Mehmet Günesen ile Öncü Ana Haber Bülteni’ne canlı telefon bağlantısıyla katılarak gündeme dair soruları yanıtlayan İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, 2021 yılına hızlı bir giriş yaparak Düzce’nin dört bir yanında projeleri hayata geçirmeye başlayan Dr. Faruk Özlü başkanlığındaki Düzce Belediyesi’nin çalışmalarını değerlendirdi.

“BU YATIRIMLARA KİMSE HAYIR DEMEZ”

Düzce Belediye Meclisi İYİ Parti Grubu’nun eski Düzce Kasrı’nın bulunduğu alanda yapımı tamamlanan Mutfak Sanatları Merkezi ile ilgili verdiği üç soruluk önerge ile ilgili konuşan Er, “Düzce’nin evlatları olarak şunu açıklıkla dile getirme gayretindeyiz. Benim memleketime konu ne olursa olsun taş üstüne taş koyandan Allah bin kere razı olsun. Ben gittim gördüm. İtfaiye binası gibi, Düzce Kasrı gibi birçok yatırımı belediye meclis üyelerimizle birlikte beraber giderek yerinde gezerek yerinde bazı tespitlerde bulunmayı uygun gördük.” dedi.

“ÇALIŞMALAR İYİ GİDİYOR DENİRKEN BİRDEN YIKILMASI KAFAMIZI KARIŞTIRDI”

İYİ Parti İl Başkanı Er, kasrın yakılmasıyla başlayan tartışmalarla ilgili, “Düzce Kasrı’nda ilk önce eski çelik binanın tadilat yapılacağı söylendi. Burada biz tadilatıyla ilgili görüşlerimizi ifade ettik. Geçen sene haziran ayında AK Partili belediye meclis üyeleri Düzce Kasrı’nı ziyaret ettiğinde tadilatın çok iyi ve verimli gittiğiyle alakalı bazı açıklamalarda bulunduktan birkaç hafta sonra bina yıkıldı. Orada bizim kafamız karıştı. Madem bu binada tadilat bu kadar sağlıklı gidiyordu, ince elenip sık dokunmuştu. AK Parti Belediye Meclis Grup Başkanvekili Hasan Günden beyin açıklamasını hatırlıyorum ben. Neden yıkıldığını sorduk önce. Çünkü bu da Düzce’nin bir değeridir. Bizim değerlerimizi bu kadar kolay harcamaktan vazgeçmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“İYİ BİR YATIRIM OLMASI İÇİN SADECE ESTETİK YETERLİ DEĞİL”

Yapılması gereken ilk şeyin liyakat ve planlamada hassasiyet olduğunu defalarca vurguladıklarını kaydeden Er, “Bu kentin kurtuluşu için liyakat sahibi insanların görev başına getirilerek kent kimliğine kavuşabilmesi adına uzun vadeli planlarının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini her fırsatta ifade ettik. Yani Düzce’nin bir önceki belediye başkanının yaptığı eserleri yıkıp bir sonraki belediye başkanının onun yerine yeni eserler yaparak bir yere varamayacağını defalarca söyledik. Düzce Kasrı’nın yıkılmasından sonraki süreçte ben birkaç sefer kendim de gittim. Taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun ancak özel ya da kamu yatırımın doğru bir yatırım olarak değerlendirebilmemiz sadece binanın estetik olarak güzel olmasıyla alakalı değildir. Binanın maliyetinin ve yapılan kamu harcamasının ki neticede bu Düzceli’nin parası, kaç yılda geri dönüşünün sağlanacağının açıklanması gerekir. Gerek Düzce kamuoyunun gerekse de bizim ayağa kalkarak hakikaten tebrik edebileceğimiz çok güzel bir yatırım olsun. Bizim burada takıldığımız nokta bu sürecin özellikle maliyet kanadında yeterince şeffaf götürülmediği kanaatine sahibiz.” diye konuştu.

“RUHSATTA SORUN VARSA BELEDİYE PRESTİJ KAYBEDER”

Düzce Kasrı’nın yapı ruhsatıyla ilgili de problemler saptadıklarını belirten Er, “İkincisi de yine yaptığımız incelemeler sonucunda Düzce Kasrı’nın imarıyla ve yapı ruhsatıyla alakalı bazı sorunlar olduğunu düşünüyoruz. Bu kesin bilgi değil henüz araştırmalarımız sürüyor. Bu konuda da belediyeden bir açıklama bekledik. Belediye eğer bugün herhangi bir vatandaşa yapı ruhsatını verirken hassasiyet gösteriyorsa kendi yaptığı binayla alakalı da aynı hassasiyeti göstermelidir ki o kamuoyundaki saygınlığını ve tutarlılığını koruyabilir. Ruhsat noktasında bir sorun varsa bu belediyeyle prestij kaybettirir. Diğer önergelerde istediğimiz cevapları alamadık. Umarım bu önergemize cevaplar alırız. Baktığım kadarıyla son bir sene içerisinde o binanın ve çevresi için inşaat geçmişi olan bir insan olarak çok ciddi maliyetler harcanmıştır. Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden sadece son dönemde BelTUR’a transfer edilen çok ciddi bir rakam var. Bu rakamı da paylaşacağız.” diyerek bu noktaları belediyeden verilecek cevapla aydınlanacağını söyledi.

“ÖZLÜ’YLE AYNI HAYALLERİ PAYLAŞIYORUM”

Başkan Özlü liderliğinde şehir merkezinde hızla başlayan ve ilerleyen projelerle ilgili de destek mesajı veren Er, “Ben sürekli ifade ediyorum. Ben kendi adıma Faruk Bey’le aynı hayalleri paylaşıyorum. Ancak farklı yöntemler işlemesi gerektiğine inanıyorum. Düzce’nin hiçbir yurttaşı sanayinin taşınmasından tutun da Cedidiye Meydan Projesi’ne, oradan tutun da yeni itfaiye projesinden Asar Deresi’ne rekreasyon projesi uygulanmasına kimse hayır demez.” dedi.

“BELEDİYEDE KADROLAŞMADA CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR”

Konuşmasının devamında desteğine şerh düşen Er, belediye ve iştirak şirketleri yönetim kadrosunda yapılan değişimleri eleştirerek, “Fakat ben başkanımızın, seçileli 2 buçuk yıla yaklaşırken ekibinin oluşturmak için çok ciddi vakit kaybettiğini düşünüyorum. Ekibin halen oturmadığını da hala yönetim kurullarına müdürlüklere yapılan atama ve görevlendirmelerin, görevden almalar ve değişimin devam etmesinden görüyoruz. Bu kaos ortamına baktığımız zaman Faruk beyin seçildiği günden bu yana kadrolaşma noktasında ciddi sorunlar yaşadığını açık açık ifade edebilirim.” diye konuştu.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE İMAR PROJELERİ BİR KENARA KOYULMALI”

Başlanan projelerin Düzce’nin çehresini değiştireceği yönündeki düşünceyi paylaştıklarını ancak pandemi döneminde imar ağırlıklı yatırımların bekletilerek esnaf ve vatandaşa destek olunması gerektiğini kaydeden Er, “Bu da Düzce’nin çehresini değiştireceğine bizim de iştirak ettiğimiz projelerin verimlilik açısından ciddi sıkıntılar yaşandığını ve ciddi zamanlama hataları olduğunu düşünüyorum. Ben belediye başkanı olsaydım. Pandeminin başladığı günden bu güne kadar sosyal projelere daha fazla ağırlık verirdim. İmar projelerini bir kenara koyardım. Özellikle park ve bahçe tarzında görselliği hitap eden projeleri biraz erteler esnafın, vatandaşın, emekçi kesimin sorunlarına belediye olarak daha fazla eğilmeye çalışırdım. Çünkü Düzce’nin merkezinde eski Avni Akyol Parkı, şu anda Milet Bahçesi olan yer her zaman yapılabilir. Düzce Kasrı her zaman yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖN PLANA ÇIKARILMALI”

Sonuç olarak projeleri doğru bularak desteklediklerini ancak metot noktasında eleştirdiklerini belirten Er, “Tüm bunları göz önüne aldığımız zaman evet projeler doğru ve destekliyoruz. Bizim eleştirilerimiz sadece metotla alakalı olabilir. Ancak belediye bizde olsaydık vatandaş pandemi döneminde bu kadar eziyet çekerken kente görsellik dışında hiçbir katma değerinin olmadığını düşündüğümüz projeler yerine sosyal belediyecilik anlayışını ön plana koyacak sosyal projelere daha fazla ağırlık verirdik. Doğru olan da budur.” dedi.