AK Parti’nin hazırladığı Seçim yasası değişikliği son şeklini aldı.
Teklifte, Seçim sonuçlarına müdahale eleştirilerini ortadan kaldırmak için “denetim tutanağı” zorunluluğu getiriliyor. Partilerin amblemleri de oy pusulasına “renkli” basılacak ve şeffaf sandık kullanılacak. Oyların dijital sayılmasını amaçlayan sistemin önümüzdeki seçimlerde kullanılmasından vazgeçildi. Dün TBMM Başkanlığı’na verilen düzenleme özetle şu hükümleri içeriyor:

RESMİ KİMLİK YETERLİ OLACAK

Resmi makamlarca verilmiş olan ve üzerinde TC kimlik numarası olan herhangi bir kimlikle oy kullanılabilecek.

ÇİFT TUTANAK

Sandık başlarında çift tutanak tutulacak. Sandıklar açıldığında iki tutanak karşılaştırılacak. Eğer iki tutanak birbirini tutmuyorsa, oylar tekrar sayılacak. İlçe Seçim kurullarındaki birleştirme tutanaklarının sağlıklı olması için bir de denetim tutanağı tutulacak. Birleştirme tutanağı hazırlandıktan sonra sandıklarda gelen sonuçlar ilçe Seçim kurullarında sesli okunarak “sağlaması” yapılacak. İlçe Seçim kurullarındaki oy sonuçları bilgisayara girilecek. Ancak tartışmalara neden olmaması için bu sonuçlar, yazılı olarak da elden il Seçim kurullarına gönderilecek. Sadece sandık kurullarında olan polis çağırma yetkisi, sandık görevlilerine de verilecek. Sandık görevlileri baskı ve şiddet olduğu kanaatine varırsa güvenlik güçlerini çağıracak.

SANDIĞIN İÇİNİ GÖRECEĞİZ

Seçim sandıkları şeffaf olacak. Vatandaşlar, attıkları oyu sandığın içinde görebilecek. Oy pusulasına basılan ve dakikalarca kuruması beklenen mürekkepler de değiştirilecek. Hızlı kuruyan mürekkepler kullanılacak. Oy pusulalarını küçücük zarflara sokma çilesi, büyük boy zarflar kullanılarak sona erecek.