Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Düzce’de faaliyeti durdurulan ve köylülerin aylardır nöbet tuttuğu Katı Atık Tesisi’nin peşini bırakmıyor. Daha önce suç duyurusunda bulunan ve konuyu meclise taşıyan CHP vekili Tanal, bu kez de Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’ya cevaplaması için önerge sundu.

Melen Çayı’nda yaptığı incelemeler paylaşan Tanal, İstanbul’a içme suyu temin eden havza ve dereler arasında bulunan Melen Çayı’nın katı ve sıvı atıklar ile kirletildiğini belirtti.

Avukat Mahmut TANAL; “Düzce ili Merkez Esençam Köyü Mevkiinde yapılan Düzce İli belediyeleri Katı Atık Bertaraf Tesisi, Melen Çayı’na yalnızca 200 metre mesafede olup İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ) İçme Suyu Havzaları Koruma ve Kontrol Yönetmeliği’ne göre kısa mesafeli koruma alanı içinde yer almasına rağmen İSKİ, “İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği’ne aykırı olarak Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Yapılmasına izin vermiştir.” Diyerek Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yazılı soru önergesi verdi.Melen Çayı’nın kirletilmesi ile ilgili TANAL’ın Fatma Güldemet SARI’ya verdiği yazılı soru önergesi şu şekilde:

1)      Verilen iptal kararına, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın şikâyet ve taleplerine rağmen mahkeme ilamına aykırı olarak yasa ve yönetmeliklere aykırı olan Katı Atık bertaraf Tesisi’ne çöp dökmeye devam eden Düzce İli Belediyeleri ile ilgili herhangi bir Hukuki işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmadı ise neden başlatılmamıştır? Mahkeme İlamına, yasa ve yönetmeliklere aykırı olan katı atık bertaraf tesisine çöp dökmeye devam eden belediyeler ile ilgili Hukuki işlem başlatılmamış olmasının Hukuki gerekçesi nedir?

2)      Verilen iptal kararına, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın şikâyet ve taleplerine rağmen mahkeme ilamına, yasa ve yönetmeliklere aykırı olan Katı Atık bertaraf Tesisi’ne çöp dökmeye devam eden Düzce İli Belediyeleri ile ilgili herhangi bir Hukuki işlem başlatılacak mıdır? Başlatılacaksa ne zaman başlatılacaktır?

3)      Yazılı basında yer alan haberler ve çevre halkının ifadelerine dayanarak Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapısının mühürlendiği iddiaları doğru mudur? Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapısı ne zaman hangi Hukuki ifadeler gerekçe gösterilerek mühürlenmiştir?

4)      Yazılı basında yer alan haberler ve çevre halkının ifadelerine dayanarak Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapısının mühürlenmesine rağmen kapının “Mühür” ile beraber söküldüğü iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise mühür olduğu halde kapıyı açanların tespiti yapılacak mıdır? Yapılacak ise ne zaman yapılacaktır?

5)      Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapısında mühür olduğu halde mührün bozulması TCK’nın 203. Maddesinin ihlal edildiği anlamına gelmemekte midir? İlgili yasaları ve yönetmelikleri ihlal eden kişi veya kurumlar ile ilgili Hukuki İşlem başlatılacak mıdır? Başlatılacaksa ne zaman başlatılacaktır?

Haber;S.KAŞKIR