Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklerle birlikte fındık fiyatlarını 54 TL olarak açıklamış, TMO ise 52 TL’den alım yapacağını duyurmuştu. Ancak TMO’nun üreticiye ödemeleri 21 gün sonra yapacak olması, serbest piyasada fındık fiyatları 42-44 TL olmasına neden oldu. Bu durum Düzce’de fındık üreticileri ve siyasetin tepkisine yol açtı.

Serbest piyasadaki fındık fiyatlarına tepki gösteren İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er, “2022 Fındık sezonunda,  Hükûmetin açıkladığı 54 TL alım fiyatı, desteklerle beraber düşünüldüğünde üretici açısından, bizce zaten  tartışılmalı bir fiyat iken,  bu gün fındık fiyatının piyasada 41-44 TL bandında satılıyor olması Hükûmetin ilan ettiği fiyatın fındık üreticisi açısından hayal kırıklığı yarattığı gerçeğini perçinlemiştir” diye konuştu.

“Piyasadaki fiyat düşüşünü hükümet gözlemlemeli”

Üreticinin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Er, “TMO’ nun fındığın üreticilerine gerek alım şartları gerekse randıman açısından yaşattığı zorluklar bilinen bir gerçek iken serbest piyasada da fiyatın 41-44 TL bandında seyretmesi Hükûmet tarafından mutlaka gözlemlenmeli ve üreticinin mağdur edilmesinin önüne geçilmelidir.  TMO Fındık alım esnasında uygulamış olduğu %5 çatlak fındık üstünlüğü geriye iadesi gözden geçirilmeli üreticinin mağdur edilmemesi için %5'ten daha fazla çatlak olan fındığın ayrı depolanması, geriye çevrilmemesi çiftçiye hem ekonomik hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır” dedi.

“Fiskobirlik'in fiyatı tabandı, TMO’nun fiyatı tavan”

Fiskobirlik’in yeniden güçlendirilmesi gerektiğine değinen Er, “Fiskobirlik’in etkin olduğu dönemde açıklanan fiyat ‘taban’ fiyat olarak algılanırken bu gün TMO’nun etkin olduğu piyasada açıklanan fiyat adeta “tavan’ fiyat olarak algılanmakta, dolaysı ile açıklanan fiyat bu günün şartlarında devre dışı kalmaktadır. Fiskobirlik güçlendirilmesi ve piyasada fiyat belirlenmesinde etkin bir araç olarak kullanılmalıdır. Piyasa’nın fındık konusunda en büyük aktörlerinden olan Ferrero firmasının fiyat ile alakalı adım atacağı şu günlerde Hükûmetin konuya dahil olması ve ilgili fiyatın açıklanan 54 TL alım fiyatını devre dışı bırakmaması gerekmektedir.  TMO’nun alim ve lojistik şartlarının mutlaka üretici lehine iyileştirilmesi de fındık fiyatının yükselmesi ve üreticinin mağduriyetinin azalmasında etkin rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.

“Üretici 54 TL’ye hiç ulaşamadı”

Fındık üreticisinin 54 TL fiyata bir türlü erişemediğini belirten Er, “Sözün özü artan maliyetlerle zaten yeterince mağdur olan üretici açıklanan 54 TL kilo fiyatına dahi erişemez duruma gelmiştir. Devletin ‘ asgari ücret’ mantığı ile piyasaya müdahil olması, üreticinin haklarını koruması zaruridir. Mevcut alım tesislerinde günlük alım kotası yükseltilmeli Toprak mahsullerinin 21 günlük süre içinde paranın tamamının ödenmesi politikası bir haftaya indirilmelidir, Zira işçilik Bedeli ödeyecek olan ve çocukları öğrenci olan Çiftçi aileler için bu önem arz etmektedir. Hükûmetimizi, Düzce’deki milletvekilleri ve yöneticileri ivedilikle adım atmaya ve inisiyatif almaya davet ediyoruz” dedi.