Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yönelik olarak açılan kapatma davasının sonuçlanmasının yaklaşan yerel seçimler için önemli bir etabın aşılması anlamına geleceği dile getiriliyor.Seçimlere yedi aydan fazla bir süre kala davanın sonuçlanması ile birlikte, adaylık başvurularının ve kulis faaliyetleri için yerel aktörlerin faaliyetlerinin artması bekleniyor.

Ak Parti'de aday adaylarının partinin kapatılması ihtimalini göz önünde bulundurarak, yeniden oluşması muhtemel siyasi konjonktürü bekledikleri, mahkemeden partinin kapatılmamasına yönelik bir karar gelmesi nedeniyle de doğrudan aday adaylığı başvurusu yapmak yerine, iş başındaki yönetim nezdinde nabız yoklama faaliyetlerine başlayacağı öne sürülüyor. Ak Parti'den halen görevdeki belediye başkanlarının büyük bölümünün yanı sıra, yeni adayların da çıkması kaçınılmaz görülüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, her ne kadar seçim çalışmalarını kapatma davasından ayrı olarak yürüttüklerini, kendilerini davanın bağlamadığını açıklasa da, Kasım ayında yapılacak bir seçime hazırlandıklarını söylerken, bir anlamda davanın kapatma ile sonuçlanması durumunda alternatif bir plan üzerinde çalıştıklarını da dile getiriyordu. Davanın sonuçlanması ile biraz daha netlik kazanan siyaset arenasında Ana muhalefet partisi'nin de çalışmalarının rotasını daha belirgin hale getireceği düşünülüyor.

Milliyetçi Hareket Partisi Düzce İl teşkilatı da seçim faaliyetlerinin kapatma davasına endeksli olduğu görüşünü taşıyordu. İl Başkanı Kenan Ilgaz, dava sonuçlanmaksızın siyasi tablonun bütününü görmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek, çalışmalarının ağırlıklı bölümünün davanın sonuna bırakılacağını ifade etmişti. Bazı ilçelerdeki adaylarını daha şimdiden belirleyen MHP il teşkilatında da kararın ardından çalışmaların sürat kazanması bekleniyor.e

Kulislerde, Kapatma davasının ortaya çıkardığı seçim beklentisinin tüm partilerin seçim hazırlıklarını önemli ölçüde tamamlamasına neden olduğu, bu nedenle gelecek senenin baharında yapılacak olan seçimlerin havasına önceki seçimlere göre daha erken girilmesinin mümkün olduğu dile getiriliyor.