“Ekmeğe zam haberi geldi, hemen araştırmaya koyulduk”

Düzce’de tartışma konusu olmaya devam eden ekmek zammı ile ilgili Öncü Medya’nın konunun üzerine giderek kamuoyu oluşturmasını kutlayan Caboğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle Sadullah Beyi buradan kutlamak istiyorum. Niye kutlamak istiyorum bunu samimiyetle söylüyorum “Habercilik kıymetli” dedik az önce, bir haber yaparken bunun niteliğine ve kaynağına inmek lazım. Bununla ilgili böyle bir sorun varsa neden kaynaklanır şeklinde bir çalışma içerisinde olmak lazım. Bazı basın yayın kurumlarında özellikle Cumhur İttifakı il başkanları olarak ben ve AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin’i hedef gösteren ve arka planında hiçbir araştırma yapılmayan haberler çıktığını biliyoruz. Özellikle bizlere hiçbir şey sorulmadan bu tip haberlerin yapılması da doğru değil. Size de bu manada çok teşekkür ediyorum. Ekmek konusu biliyorsunuz gündeme geldiğinde biz Mustafa başkanla bir araya geldik. Dedik ki bu şekilde olması mümkün değil en yakın il Bolu’yu baz alarak zam konusunu nasıl toparlayabiliriz diye görüşmemiz oldu. Bolu Fırıncılar Odası’nı aradık. Bolu’da fabrikasyon bir ekmek imalatının olduğunu öğrendik. Düzce’deki taş fırın imalatçılarının Bolu’daki bu fabrikasyon ekmek imalatıyla yarış etme gibi bir durumlarının olamayacağı bilgisini edindik. Ancak Bolu’daki oda temsilcileri ile üretimdeki farklılığın zamla alakalı gerekçeli bir sebep olamayacağı hususunda fikir birliğine vardık. Ondan sonra Düzce’de bu karar ne şekilde alındı gibi bir çalışmalarımız oldu.”

“Komisyonda olayı bir mutabakat altında karara bağlamak lazım”

Kameraların karşısına geçerek, ‘Hayır efendim böyle bir zam olmaz’ şeklindeki açıklamaların şovdan başka bir şey olmadığını, aslolanın sorunu çözmeye odaklanmak olduğunu ifade eden MHP İl Başkanı İlhami Caboğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Önce bu işin mahiyetini öğrenmek lazım. Kimin bu zammın altında imzası varsa bunun kaynağına inip ne şekilde bu zam olmuş şeklinde bir çalışma içerisine girmek lazım. Düzce’mizi seviyorsak bunu yapma zorunluluğumuz var. Biz de Mustafa başkanla bunun araştırmasını yaptık. Ekmek komisyonunda valiliğin, Düzce Belediyesi’nin, fırıncılar odasının, ticaret odasının olduğunu öğrendik. Toplantıda, ekmek zammına kimin ‘evet’ kimin ‘hayır’ dediğiyle alakalı bir çalışma içerisinde olduk. Düzce Belediyesi’nin ve valiliğin özellikle bu zamma karşı çıktığını, ‘hayır’ yönünde bir görüş beyan ettiklerini biliyoruz. Şimdi bu konuyla alakalı ‘Hayat pahalılaştı, her şeye zaman varken bu da olmasın’ şeklinde bir görüşümüz, düşüncemiz yok ama burada bir komisyon var. Önce bu komisyonda olayı bir mutabakat altında karara bağlamak lazım. ‘Hayır’ yönünde oy kullananlar varken sizin apar topar bir imza alıp bunu vatandaşa direkt yansıtmanız doğru değil. Yasal olarak da 15 günlük bir müddet var.”

“AK Parti’ye ‘Eğer bu işe Düzce Belediyesi el atmazsa benim belediyelerden biri bu çalışmayı yapacak’ dedim”

Fırıncılar odasının ekmeğe zam uygulamasına karşı duran ve gramajın artırılmasını sağlayan Düzce Valisi Cevdet Atay’a, Düzce Belediyesi’ne ve sıkıntılı süreçteki ılımlı yaklaşımları dolayısıyla Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz’a teşekkür eden Caboğlu, Düzce’ye kurulacağı açıklanan halk ekmek fabrikası için Düzce Belediyesi’ni kendisinin nasıl harekete geçirdiğini şöyle anlattı:

“Bunu söylememem kendime haksızlık olur. Mustafa başkana, ‘Eğer bu işe Düzce Belediyesi el atmazsa benim belediyelerden biri bu çalışmayı yapacak’ dedim. Sağ olsun kendisi “Biz zaten sayın bakanla da bu konuyu sık sık görüşüyoruz.” dedi ve süreç başladı. Sayın Bakanımız direkt bu konuya temas etmiştir. Düzce’de hiç kimsenin bu fiyat altında ezilmemesi için artık alternatif olarak belediyenin vatandaşa bir olanak sunacağını biliyoruz. Sayın bakan, “Hemen hızlı bir şekilde devreye sokarız” şeklindeki beyanatı ile halka ucuz ekmek yedirmek için kolları sıvadı.”

“Konuşmuyoruz demek çalışmıyoruz demek değil”

Düzce’de yaşayan vatandaşların, halk ekmekten faydalanması için görüşme trafiğinin devam ettiği bir dönemde, sırf basına çıkıp konuşmadıkları için ‘AK Parti ve MHP il başkanları zamma sessiz kaldı’ gibi bir algı oluşturmanın yanlış olduğuna dikkat çeken Caboğlu, “Yani biz basın önünde dillendirmiyoruz, konuşmuyoruz diye bu durum bir şey yapmıyoruz anlamına gelmiyor. Halkımızın refahı ve mutluluğu için bir çaba içerisinde olduğumuzu, Öncü TV aracılığıyla söyleyelim.” şeklinde konuştu.

İYİ Partili Er’e taş attı: Şov yapmamak lazım

Muhalefetin zam olayını çözmeye değil siyasi prim sağlamaya kalktığını savunarak, zammı ilk eleştirenlerden olan İYİ Partili Yunus Özay Er’e bir kez daha ‘istişare’ çağrısı yapan MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, son olarak şöyle konuştu:

“Beni halkım çok iyi bilir, ben dosdoğru konuşmayı seven birisiyim. Böyle bir zam yapıldıktan sonra siz muhalefet kısmındaysanız ki hiçbir yaptırımınız yoksa sadece bunun siyasi anlamda gündeme getirmiş olursunuz. Ama şu yapılsaydı yani böyle bir açıklama öncesinde bu olanaklar sağlandı, AKk Parti İl Başkanı aranmış olsaydı, biz aranmış olsaydık, ‘Bu konuyla alakalı ne yapmamız lazım, ne şekilde bunu ele almamız?’ lazım şeklinde olmuş olsaydı bu daha iyi olurdu. Belki gramaj artışıyla, belki fiyat indirimi bile gelebilirdi. Ama bunu siyasette şov amaçlı yapmamak lazım. Fırıncılar da bizim, ekmeği tüketenler de bizim. Fırıncılar da kendi ekmeğini kendileri tüketiyor. Bu ekmek, olmazsa olmaz yani mutlaka her eve giren bir ürünümüz. Bunu siyasi malzeme olarak, kullanmak değerlendirmek doğru olmaz. Bu konuyla ilgili biz sadece Yunus Bey değil, hangi siyasi parti olursa olsun biz bunlarla her türlü diyaloga ve istişareye açığız, her zaman da olduk zaten yani.”