Geçtiğimiz hafta Çarşamba sabah saat 04: 08’de Düzce’de meydana gelen ve merkez üssü Gölyaka ilçesi olan 5.9 şiddetindeki deprem, siyasetinde ana gündem maddesinde. Bugün Düzce şehir merkezinde esnafları ziyaret ederek, ‘geçmiş olsun’ dileklerinde bulunan AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, deprem ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna özel açıklamalarda bulundu. Düzce’nin deprem kuşağında yer aldığına işaret eden Keskin, kamuoyundaki ‘Deprem olacak, ikinci bir deprem bekleniyor’ şeklindeki söylentilere vatandaşların itibar etmemesini istedi.

“Devlet depremin ardından tüm gücünü gösterdi…”

Depremin hemen ardından devletin tüm imkanları ile Düzce halkının yanında olduğunu belirten Keskin, “ Ben Düzce’de yaşayan bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tabii ki Düzce bir deprem bölgesi. Çeşitli yıllar içerisinde depremler oluyor, bundan sonra da olacak. Çok şükür ki bir can kaybımız yok. Bugün devletimiz arama- kurtarma çalışması yapmıyor. Şu anda hasar tespit çalışmaları yapıyor, zarar – ziyan tespitleri yapıyor. Allah’a çok şükür bir can kaybımız olmadı. Tabii ilk etapta, 39 vatandaşımız hastaneye başvurdu. Bunların 6 tanesinin kırıkları nedeniyle tedavileri devam ediyor. Depremin yaşandığı ilk andan itibaren Devlet Düzce’de gücünü gösterdi. Bakanlarımız başta olmak üzere devletimizin tüm erkanı Düzce’ye geldi. Valilik binamızda hemen bir kriz merkezi oluşturuldu ve hemen işe başlanıldı. Ben bu krizi yöneten tüm kamu personellerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Vatandaşlarımız AFAD, İçişleri Bakanlığı ve Valiliklerin açıklamaları dışındaki söylentilere itibar etmesin”

Düzce halkının deprem ile ilgili AFAD, İçişleri Bakanlığı ve Valiliğin açıklamaları dışındaki söylentilere itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Keskin, “Yanlış bilgiler, her depremde olduğu gibi, bu depremde de meydana geldi. İşte, ‘Şu tarihte deprem olacakmış’ gibi söylentiler oldu. Hiç böyle bir şey yok. Vatandaşlarımız, yetkililerden, özellikle AFAD’dan, İçişleri Bakanlığı’ndan, Valiliklerden gelen açıklamalar dışındaki söylentilere inanmasın. Evet, Düzce bir deprem bölgesi, her an bir depremle karşılaşabiliriz. Bununla yaşamayı en iyi Düzce halkı biliyor. Ama saatini, ne zaman olacağı konusunda yapılan açıklamalar, insanları korkutan açıklamalar. Bu tür söylentilere itibar edilmemesini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

“6 bin kişi çadırlarda yaşıyor”

Düzce’de evleri hasar gören veya deprem korkusu nedeniyle konutlarına giremeyen 6 bin civarında kişinin Düzce merkez ve ilçelerde kurulan çadırlarda kaldığının bilgisini veren Keskin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Şu anda Düzce’de depremin oluştuğu ilk andan itibaren 290-300 civarında ağır hasar dediğimiz binamız var. Bu binalar Düzce ili genelinde. Düzce merkez, merkez üssü Gölyaka çevresinde, Çilimli’de, Gümüşova’da, Cumayeri’nde ve köylerimizde ağır hasarlı binalarımız var. Ağır hasarlı binalar ile ilgili diğer ilçelerimizde bir başvuru yok. Özellikle Yığılca, Kaynaşlı be Akçakoca’dan hasarlı bina bilgisi gelmedi. Oralarda da kaymakamlarımız, muhtarlarımızla toplantılar yaptı. Ama diğer bölgelerde 300 civarında ağır hasarlı binalarımız var. Yapılan tespitler devam ediyor. Şu anda ağır hasarlı olan binalar yıkılmaya başlandı. Dün 7 civarında bir yıkım gerçekleşti. Arkasından 2 bin 500 civarında bir çadır kuruldu. Özellikle Düzce merkezde ve çevre mahallelerine çadırları kurduk. Buralarda da 6 bin 94 kişi yaşıyor. İlçelerde de çadırlar kuruldu. Gölyaka ve Çilimli ilçelerinde evleri ağır hasar görenlere konteynırlar verildi. Valiliğimiz, şehir merkezinde ve mahallelerde çadır kentler kurdu. O merkezlerin dışında münferit olarak bahçesine kurmak için çadır isteyenlere müsaade edilmiyor. Ama ağır hasta olan vatandaşlarımız var, sakat olan vatandaşlarımız var, bunlara göz yumulmuş olabilir, ama genel olarak şehir merkezinde ve mahallelerde çadırlar kuruldu. Bunların dışında özel yurtlarımız var. Bütün eşyaları yeni, özel yurtlarda misafir ediyoruz. 290 civarında vatandaşımız buralarda konaklıyor.”

“Ağır hasarlı okullarda okuyan öğrencilerimiz başka okullarda eğitim görecek”

Düzce’de depremde ağır hasar gören okullarda eğitim gören öğrencilerin, başka okullarda eğitim göreceğini kaydeden Keskin, “Biliyorsunuz, okullarımızda önümüzdeki hafta pazartesi gününe kadar eğitime ara verildi. Okullarımızda hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Eğer burada da tehlikeli görürlerse, pazartesi günü çocuklarımız ağır hasarlı okullara gitmeyecek. Bu öğrencilerimizin, okullarının yakınlarındaki bir başka okullarda yerleri ayarlandı. Servisleri ve yiyecekleri yemeklere varıncaya kadar, hepsi ayarlandı. Pazartesi günü normal okul hayatı başlayacak. Milli Eğitim Bakanımız da Düzce’de gerekli incelemelerini yaptı.” ifadelerini kullandı.

“Yardım ödemeleri bu hafta içi başlayacak”

Depremde zarar görenler için yardım ödemelerine başlanacağını söyleyen Keskin, “Az hasarlı binalar için komisyonlar çalışıyor. Bir taraftan da hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. 3 bin, 5 bin ve 7 bin TL civarında para yardımı yapılacak az hasarlı binalar için. Ağır hasarlılara da eşyaları içeride kalmış, yıkılmış binalara da 90 bin TL’ye kadar bir yardımı olacak devletin. Eğer eşyalarını alabildiyse kira yardımı 30 bin TL alacaklar. Konteynırda yaşamak istiyorlarsa, konteynırları verilip, 15 bin TL’de destek verilecek. Kiracılar için de ağır hasarlı binalara 25 bin TL kira yardımı yapılacak. Birde işin zarar kısmı var. Yani bu binaların hasar durumundan sonra evlerde kırılan dökülen eşyaların zarar kısımları da var. Bu konuda dün itibariyle 7 bin küsur müracaat eden oldu. Bu başvuruların 6 bin civarı tamamlandı. Bu hafta içinde bu konuyla ilgili ödemeler başlayacak” açıklamalarında bulundu.