Başbakan tarafından kamuoyuna açıklanan Demokratikleşme Paketi Öncü TV’de masaya yatırıldı. İktidar ve muhalefet il başkanları, Erol Tayhan'ın hazırlayıp sunduğu Manşet programında paketin ayrıntılarını tartıştı.
Öncelikle siyasi parti il başkanları paket hakkında görüşlerini bildirdi. AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu, paketin her ihtiyacı karşılamaması ile birlikte bir dönem konuşulmaktan çekinilen birçok konunun ifade edilebilir noktaya gelmiş olması açısından tarihi bir adım olduğunu belirtti.
CHP İl Başkanı Basri Karslıoğlu, paketin iyi yönlerinin olduğunu ancak yetersiz kaldığını söylerken MHP İl Başkanı Abdullah Danışmaz ise umdukları gibi çıkmadığını söyledi. Danışmaz, paketin iktidarın kendi adına ya da pazarlık sonucu verdiği kararların başlangıcı olarak nitelendirdi.

MUHALEFET PARTİLERİ NOTER DEĞİL

CHP İl Başkanı Basri Karslıoğlu, “Seçim sistemi çok önemli. Ancak basın, fikir özgürlüğü, bağımsız yargı yok. Esas insan hayatını etkileyecek kanunların birçoğu yok. Muhalefet partileri noter değil. Onların da fikri alınmalıydı. Ben ne dersem o olur anlayışına son vermeliler.” derken MHP İl Başkanı Abdullah Danışmaz, başörtüsü serbestliğini daha önce de desteklediklerini hatırlatarak rahatsız olduğu konunun ilkokullarda andımızın kaldırılması olduğu söyledi.

PAKETTEN BÖLÜCÜLÜK VE LAİKLİK KARŞITLIĞI ÇIKTI

İşçi Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez’in “Demokratikleşme paketi değil ihanet paketi” ibaresini kullanması AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu ile Sönmez’i karşı karşıya getirdi.
Sönmez, “Bu bir demokrasi değil ihanet paketidir. Paketin ortağı ABD, yardımcıları PKK ve AK Parti’dir. Paketten bölücülük ve laiklik karşıtlığı çıkmıştır.” dedi.
Zaman zaman seslerin yükseldiği programda başkanlar canlı yayında fena kapıştı. AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu’nun çözüm süreci ve demokrasi paketinde bazı tavizlerin verildiği yönündeki eleştirilere verdiği cevap MHP İl Başkanını çileden çıkardı.
Kaşıkoğlu, “Düşmanınla barışmak istiyorsan el sıkışacaksın. Dostla ne el sıkışacaksın. Bugün Abdullah Öcalan hakkında atıp tutulanlar, zamanında otobüsün üstünden ilmek atacaklarına meclise geldiğinde sümen altına atmayıp keşke idam sehpasına çıkartacak erkekliği gösterselerdi.” ifadelerini kullandı.

MUHALEFET PARTİLERİ NOTER DEĞİL

AK Parti İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu’nun sözlerini hayretle dinlediğini ifade eden Danışmaz, şov yaptığını ve yalan konuştuğunu iddia etti.
Danışmaz, televizyon başındaki izleyicilerimiz şov yapmak amacıyla sarf ettiği sözler. 9 yıl milletvekili yapmış bir milletvekilinin kendi partisi milletvekillerinin idam cezasının kaldırılması için oy kullandığını bile bile yalan söyleyecek karakteri varsa Allah’a havale ediyorum. Bu ülkede hiçbir zaman Kürt sorunu yaşanmadı. Kız aldık verdik, etle tırnak olduk. Çerkez’i, Abaza’sı Alevi’si ile Türk milletiyiz. Bundan neden eksiniyorsunuz. Sizin Türk halkı ile ne sorununuz var. PKK ağzıyla mı konuşuyorsun. Bunlar PKK dayatmaları. Kimse gözünün içine bakıp yalan söylemesin. Andımızın kime ne rahatsızlık verdi. “Türküm, doğruyum, çalışkanım” demenin kime ne zararı vardı. Kimse Kürtler üzerinden siyaset yapmasın.” dedi.

DEMOKRASİ PAKETİ İYİ NİYETLİ DEĞİL

İşçi Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez paketin alıştırma olduğunu ilerleyen süreçte daha çok taviz verileceğini iddia etti.
Sönmez, “Andımıza iki yerden itiraz var. Biri bölücüler diğeri yobaz Atatürk düşmanı gericiler. Kaldırarak iki tarafın istediğini yapıyor. Bu demokrasi paketi iyi niyetli değil. Ardından yerel yönetimler yasası gelecek. Sonra yerel özerklik gelecek. Bunlar PKK’nın istedikleri. Büyük İsrail devleti kurulmak isteniyor. Bu süreç oraya götürüyor.” diye konuştu. 



Haber: S. KAŞKIR