Fındık üreticilerinin dört gözle beklediği taban fiyatları, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından katıldığı televizyon programında açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, levant kalite fındığın kilogramının 26.5 TL’den, Giresun kalite fındığın ise 27 TL’den alınacağını söyledi. Bu sezon geçerli olacak fiyatta Türk lirası açısından geçen yıla kıyasla 4.5 TL artışa gidilmiş olsa da dolar, enflasyondaki yükseliş ve kabaran maliyetler baz alındığında taban fiyatın 30 liranın altına düşmeyeceğini düşünenler büyük hüsran yaşadı.

Açıklanan fındık taban fiyatları, çok sayıda üretici gibi Düzce’deki muhalefet partisi il başkanlarını da tatmin etmedi. Fındık fiyatları ile ilgili Düzceli siyasilerin ilk yorumları:

KEŞİR: ÜRETİCİMİZE HAYIRLI OLSUN

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir: “Sayın Cumhurbaşkanımız fındık fiyatını açıkladı. 50 randımana göre Giresun kalite için 27 TL Levant kalite için 26,5 TL liradır. Ayrıca alan bazlı destekler de devam edecek. Fındık üreticilerimize hayırlı, bereketli bir sezon diliyorum.”

ENGİNYURT: ÜRETİCİ BUNU HAK ETMEDİ

Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt: “AK Parti milletvekilleri, Tarım Bakanı, böyle bir fiyat fındık üreticisi için facia olur. Hemen Külliye’yi arayın, böyle bir fiyat olmaz diye ağlayın. Yoksa yarın millet sizi ağlatır. Bu fiyatı kabul etmemiz mümkün değildir. Fındık üreticisi bunu hak etmedi. Üreticimiz hayal kırıklığı yaşadı. AK Parti Milletvekilleri; 30 TL olacak diyordunuz, ses verin.”

ER: “AÇIKLANAN FİYATLARLA ÜRETİCİ MAĞDUR OLDU”

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er: “Fındık fiyatı 26,5 TL olarak açıklandı. Hiç orta sahada top çevirmeye gerek yok bu hayat pahalılığında açıklanan bu fiyatla Üretici mağdur olmuştur.”

CAYMAZ: “AÇIKLANAN FİYATLAR ÜRETİM MALİYETLERİ VE HASAT MALİYETLERİ İLE NEREDEYSE AYNI”

DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz: “Son yıllarda üretim maliyetlerinin neredeyse % 100 arttığı ekonomik ortamda 2021 yılı için belirlenen fındık rakamlarını fındık üreticilerimizin ve kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum. Kilo başına üretim ve hasat maliyetleri ile neredeyse aynı rakamlar, gerçekten üzücü.”

HABER: Savaş ARI