Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir dizi açılış, ziyaret ve program için geldiği Akçakoca’da basın mensuplarının sorunlarının yanıtladı.

“Türk ekonomisine ilk 15 yılda yaklaşık 50 milyar Euro katkı sağlayacak”
Bakan Özlü, yerli otomobilin teknik ve mali analizlerinin tamamlandığını belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Teknik ve mali analizlere göre, toplam 20 bin kişiye ihtiyaç sağlayacak 5 model üzerinde araç üreteceğiz. Bunlardan 3’ü ilk aşamada2’si bir sonraki aşamada olmak üzere. 2021’de aracımız yollarda olacak. Türk ekonomisine önümüzde dönemde ilk 15 yılda yaklaşık 50 milyar Euro katkı sağlayacak olan bir proje. Aracımızın ilk müşterisi Sayın Cumhurbaşkanımız olacaklar.”

“Balıkçı barınağını taşıdıktan sonra yat limanını yapacağız”
Yat Limanı projesinin son durumuna ilişkin bir değerlendirmede bulunan Özlü, şöyle konuştu:

“İlk önce balıkçı barınağı inşasını yapacağız. Bu yılın ikinci yarısında ihalesini yapıyoruz. Ulaştırma Bakanlığımız tarafından balıkçı barınağının ihalesi yapılıyor. Projesi tamamlandı. Bu sene çerisinde dalga kıranların inşasına başlayacağız. İnşa bitiminden sonra balıkçılarımızı oraya taşıyacağız. Şimdikinin iki katı kapasitesi olacak. Daha sonra da yat limanını yapacağız.”

“Sadece Düzce’yi kapsayan hızlı tren projesi yoktur”
Hızlı tren projesinin Düzce’den geçmesi durumuna ilişkin bir değerlendirmede bulunan Bakan Özlü, şu ifadelerde bulundu:

“Hızlı tren uzun vadeli bir proje. Sadece Düzce’ye has bir proje değil. Ankara-İstanbul arasında yapılacak bir hızlı tren hattının Düzce’den geçip geçmemesi ile ilgili bir proje. Yani ulusal bir proje. Hızlı tren hattı projesi yapılırsa ve projelendirilirse biz de bundan maksimum seviyede faydalanmak için elimizden geleni yapacağız. Sadece Düzce’yi kapsayan hızlı tren projesi yoktur. Yani Ankara-İstanbul arasında bir hızlı tren projesi olursa Düzce bundan maksimum seviyede fayda sağlayacaktır.”

“Bunu düşünmek çok gerçekçi değil”
Düzce’ye bir banliyö tren hattını düşünmenin gerçekçi olmadığını kaydeden Özlü, şunları kaydetti:

“Önce Düzce’den Sakarya’ya kaç kişi gidiyor ona bakalım. Mali açıdan fizibl çıkarsa yapılır ama mali açıdan fizibl değilse yapacak bir şey yok. Bunun aslında doğrusu şu İstanbul’dan Gebze’ye, Gebze’den Sakarya’ya bir hat olmalı ki biz de Düzce’ye bir hat çekelim diye düşünebiliriz. Ama şu an bu olmadıkça bunu düşünmek çok gerçekçi değil.”

Bakan Özlü son olarak tek başına Düzce’ye bir havaalanı yapılmasının fizibl olmadığını söyledi.  

Haber: Ö.YILMAZ