Hecinler Bölgesi'nde bir kaç aylık sakinliğin ardından yine hareketli günler yaşanmaya başladı. Yaklaşık 1 yıldır kapalı olan katı atık depolama tesisinin, İSKİ yönetmeliğinde yapılan değişiklik doğrultusunda hazırlanan 2. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay alması ile kapısındaki mührün sökülmesi halkı yeniden ayağa kaldırdı.

Hem meclisten hem de sosyal medyadan yüklendi
2015 yılının son aylarında mahkeme kararı ile ÇED olumlu raporu iptal edilerek, faaliyeti durdurulan tesise yapılan düzenlemenin ardından tekrar faaliyet yolu açılmasına karşı çıkan halk, aylar sonra kapı önünde bir kez daha nöbet tutmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde tesise çöp dökmeye gelen kamyonların geçişine izin vermedikleri için zabıta ile gergin anlar yaşayan köylülerin direnişini öğrenen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hem meclisten hem de sosyal medya hesabından Düzce Belediyesi, İSKİ ve bakanlığa yüklendi. CHP'nin Düzce'den sorumlu milletvekili olan ve köylülerin ilk ayaklanmasında da sık sık Hecinler'e giderek, onlara destek veren ve birlikte nöbet tutan Tanal, katı atık depolama tesisinin tekrar faaliyete geçmesine tepki gösterdi. Düzce Milletvekili Fevai Arslan, DSİ yatırımları ile ilgili konuşmak için kürsüye çıktığında "Hecinler'den bahset" diyerek tesisin hizmete sokulmasını eleştiren Tanal, sosyal medya hesabından da art arda paylaşımlarda bulundu.

"Halk nöbet tutuyor! Lütfen paylaşın"
Tanal, Twitter hesabından şu ifadeleri kullandı: "Hecinler ayakta. Düzce Belediyesi kanun ve mahkeme kararı tanımıyor. Düzce İli Hecinler Köyü sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı için yeniden çadır nöbeti tutarak nöbete başladı. Düzce Belediyesi ve İSKİ Hecinler mevkisinde bulunan köylüler lehine verilen ve kesinleşmiş mahkeme kararı olduğu halde, mahkeme kararını arkadan dolanmak için İSKİ yönetmeliklerini değiştirdiler ve 2. bir ÇED hazırlayıp önceki mahkeme kararını yok hükmüne düşürdüler. Çevre Bakanlığı, civar köylerde oturan vatandaşlarımızın tüm itirazlarına rağmen 2. ÇED'i onaylayarak halk mağdur ediliyor. Halk nöbet tutuyor. Lütfen paylaşın."