10 Şubat Çarşamba günü esnaf ziyaretleri yapmak ve vatandaşların sorunlarını dinlemek üzere Düzce gelen İYİ Parti Lideri Meral Akşener Akçakoca Düzce Merkez ve Gölyaka’da temaslarda bulundu. Bir günlük mesaisini Düzce’de geçiren Akşener, programın ardından gerçekleşen partisinin ilk grup toplantısında buradaki gözlemlerini kürsüye taşıdı.

“MİLLETE KULAK VERİN”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İYİ Parti Grup Toplantısı’nda Akçakocalı fındık üreticileriyle aralarında geçen diyaloğu paylaşan Akşener, “Millete kulak verin. Esnafa kulak verin. Çiftçiye kulak verin. Diyoruz ama Türkiye’yi yönetenler sözlerimize kulak tıkayıp veren el olmak yerine hala alan el olmayı tercih ediyor.” diye konuştu.

“BİZ KOLTUKLARI DEĞİL AYAKKABILARI ESKİTİYORUZ”

“Sayın Erdoğan ve saz arkadaşları saraylarında sefa süredursun biz koltuklarımızda oturmuyoruz” diyen Akşener, “İYİ Parti kurulduğu gün demiştim ki ben ve sizler için biz koltukları değil ayakkabıları eskiteceğiz. Aynen onu yapıyoruz. Bakın geçen hafta Düzce’deydik. Sizler de pek çok şehirde gruplar halinde dolaştınız. Ben Akçakoca’daydım, Düzce’deydim, Gölyaka’daydım.

“AKÇAKOCALI BİR ÇİFTÇİ BEN NASIL GEÇİNECEĞİM DİYE SORDU”

Akçakocalı bir çiftçimizin söylediği çok önemli. Diyor ki “Gübreye yüzde 60-70 zam geldi. Hayvancılığa başlayalım dedi. 80 liralık yem beş ay sonra 130 lira oldu” Ben söylemiyorum. Orada üretim yapmaya çalışan bir kardeşimiz söylüyor. Hayvancılık da bitiyor, çiftçilik de bitiyor, Üretim de bitiyor. “Destek kredilerini de iktidardan torpil bulamayan kimse alamıyor” dedi. “Besicilikte de çiftçilikte de artık ekmek yok” aynen bunları söyledi. Yani çiftçilikten çıkmış, besicilikten çıkmış. Üretimin her alanından çıkmış. Sonra bana sordu: ‘Ben nasıl geçineceğim?’ İş de yok.

“DİDİNEN DÜZCELİ KARDEŞLERİM AMA İŞİN PATRONU İTALYANLAR!”

Bir başka çiftçimiz diyor ki. “Bugün sordum bir torba gübre 140 lira olmuş. 60 torba gübre kullanıyorum. Tarım 2018’de 22 lira alıyordum şimdi 110 lira. Bir dönüm fındıklığa yıllık bin TL masraf ediyorum. 40 dönümde 40 bin TL yapar. Köyde en zenginlerdendim”. Aynen böyle söyledi. Düzce’de dünyanın en kıymetli ürünlerinden fındığın da üretimi var. Hani bizim ürettiğimiz ama fiyatı yurtdışında belirlenen fındık! Bir üretici kardeşim diyor ki “Fiskobirlik bitti. Her şeyi İtalyanlara Ferrore şirketine verdiler.” Yani çalışan didinen Düzceli kardeşlerim ama işin patronuysa İtalyanlar olmuş” diye konuştu.

“ÜRETİCİMİZİ BU DURUMA DÜŞÜRMEYE NE HAKKINIZ VAR!”

Fındık üreticisinin sorunlarına değinen Akşener, “Geçenlerde bir fındık çiftçisi kardeşim ne diyordu? “Fındık durduk yere 27 liradan 21 liraya geriledi. Satıp zarar edeceğime, kırar yer vitamin alırım daha iyi” Duruma bakar mısınız? İnsanda biraza utanma olur. Çiftçimizi, üreticimizi bu duruma düşürmeye ne hakkınız var! Bugün yaşadığımızı gıdaya erişim ve gıda pahalılığı sorunları tarım sektörünün genelinden bağımsız konuşamayız. Son yıllarda uygulanan yanlış tarım politikaları ve yetersiz destekler sonucunda Türkiye’nin tarım üretimi azaldı, ülkemiz tarımda yüksek ithalatçı konuma geldi.

“GIDA FİYATLARINI POLİSİYE TEDBİRLERLE ÇÖZEMEZSİN”

Dilimizde tüğ bitti anlamadılar. Gösterdiği üstün başarıyla eski damat bakanın tahtını sallayan tarım bakanının aksine biz İYİ Parti olarak tarımı hem bir sürdürülebilir kalkınma hem de bir milli güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki tarımın önemini anlamazsanız çiftçinin, köyünün yanında olmazsınız. Gıda fiyatlarını yapısal tedbirlerle değil, polisiye tedbirlerle çözmeye çalışırsanız işte bugünkü hale düşersiniz” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN