Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ordu’da gerçekleştirdiği toplu açılış töreninde 54 TL olarak açıkladığı fındık fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Muhalefet kesimi açıklanan rakamı, üreticilerin artan maliyetlerinin altında kaldığı gerekçesi ile eleştirirken, AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin ise, fiyatla ilgili aldıkları tepkilerin olumlu yönde olduğunu söyledi.

“Vatandaşlarımızın tepkileri olumlu yönde”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 54 TL olarak açıklanan fındık fiyatları ile ilgili ilk kez Öncü Haber mikrofonuna konuşan Keskin, “Fındık fiyatları açıklandıktan sonra, vatandaşlarımızın tepkileri olumlu yönde oldu. Tabii ki bunu ikiye ayırmak lazım; bu fındık fiyatı açıklanmadan önce üreticilerimizin beklentilerini, milletvekillerimiz aracılığı ile sayın cumhurbaşkanımıza ilettik. Bununla ilgili birkaç toplantı yaptılar. Fındık fiyatları açıklanmadan önce de video konferans yolu ile Karadeniz bölge milletvekilleri bir toplantı yaptı. Biz burada bizim üzerimize düşenler milletvekillerimizin aracılığı ile aktarıldı. Sonrasında da Ordu’da fındık fiyatları açıklandı.”

“Fındığa sahip çıkma noktasında elimizden gelen her şeyi yapıyoruz”

AK Parti olarak fındığa ve üreticiye sahip çıktıklarının altını çizen Keskin, şöyle devam etti:

“Tabii ki yıllardan beri, AK Parti’nin kurulduğu günden beri fındık bölgesi olmamız hasebi ile vatandaşlarla fındık ile ilgili, fiyatlarla ilgili, zorluklarla ilgili her türlü değerlendirmeleri yapıyoruz. Sadece bu sene değil, önceki yıllarda da özellikle Fiskobirlik’in olumsuz şartlarında gerçekten insanlar zor duruma düştü. O tarihlerden beri biz vatandaşımızın yanında, AK Parti olarak fındığa sahip çıkma noktasında elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız da piyasa şartlarında bir müdahale fiyatı olarak TMO’yu devreye soktu ve ortalama fiyatı 54 TL olarak açıkladı. Bu fiyatla bir dengeleme sağlandığı inancındayım. Dolayısıyla bunun üstü var, aşağısı yok. Yani piyasa kendi şartlarını oluşturacak, yani serbest piyasa, ama TMO bir fiyat açıkladı ve bura da belirleyici olması açısından önemliydi. Dolayısıyla fiyatlar fındık hasadından sonra, önümüzdeki aylarda artabilir, piyasa şartları yerine gelebilir. Bununla ilgili bir sıkıntımız yok elhamdülillah.” diye konuştu.  

“TMO’da bir aksama olursa, biz müdahale edeceğiz”

“Tabii 15 Temmuz tarihinden itibaren TMO’lar devreye girecek ve yılbaşına kadar fındık alımı yapacak.” diyen Keskin, “Bununla ilgili geçen sene de aynı şeyler oldu. Tabii aksaklıklar olursa, bizim şahit olduğumuz veya bize gelen şikayetler olursa, biz bunun üzerine gideceğiz. TMO’nun zaten belirli kriterleri var. Bu şartlarla TMO fındık alacak. Fındık alımları kameralar karşısında gayet şeffaf bir şekilde olacak. Bununla ilgili de bir aksama olursa biz yine müdahale edebiliriz. Tarım ve Orman Bakanlığı’mıza gerekli bilgileri verebiliriz. Bu konuyu da bütün teşkilatlarımız yakinen takip edecek. Ben üreticilerimize hayırlı olması temennisinde bulunuyorum.” şeklinde konuştu.

“Muhalefet maalesef her şey de olduğu gibi fındık üzerinden de siyaset yapıyor”

Öncü Haber Merkezi’ne konuşan Düzce’deki siyasi parti il başkanlarının fındık fiyatları ile ilgili eleştirilerine de cevap veren Keskin, “Fındık bizim için önemli bir ürün. Bu ürün üzerinden de siyaset yapan bir muhalefet var. Dolayısıyla her türlü olumsuzluklarda, yaşadığımız felaketlerden, bütün dünyada içinden geçtiğimiz ekonomik dalgalanmalardan, her şeyden kendine siyaset çıkartmak isteyenler, maalesef fındık üzerinden de siyaset yapıyor. İşte “100 TL olsun, 80 TL olsun” diyorlar. Bizim bir sorumluluğumuz var AK Parti olarak, bu memleketi yönetenler olarak; sayın cumhurbaşkanımız başta olmak üzere biz bu sorumluluğu yerine getiriyoruz. Burada bizim millete olan inancımız tamdır burada, milletimizle de bu duyguları daha iyi de paylaşabiliyoruz. AK Parti teşkilatları olarak yarından itibaren Düzce’de bütün vekillerimiz ile birlikte bütün köylerimizi dolaşmaya başlıyoruz. Bu ağustos ayı süresi boyunca saha da ve köylerde olacağız. Fındık toplamak için Düzce’ye şehir dışından gelen vatandaşlarımızla da bir araya geleceğiz. İnsanlarla çok iyi bir diyaloğumuz var. Tabii bunun üzerinden siyaset yapmak gayet basit. İnsanlar da bunu görüyor zaten. Ama bir gerçeklik var, piyasanın şartları var. Bununla ilgili de biz devlet olarak gereğini yerine getiriyoruz.” dedi.

“TMO’nun rekolte bazlı alımları ile ilgili bu yıl sıkıntı yaşanmayacak”

TMO’nun geçtiğimiz yıllarda rekolte bazlı alımları ile ilgili yaşanan sıkıntıların bu yıl yaşanmayacağını dile getiren Keskin, “TMO’da rekolte bazlı alımı ile ilgili bu yıl bir sıkıntı yaşanmayacak. Biliyorsunuz çok sayıda STK’lar var, kurumlar var. Bunlar her yıl fındık bahçelerine gidip, rekolte tahmini yapıyorlar. Bu sene de böyle bir şey yaşanabileceğini zannetmiyorum. Fındık bazı yerlerde var, bazı yerlerde yok, o dengeleyecektir. Ama bu çalışma bu sene yapıldı ve verildi. O yüzden geçen sene yaşanan aksaklıkların bu sene yaşanacağını ben zannetmiyorum.” açıklamalarında bulundu.