Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni öngören 18 maddelik anayasa değişikliğinin Türkiye genelinde yüzde 51.4, Düzce’de ise yüzde 70.6 oranla geçmesinin ardından Düzceli siyasiler ilk değerlendirmelerini Öncü Haber’in Referandum Özel yayınında paylaştı. Hem “evet”i savunanlar hem de “hayır”ı savunanların ortak söylemleri ise, “Çıkan karar, milletin kararıdır; milletin üstüne söz söylemek düşmez.” oldu.

Milletvekili Arslan: “Düzce bu özelliğini Ankara’da da kullanacaktır”
“Tüm Düzceli hemşehrilerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasına başlayan AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Türkiye genelindeki aradaki fark az bir fark sayılmaz çünkü siz seçim kampanyası boyunca ve görüşmeler başladıktan sonra süreci izlediniz. Bu konuda muhalefetin yanına bir de tüm Avrupa katıldı. Yani hayır kampanyasına Avrupa çok açıktan destek verdi. Biz yedi düvele karşı savaştık, ‘evet’ mücadelesi verdik. Bunun sonucunda yüzde 2’lik bir fark elde etti tek başına AK Parti bunu sağladı Sayın Devlet Bahçeli’nin de desteğiyle. Büyük mücadeleyi AK Parti ve teşkilatları vermiştir. İnşallah daha iyi günler önümüzde. Düzce’de AK Parti kurulduğu günden bu yana dışarıya hiç milletvekili vermemiş tek ildir. Ankara’da bu yana yani Batı’da 2001’den bu yana bizi geçen hiçbir il yok. Düzce bu özelliğini Ankara’da da kullanacaktır.”


AK Parti Düzce İl Başkanı Keskin: “Geçmişteki oy oranımızı koruduk”
AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, "Bize duydukları güvenden ötürü Düzceli Hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum.” Diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz Düzce'yi seviyoruz ve hizmet etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Demokratik ortamda çok güzel bir seçim oldu. Sağlıklı bir şekilde seçimimizi tamamladık. Biz Düzce'de yüzde 71 gibi bir oranla geçmişteki oy oranımızı koruduk ancak bu tabi bir seçim değil, referandum çalışması halk oylaması. Buna rağmen Düzce'de bütün kesimlere, ulaşıp kendimizi anlattığımızı düşünüyorum. Bu çıkan sonuçta bizi mutlu etmiştir. Düzce'mize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bundan sonra inşallah Türkiye önemli bir sürece girmiştir. İnşallah memleketimizi daha güçlü bir ülke olarak yoluna devam edecektir."

Düzce Belediye Başkanı Keleş: “Batı’nın kralı biziz”
Düzce’de sandıkların yüzde yüzünün açılmasının hemen ardından görüşlerini aldığımız Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, yüzde 80 olan Düzce beklentisinin biraz aşağısının geldiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Düzce için çok önemli bir başarının altına imza attık diyebilirim. Türkiye’de şuanda 14’üncü sırada görünüyoruz bizden daha yüksek alan vilayetler var. Ama Türkiye’nin Batı’sında Düzce’de daha yüksek oy alan başka bir vilayet yok. “Batı’nın kralı biziz” diyebiliriz. Türkiye için de benim beklentim yüzde 60’la civarındaydı ama bu böyle tecelli etti. Önemli olan kazanmış olmak. İnşallah tüm Türkiye’ye hayırlı olsun. Ankara’da da Düzce’de çıkan bu yüksek oy oranı yüz akı olacaktır ve Düzce’den Ankara’da siyaset yapan bütün siyasetçilerimizin de bir anlamda elini kolaylaştıracaktır. Düzce’nin deri ve kıymeti biraz daha artmış olacak.”

MHP İl Başkanı Yılmaz: “Daha yüksek oran bekliyorduk”
MHP İl Başkanı Ümit Yılmaz şöyle konuştu:

“Düzce’deki oran yüzde 71, biz Düzce’den daha yüksek bir oran bekliyorduk ama Düzce bizim de tavrımızı sergilediğimiz şekilde seçimlerde tercihini kullandı.”

CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan: “Önemli olan gelen yöneticilerin ülkeyi daha yönetmesi”
Sahada yoğun bir çalışma yürüten ancak beklentisinin altında çıkan oy oranı hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, “Düzce’de oy oranını biz biraz daha aşağı çekmeyi hedeflemiştik ama olmadı. Vatandaşlarımız bu kararı verdi.” dedi.

Tozan, “Ama ben bütün söylemlerimde, “Biz muhalefet partisi olarak gelecek olan sistemin risklerini vatandaşlara anlatalım karar onların ve saygı duymak zorundayız.” demiştim. Düzce’nin bu kararına saygılıyız. CHP Genel Merkezi’nin online olarak bize gelen ıslak imzalara göre sonuçları girdiğimizde o rakamla televizyonlardaki rakam değil. Televizyonlar neye göre oran veriyor bilmiyorum ama sandıktan çıkan karar milletin kararıdır, milletin kararının üzerinde kimsenin söz söylemeye hakkı yoktur. Herkes referandum sonrası oluşan şekle göre Türkiye’de yaşamaya devam edecektir. Önemli olan toplumda sevgi ve saygının artması, kutuplaşmanın eksilmesidir. Seçim sadece yönetimle ilgili olan bir değişikliktir. Önemli olan gelen yöneticilerin ülkeyi daha yönetmesidir.” diye konuştu.

Vatan Partisi İl Başkanı Sönmez: “Erdoğan’ı oyluyormuşuz gibi lanse edildi”
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı oyluyormuşuz gibi lanse edildi, anayasanın maddeleri tartışılmadı.” iddiasında bulunan Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez ise şöyle konuştu:

“Düzce genelde AK Parti’nin en çok oy aldığı illerden birisi. Biz yüzde 70 oy almasını beklemiyorduk daha düşük oy almasını istiyorduk ve bekliyorduk. Biz partiden oyları takip ettik. Şehir merkezi, Kalıcı Konutlar’dan farklı, köylere gidildiğinde farklı rakamlar geliyor. Düzce’de geneldeki oy oranlarıyla kıyasladığımızda Düzce’den daha yüksek oy çıktı. Belki Düzce’de bir bakan olması bir de evet diyen yani AK Parti’nin bütün parasal imkanlarını çok fütursuzca kullanmasının etkili olduğunu düşünüyorum. Ama yurttaşlarımızın tercihidir. Biz hiçbir zaman parti olarak beklemediğimiz sonuç da çıksa yurttaşlarımızın kararına saygı duyarız. Belki de biz anlatamadık. Biraz da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı oyluyormuşuz gibi lanse edildi anayasanın maddeleri tartışılmadı.”

CHP Milletvekili Tanal: “Devletin tüm imkanlarını kullandılar”
Anadolu Ajansı’nın oyları manipüle ettiğini ve gerçekte olmayan oy oranlarının gösterildiğini iddia eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise şu ifadelerde bulundu:

“Türkiye’ye baktığımızda, Anadolu Ajansı oylar konusunda manipülasyon yapıyor. Yüzde 65 ile açılış yaptılar şu anda yüzde 51’e indi. Manipülasyon yapmak suçtur. Türkiye geneline baktığımızda demokrasinin ve hukuk devletinin olmadığı, OHAL koşullarında, silahların ve baskının gölgesinde, ‘hayır’ diyenlere terörist denildiği bir ortamda bu şekilde başa baş giden bir ortamda Türkiye demokrasisi kazanacaktır. Tüm vatandaşlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Türkiye devletinin her imkanını kullandılar ama biz önce Allah’a sonra halka inandık.”