Düzce Belediyesi’nin yıllarca sözleşme yenileyerek mevcut müstecirlere verdiği ve bu uygulamanın Sayıştay raporlarına geçmesi sonucunda 20 yıl aradan sonra ihale düzenlediği İnönü Parkı ile Konak Gazinosu hakkında Vatan Partisi’nden açıklama geldi.

“Keyfi, yanlış, ranta ve israfa yönelik uygulamalar”
İl Başkanı Fethi Sönmez yaptığı yazılı açıklamada, sert şekilde yüklendiği Düzce Belediyesi’nin yıllardır keyfi, yanlış, ranta ve israfa yönelik uygulamalar imza attığını savunarak, buna son vermesi konusunda uyardı.

“Sayın başkan parkları şahsının malı zannediyor herhalde”
Belediyelerin halka hizmet etmek için kurulduğunu belirten Sönmez, şöyle devam etti: “Varlık nedeni budur. Bizim belediye ise tam tersi işleri yapıyor. Yapılan işlerin büyük çoğunluğu ihtiyaca yönelik değil israf ve ranta yöneliktir. Yapılan kanunsuzluklar da cabası. Buna bir örnek de parkların bugünkü hali. Sayın başkan parkları şahsının malı zannediyor herhalde. Önce bu parkları ticari alan olarak Milli Emlak’a  satmaya çalıştı, olmadı yargıdan döndü. Fakat bunların döneminde yıllardır Düzce halkı parklardan yararlanamaz hale geldi. Oysa parklar belediyenin de değildir. Kadastro da park olarak tescillidir. Parklar tüm halkın kullanacağı sosyal alanlardır.”

“İşte kral keyfiyeti budur”
Belediyenin yasaları da aşarak kanunsuz, vicdansız bir şekilde parkları Düzce halkının elinden aldığını ve ranta teslim ettiğini öne süren Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, “Belediyenin bu uygulamalarını durdurmak için Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Mahkemeye verdikleri cevapta kanunsuz meclis kararını savunamadılar. “Sözleşme imzalamayı unuttuğumuz için meclis kararı geçerli değildir.” demektedirler. On yıllığına ve fiyatı belli olmadan parkı eski müstecire verme kararının geçerli olmadığını söylemekteler. Ardından öğreniyoruz ki sayın başkan bir yıla indirmiş. İşte kral keyfiyeti budur. Yakın zamanda bu parkla ilgili mahkeme kararı da çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Parklar belediye tarafından çalıştırılmalı”
Belediyenin hem mahkeme kararının yakınlaşması, hem de Sayıştay uyarısıyla yeni bir uygulama kararı aldığını kaydeden Sönmez, söz konusu uygulamanın Düzce halkına bir faydasının olmayacağını savundu. Sönmez, “Parklar teklif usulüyle açık ihaleye çıkacakmış. Peki bu uygulama ne sağlayacak? Bu uygulamanın, yani ihale usulüyle müstecire vermenin Düzce halkına hiçbir yararı olmayacaktır. Eğer Başkan Düzce halkını düşünerek hareket edecekse, en azından şunların yapılması gerekir.

1- Parklar belediye tarafından çalıştırılmalı.
2- Parklardaki yönetmeliklere aykırı, bütün bina ve barakalar yıkılıp kaldırılmalı.
3- Parklarda fiyatlar piyasadan ucuz, maliyetine olmalı. Örneğin, çay 50 kuruştan fazla olmamalı. Sosyal tesislerde; düğün, sünnet gibi etkinlikler sembolik bir ücretle dar gelirli yurttaşların bütçesine uygun olmalı. Aynı devran sürecekse Düzce halkı kendine hayrı olmayan ihaleyi, parkı ne yapsın.”

Haber:C.ÜSTÜNER