Düzce’de yıllardır süregelen hava kirliliği sorunu geçtiğimiz yıl zirve yaptı. Türkiye’nin havası en kirli 2. kenti olan Düzce, uluslararası alanda da ‘kara liste’ye girdi. Kent, 2020’de Avrupa’nın en kirli 11. kentiyken 2021’de 6 sıra birden atlayarak 5.’liğe yükseldi.

Acil eylem planı ‘acil’lik

İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IqAir tarafından yayımlanan 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu’na göre hayati soruna karşı ‘Acil Eylem Planı’nın uygulamaya koyulduğu Düzce’den iyi haber beklenirken aksine ortaya çıkan kötü gidişat alınan önlemlerin yeterliliğini ve etkinliğini tartışmaya açtı.

Vatan Partisi’nden tepki

Geçtiğimiz yıl uygulamaya koyulan 30 maddeli önlem planını eleştiren Vatan Partisi Düzce İl başkanı Fethi Sönmez, “Mevcut anlayışla Düzce hava kirliliğinde 1. sıraya adaydır.” Başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

‘Herkesi almıyorsanız bu kirlilik neden?’

‘Acil Eylem Planı’na rağmen Düzce’nin hava kirliliğinde kötü bir sınıf atladığını kaydeden ve yöneticilere sanayi kuruluşları üzerinden yüklenen Sönmez, “Bu 30 maddelik tedbirin yeni bir şey olmadığını ve çare de olmayacağını söylemiştik. Maalesef haklı çıktık. Türkiye’de 2. Avrupa’da ise 5. havası en kirli şehir mertebesine çıktık. Düzce’de teşvik kapsamında organize sanayi bölgeleri kurulurken en çok söylenen “Efendim herkesi almıyoruz. Çevreye duyarlı, kirlilik yaratmayan sanayi kuruluşlarına yer veriyoruz.” deniyordu. Görülüyor ki gelen geçmiş. Kömür, egzoz vb. kirleticiler yanında kendi elimizle bunlara bir de sanayi kirliliği eklemişiz.” ifadelerini kullandı.

‘Hava kirliliğini önlemekle yükümlü olanların OSB genişletmesinde imzaları var’

Kirliliğin 3’te 1’i sanayi kuruluşlarından kaynaklanırken 1. OSB’yi 4 katına çıkarma planı olduğuna atıfta bulunan Sönmez, “En son raporlara baktığımızda hava kirliliğinin yüzde 30’u fabrikalardan kaynaklanmaktadır. Bu da yetmemiş daha geçen yıl 196 Hektar olan 1. Organize Sanayi Bölgesi 415 Hektarlık genişletme planıyla, Hacıahmetler Köyü 1.sınıf tarım toprakları da sanayiye açılmıştır. İşin acı tarafı Düzce’de hava kirliliğini önlemekle yükümlü olan kurumların da bu kararda imzaları var. Mevcut anlayışla Düzce hava kirliliğinde 1. sıraya adaydır.” cümlelerine yer verdi.

‘Samimiyet ve irade eksikliği’ var diyerek çözüm önerilerini sıraladı

Hava kirliliği konusunda samimiyet ve irade eksikliği olduğunu savunan Vatan partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, insan sağlığını tehdit eden ve gün geçtikçe daha hayati boyuta ulaşan soruna karşı 4 maddeli çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“1- Düzce kuzey bölgesine kaymalı. Ovanın, tarım topraklarının imara, sanayiye açılmasına son verilmeli. Birinci sınıf tarım arazilerindeki imar kararları iptal edilmelidir.

2- Kömür kullanımı kesinlikle yasaklanmalı. Doğal gaz dağıtımı kar hesabıyla değil, hava kirliliği sorunu gözetilerek halk sağlığı gözetilerek yaygınlaştırılmalıdır.

3- Doğal gaz bağlatmada ekonomik yetersizliği olan yurttaşlara kredi ve benzeri destekte bulunulmalı. Hiç yoksa doğal gaz sobası ile ısınmaları sağlanmalıdır.

4-Kirlilik yaratan fabrikalar kamu eliyle denetlenmeli. Kesinlikle kirlilik yaratmaları önlenmeli. Gerektiğinde kapısı mühürlenmelidir.”

HABER: Mehmet GÜNESEN