2018 yılının ilk, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı bugün Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı başkanlığında, Valilik Konferans Salonu’nda yapıldı. Kaymakamlar, belediye başkanları, bölge müdürleri, idari amirler, yatırımcı kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda, il genelinde devam eden ve hayata geçirilecek yatırımlar ele alındı.

Yatırımcı kuruluşların temsilcilerine söz vermeden önce bir değerlendirmede bulunan Yaylacı, yatırımların ve sosyo-ekonomik gelişmelerin yerel ve bölgesel perspektifle değerlendirileceği ve bunlara ilişkin sorunların çözülmesinde kuruluşlar arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.

341 proje; 3 milyar 867 milyon 642 bin 243 TL
Bir önceki yılın projelerine ilişkin detaylı bilgilendirmede bulunan Yaylacı şöyle konuştu:

“İlimizde yatırımı olan yatırımcı kuruluşların proje sayısı 258, projelerin toplam tutarı 3 milyar 731 milyon 594 bin 982 TL, önceki yıllar harcaması 1 milyar 756 milyon 962 bin 684 TL, 2017 yılı ödeneği 699 milyon 25 bin 91 TL, dönem sonu harcaması 609 milyon 744 bin 637 TL, nakdi gerçekleşme oranı yüzde 87'dir. Yatırımı olan belediyelerimizin proje sayısı         83, projelerin toplam tutarı 136 milyon 047 bin 261 TL, önceki yıllar harcaması 19 milyon 980 bin 527 TL, 2017 yılı ödeneği 94 milyon 928 bin 657 TL, dönem sonu harcaması 63 milyon 695 bin 288 TL, nakdi gerçekleşme oranı ise 67'dir. 2017 yılı sonu itibarıyla ilimizdeki toplam proje sayısı 341, projelerin toplam tutarı 3 milyar 867 milyon 642 bin 243 TL, önceki yıllar harcaması 1 milyar 776 milyon 943 bin 211 TL, 2017 yılı ödeneği 793 milyon 953 bin 748 TL, dönem sonu harcaması 673 milyon 439 bin 925 TL, nakdi gerçekleşme oranı ise yüzde 85.”

“Ödenekler önemli”
Son olarak projelerin gerçekleşmesinde maddi imkanların yeterli olması gerektiğine dikkat çeken Yaylacı, “Ödenekler önemlidir. Bir şeyin gerçekleşmesinde paranın olması gerekir, maddi imkanların yeterli olması gerekir. Bu ödeneklerle de kurum ve kuruluşlar projelerini hayata geçirir.” şeklinde konuştu.

230 kilometre yol yapıldı
Düzce’ye, 2017 yılının son çeyreğinde 113 kilometre devlet yolu, 64 kilometre il yolu, 41 kilometre otoyol olmak üzere Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’ne de 12 kilometre otoyol olmak üzere toplam 230 kilometre yolu bulunduğunu kaydeden Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü temsilcisi, 10 adet projenin toplam maliyetinin 1 milyar 266 milyon 402 bin TL olduğunu söyledi. Ayrıca yatırım programına alınmasının teklif edildiğini aktaran temsilci bunların, Düzce Batı Çevre Yolu ile 2.4 kilometrelik Çilimli’den geçen Yığılca Çevre Yolu olduğunu belirtti.

“Yollarımız çok karanlık”
Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü temsilcisine vatandaşlardan aldığı şikayet üzerine bir talepte bulunan Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, o sorunları şöyle sıraları:

“Yaklaşık 2-3 yıldan beri burada aynı şekilde dile getiriyorum. Çevre yolunda Yığılca’ya ayrılan sapağımızda gece mevcut ışıklar da yanmıyor, hem de köprü altına ilave ışık konulmasını istiyoruz. Çünkü orası karanlık oluyor. Orada seyir eden sürücüler bundan şikayetçi. Bir türlü çözüm bulunmuyor. Sapaktaki kavşağa da Ankara’dan gelene de İstanbul’dan gelene de ışık yanmıyor. Oraya da bir ışık sistemi istiyoruz.”

“Yeterli trafik yoğunluğu olmalı”
Karayolları temsilcisi ise, “Bir ışık sisteminin olması için yeteri kadar trafik yoğunluğunun olması gerekir ya da yoğun birbirini görmüyor olması gerekir ki bir denetli bir şekilde sürücüleri geçirelim. Böyle bir durum yoksa trafik ışığı konulmaz.” ifadelerinde bulundu.

Yiğit’in yolların kör nokta olduğunu söylemesi üzerine ise durumun yeniden değerlendirileceği belirtildi.

Öztürk: Düzce Ovası Basınçlı Sulama Sistemi ne oldu?
Düzce’deki yatırımları sıralayan ve 18 adet projenin tutarının toplam 197 milyon 808 bin 587 TL olduğunu kaydeden DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’a Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk Düzce Ovası Basınçlı Sulama Sistemi ile ilgili herhangi bir açıklamanın yapılmadığını söyleyerek temsilciden bir açıklama istedi.

Dündar ise, “Rehabilitasyonu 256 milyon TL keşif bedeli ile bu yılki yatırımlara teklif ettik. Kalkınma Bakanlığı’ndan onayı çıktığı zaman ihaleyi yapacak durumdayız.” dedi.

“Melen Irmağı’nın temizlenmesini istiyoruz; tekneler giremiyor”
Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, Melen Irmağı’nın temizlenmesine ilişkin bir taleplerinin olduğunu belirterek DSİ 5. Bölge Müdürlüğü’nde şu taleplerde bulundu:

“Melen Irmağımızda bir talebimiz olmuştu. Bir Kocaeli Su Kanalizasyon İdaresi’nden yüzen bir ekskavatör almıştık. Daha sonra orada operatörün bir hatasından dolayı tepetaklak oldu. Bir daha da alamadık. Çok pahalı bir alet bu, kendilerine de lazım. Daha sonra biz bir talep yaptık. Ön tarafı temizlediler ama bizim içeriye doğru 5-6 kilometrelik bir hattımız var Ağva gibi. Ağva’dan da 3-4 kat büyük, gezi alanlarının olduğu. Tekneler giremiyor içeriye. Çok büyük ağaç kökleri olduğu için devrilme tehlikesi bulunuyor. Onun da temizlenmesi için bu kapsamda temizlenmesini istiyoruz. Kocaeli’nden tekrar isteyemiyoruz, yüzümüz yok. Bir daha getirtemedik makineyi. Bunun DSİ yoluyla halledilmesini istiyoruz.”

“Balıkçılarımız zorlanıyor; Doğuya mahmuz istiyoruz”
“Bir de biz Melen Irmağının ağzına, özellikle balıkçılarımız çok balık sezonunda içeriye girip çıkmaz noktasında sıkıntı yaşıyorlar. Ağzında sürekli kumlanma olduğu için belli dönemlerde içeriye girip çıkmakta sıkıntı yaşanıyor. Buraya özel bir ağız istemiştik. Doğuya uzanacak şekilde bir mahmuz istemiştik, onun testlerinin yapıldığı söylenmişti ve yatırıma alınıp ihale yapılması ile ilgili. Çok küçük bir rakam. Sayın Veysel Eroğlu Bakanımız “Biz yaparız” demişti. Çünkü çok ciddi oranda balıkçımız var bizim.”

“Varan Tesisleri’ni turizme kazandıralım; yatırımcı buluruz”
Son olarak D-100 Karayolu Bolu Dağı mevkiinde bulunan ve Bolu Dağı Tüneli’nin hizmete girmesi ile işlevini kaybeden Varan Tesisleri’nin yeniden turizme kazandırılmasını isteyen İl Kültür Turizm Müdürü Özcan Budak, “Yatırımcı buluruz” diyerek, 2018 yılı yatırım programına alınmasını istedi.

Haber: Ö. YILMAZ