Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal Öncü TV’de Hayatın İçinden programında referanduma ve siyasi gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Halkın ‘One Minute’ (Bir dakika) demesi gerekiyor
18 maddelik anayasa teklifinin hazırlanma sürecini değerlendirerek açıklamalarına başlayan Aksakal, “18 maddede toplum iradesi yok Delinin biri kuyuya bir taş attı. 40 akıllı çıkarmaya çalışıyor. Anayasada toplumun katkısı, düşüncesi olmalıdır. Bu teklifte toplum görüşü alınmadığı için 16 Nisanda halkımızın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meşhur söylemi gibi ‘One Minute’ (Bir dakika) diyerek bu yüzden hayır oyu vermesi gerekiyor” dedi.

Değişiklik ömür boyu yargılanmamalarını içeriyor
Yeni sistem ile Cumhurbaşkanının yargılanma yolu açıldığına yönelik söylemlere yorumlayan Aksakal, “Mevcut anayasada Cumhurbaşkanının yargılanmadığı bir durum yok. Sadece görevleri ile ilgili konulardan vatana ihanetle suçlanabiliyor. Şuan ki anayasa cumhurbaşkanı suç işleyebilir mi diyor? Bu değişiklik tam tersine görevinin ardından da ömür boyu yargılanmamalarını içeriyor” diye konuştu.

Dünya 5’ten büyükse Türkiye’de 1’den büyüktür
Değişikliğin bireyi yeniden birilerinin kulu haline getirdiği için hayır dediklerini ifade eden Aksakal, “Dünya 5’ten büyükse Türkiye’de 1’den büyüktür” şeklinde konuştu.

Toplum dayatmalarla yönetilemez
Ak Parti’nin referandumda kendi seçmeninden yüzde 30’luk bir oy kaybı olduğuna değinen Aksakal, anayasa teklifine ilişkin ise önemli bir iddiada bulundu. “18 maddelik metin, cumhurbaşkanına bir yerlerden getirildi. Hiç tartışılmadan meclise getirildi. Bu bir dayatmadır. Toplum dayatmalarla yönetilemez” diye ifade etti.

18 gençlerin duyguları istismar ediliyor
Aksakal, 18 yaşındaki gençlere seçilme hakkının tanınmasını mevcut durum üzerinden örneklendirerek gençlerin duygularının istismar edildiğini kaydetti.

Fırat Kalkanı Harekatı: 71 şehit, sıfır metrekare toprak
Dış politikanın içler acısı halde olduğu tespitini yapan Aksakal, Fırat Kalkanı Harekatını ’71 şehit, sıfır metrekare toprak’ diyerek başarısız olarak gördü. Aksakal, Avrupa ülkeleriyle kavgalı olunduğuna dikkat çekti.

Gelin bu sevdadan vazgeçin
Aksakal Cumhurbaşkanına ‘gelin bu sevdadan vazgeçin’ diye seslenerek devletin temel taşlarıyla oynanmaması gerektiğini aktardı.

Osmangazi Köprüsü nedeniyle Karayollarına dava açtık
Osmangazi Köprüsü nedeniyle Karayollarına dava açtıklarını belirten Aksakal gerekçe olarak köprüden geçişi artırmak için ücreti düşürürken Boğaziçi Köprüsünün ücretinin artırılmasını gösterdi.

Düzce’de yüzde 35 çıkar
Son olarak Düzce programında sahadaki izlemini paylaşan Aksakal, Düzce’deki evet oyunun yüzde 35 olacağını söyledi.