Düzce’de senelerdir süregelen hava kirliliği sorunu geçtiğimiz yıl zirve yaptığı uluslararası IqAir tarafından yayımlanan 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu’na kötü şekilde yansımıştı. Türkiye’nin havası en kirli 2. kenti olan Düzce, uluslararası alanda da ‘kara liste’ye girmiş, 2020’de Avrupa’nın en kirli 11. kentiyken 2021’de 6 sıra birden atlayarak 5.’liğe yükselmişti.

Cemşit ‘Yalan’ şarkılı videoyu hatırlattı

Cumhuriyet Halk Partisi Düzce İl Başkanı Semih Cemşit, acı veriler üzerinden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM Grup Toplantısı’nda Düzce’nin hava kirliliği sorununa yönelik sözlerini ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün kendisine ‘Yalan’ şarkısının fonda çaldığı video ile verdiği yanıtı hatırlattı.

Özlü, Kılıçdaroğlu’na ‘Verileri neye dayanarak söylüyorsunuz?’ demişti

Özlü videoda Kılıçdaroğlu’na, “Kemal Bey, Düzce’nin Türkiye’nin birinci, dünyanın ise ilk 15 hava kirliliğine sahip şehrinden olduğunu hangi ulusal veya uluslararası hava kalitesi değerlendirme kuruluşunun verilerine dayanarak söylüyorsunuz? Kemal Bey, madem veriler gizleniyor bu söylediklerinizi nereden öğrendiniz?” diye sormuştu.

Cemşit: ‘Özlü o raporu okusun, önlem alsın’

Düzce’nin hayati sorunu olan hava kirliliğinde sınıf atlamasının ardından Özlü’ye seslenen Cemşit, “Düzce Avrupa sıralamasında havası pis ilk beş şehir arasına girdi. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Düzce’deki hava kirliliğine dikkat çekmesinin ardından Belediye Başkanımız Sayın Faruk Özlü’nün yanlış bilgilerle dolu videolu yanıtını izledik. Gerçeklerin elbet gün yüzüne çıkacağını unutan Faruk Özlü’nün, İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IqAir tarafından yayımlanan Dünya Hava Kirliliği Raporu’nu acilen okumasını ve önlemler için harekete geçmesini tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘1. OSB’yi genişletmek için tarım alanlarını katletmeyin’

Kirliliğin yaklaşık 3’te 1’inin sanayi kaynaklı olduğu ortaya konmuşken 4 bin 400 dönüm verimli tarım arazisini kaybetme pahasına 1. OSB’nin genişletilmesi planına da karşı çıkan Cemşit, “Bu vesile ile 1.OSB’nin tarım alanlarına açılmasından vazgeçerek, genişlemeyi şartları daha uygun bir alanda yapmalarını, önce halkımızın sağlığı sonrasında tarım alanlarının katledilmemesi açısından önemli buluyoruz. Güçlü Düzce, güçlü sanayi ve güçlü tarım için sağlıklı nesillere ihtiyacımız olduğunu yetkililere hatırlatıyoruz.” cümlelerine yer verdi.