Düzce ve birçok ilde yüz yüze eğitim okullara aktarılan kaynağın yetersiz olması nedeniyle sıkıntılarla başladı. Koronavirüs salgınının devam etmesi nedeniyle eğitim kurumlarında temizlik ve hijyenin daha önem kazandığı şu günlerde, yardımcı personel istihdam edemeyen onlarca okul bulunuyor. Bu durumu gündeme taşıyan muhalefetten iktidarı hedef tahtasına koyan açıklamalar peşi sıra geliyor. Bu kez ana muhalefet CHP, okullardaki sıkıntıları sıralayarak, AK Parti’yi eğitime gereken önemi vermemekle itham etti.

CHP Düzce İl Başkanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, 6 Eylül 2021’de yüz yüze eğitimin tekrar başladığını anımsatarak, öğretmen ve öğrencilerin tekrar okullarına kavuştuğunu aktardı.

Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime dönüşün eğitimin tüm paydaşlarını büyük bir mutluluğa sevk etmesi gerekirken, yetersizlikler nedeniyle derin kaygılar ortaya çıktığı vurgulanan açıklama, şöyle devam etti:

“Temizlik personeli yetersiz, kaygı büyük”

“Okullarda ihtiyaç duyulan 101 bin yardımcı hizmet personeli hala atanmamıştır. Okullarımızda hijyenin korunmasını sağlayacak bu atamaların derhal gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı’na ek kaynak aktarımı yapılabilir.

 “43 bin 627 derslik ihtiyacı var”

Haftalardır birçok kentte sınıflarda vakalar ortaya çıkmakta ve yayılmaktadır. Sosyal mesafenin korunabilmesi için sınıfların seyreltilmesi gerekirken, birçok okulda öğrenciler kalabalık sınıflarda derslere girmektedir. Bazı okullarda farklı düzeylerde sınıfların aynı dersliklerde eğitim gördüğü bilinmektedir. Bunun en büyük sebebi 43 bin 627 derslik ihtiyacıdır. Yandaşlara, beşli çeteye, Saray beslemelerine kaynak ayıran iktidar; çocuklarımızın sağlığı, eğitimi ve geleceği için gereken bu ihtiyacı karşılamamaktadır.”

“Eğitim için onarım ve inşaata hazırız”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak çocukların eğitimi için fiziki mekan ihtiyacını karşılamaya hazır olduklarının altı çizilen açıklama şöyle devam etti:

“Gerekli sayıda derslik ve okulu, ihtiyaç duyulan yerlerde belediyelerimiz eliyle inşa etmeye hazırız. Arsa gösterildiği anda belediyelerimiz gerekli çalışmayı başlatacak ve en kısa sürede ihtiyaç duyulan derslikleri eğitim ve öğretime hazır hale getireceklerdir. Aynı şekilde, tamirata ve onarıma ihtiyaç duyan derslik ve okullar için de partimiz ve belediyelerimiz harekete geçmeye hazırdır.

‘İktidarımızda atanamayan öğretmen sorunu kalmayacak’

Eğitim sistemimizin en acil ihtiyaçlarından bir diğeri de geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerin temel sorunlarının çözülmesidir. İlk olarak öğretmen açığının kapatılması gerekmektedir. Sayıştay raporlarına göre 138 bin, MEB’in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı vardır. Şu ana kadar yalnızca 20 bin atama yapılmış, öğretmenlerden gelen tepkiler üzerine Erdoğan 15 bin ilave atamayı müjdeymiş gibi duyurmuştur. Bu atamaları gerçekleştirmemek ise Saray’ın bilinçli tercihidir. Biz bu tercihleri değiştireceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Türkiye’nin atanamayan öğretmenler diye bir sorunu kalmayacak. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bir toplumun geleceğinin eğitime bağlı olduğunun bilincindeyiz. Bugün maalesef Saray rejiminin elinde devletin eğitim politikası, 100 yıl önce inşa edilen Cumhuriyetin eğitim felsefesinin gerisine düşmüştür. Bu nedenle eğitim üzerine konuşurken teknolojiden, bilim insanı yetiştirebilmekten, çağın gereklerinden bahsetmek yerine çok temel sorunlar üzerine mücadele vermek durumunda kalıyoruz. Ancak buna mecbur olmadığımızın farkındayız. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında; rantı yandaşlara harcamak yerine geleceğimize ayıracağımız kaynaklarla eğitimin tüm paydaşlarının ihtiyaçlarının karşılandığı, tüm çocuklarımızın nitelikli eğitime ulaşabildiği, hiçbir ailenin çocuklarının geleceğinden endişe duymadığı, öğretmenlerin güvende yeni nesilleri yetiştirdiği eşit ve adil bir eğitim sistemini inşa edeceğiz. O gün gelene kadar, imkânlarımız doğrultusunda, çocuklarımızın eğitimi için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Biz hazırız, geleceğimizi karanlıktan kurtaracağız!”