AK Parti ile MHP'nin 'Cumhur İttifakı' adı altında, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin ise 'Millet İttifakı' adıyla gireceği 24 Haziran'daki seçimlerde oy verme işlemi sonrasında oyların nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. Seçim günü sandık başına hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimleri için gidilecek. Burada oyların hesaplanması konusu ise kafaları karıştırıyor.

Örnekle oy hesaplama
YSK tarafından ittifakta 3 parti bulunduğu varsayımı üzerinden oyların nasıl dağıtılacağı şöyle açıklandı: "A Partisi 100, C partisi 30 ve E partisi 20 geçerli oy aldı. İttifakın 18 ortak oyu var. Bu durumda 3 partinin aldığı oyların toplam oya oranı 18'le çarpılıyor ve partilerin ‘alacağı pay' belirleniyor. Böylece A partisinin geçerli oyu 112, C partisinin 34 ve E partisinin geçerli oyu da 22 oluyor.”

Seçim ittifakında oy kullanma ve oyların sayılmasına ilişkin soru ve yanıtları:

1- Seçim için hangi partiler ittifak yaptı?
AK Parti ve MHP’nin tarafından kurulan 'Cumhur İttifakı'nı BBP de destekliyor. “Millet İttifakı”nda ise 4 parti yer alıyor: CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti (DP) 

2- Oy pusulası nasıl olacak?
İttifak yapan partiler, oy pusulasında, ittifak unvanları altında yan yana yer alacak. Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtilecek.

3- Oy verme işlemi nasıl olacak?
Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları 2 ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

4- Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılacak?
Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ”EVET” mührü basılması gerekiyor. Oy pusulasının mühür dışında, herhangi bir yerine işaret koyulması halinde oy geçersiz sayılacak. 

5- İttifak oyları nasıl sayılacak?
İttifak alanı içerisine “EVET” mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek. Aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin ilgili ilçede tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek. İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay, ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesi ile elde edilen katsayının, ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu bulunacak. 

6- İttifaktaki partiler hangi durumda barajı geçmiş sayılacak?
İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak. Bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.

7- İttifakın elde edeceği milletvekili sayısı nasıl hesaplanacak?
İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak bu düzenlemedeki usule göre paylaştırılacak.

 
Haber: C.ÜSTÜNER