23 yıl sonra yeniden deprem felaketi ile yüzleşen Düzce’de hasar tespit çalışmaları ve yaralar hızla sarılmaya devam ediyor. Merkez üssü Gölyaka ilçesi olan depremin ardından Düzce’nin birçok bölgesinden hasar kaydı gelirken, AFAD ekipleri de hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.

“Devletimizin tüm gücüyle vatandaşlarımızın yanındayız”

Yürütülen çalışmalar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, depremin ardından hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarına başlandığını hatırlattı. Depremde zarar görenlerin, tüm zararlarının karşılanacağını ifade eden Keşir, “Öncelikle geçtiğimiz gün yaşadığımız depremden dolayı, tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Malum 5.9 şiddetinde 04:08’de çok ağır bir şekilde sarsıldık. Çok şükür can kaybımız yok. Çünkü Düzce’de yaşadığımız daha önce ki 2 depremden ciddi bir hazırlık ve yoğun bir çalışma yeni konut stokları oluştuğu için Düzce’nin şu an yüzde seksen konut stoğu depreme uygun yapılıyor olmasından dolayı can kaybımız yok. Ama daha önceden yapılan yapılar üçüncü depremi gördüğü için yorgun binalarımız var. Onlarda da yıkılma yok fakat birkaçı Düzce merkezde, Gölyaka, Çilimli, Cumayeri, Gümüşova bölgelerimiz ağırlıklı olmak üzere 71 ağır hasarlı binamız, 134 tane bağımsız bölümümüz var. Zaten iki gündür bölge de bakanlarımız ile birlikte neredeyse 24 saat esaslı sahadayız. Hem Ak Parti teşkilatları olarak hem belediye olarak hem bakanlık yetkilileri olarak, AFAD, Kızılay başta olmak üzere sahadayız. Vatandaşların ağırlıklı bir kısmını teşkilatlar olarak da ziyaret ediyoruz” diye konuştu.

“4 bin personelimiz hasar tespit çalışması yürütüyor”

Düzce’de 4 bin personelin hasar tespit çalışmalarına devam ettiğinin bilgisini veren Keşir, “Sayın bakanlarımızın da zaman zaman yaptığı açıklamalar neticesinde binalarla ilgili hemen işlemler başlatılıyor. Bazı binalardan belki eşyalar alınamayacak, ağır hasarlı o binalarda da 90 bin TL’ye kadar eşya yardımı yapılmak üzere kiracı olanlara kira yardımı ve taşınma yardımı yapılmak üzere tüm süreci Sayın Süleyman Soylu bakanımız, Ulaştırma Bakanımız olmak üzere iki gündür açıklamalar yapılmaktadır.  Şunu da ifade etmem lazım; yaklaşık 4 bin personel var. Hasar tespit çalışmaları için yaklaşık 4 bin personel, 1812 araç ile hem evine giremeyen vatandaşlar için çadır, konteynır, sıcak yemek tedariki konusunda yoğun bir çalışma içindeyiz.  Bazı vatandaşlarımız yaşanan depremde ve artçılarda yataktan düşme gibi durumlarda kol, kalça gibi ameliyat edilecek hastalarımız var. Onları da hastane de ziyaret ettik. Şehrimize geçmiş olsun diyorum. Bununla ilgili olarak Ak Parti teşkilatları özellikle kadın kolları olarak bugün Kocaeli, Sakarya il teşkilatları, kadın kolları Düzce’de. Aynı zamanda genel merkezden de Genel Başkan yardımcılarımız yaklaşık 20 kişilik bir heyet ilimize geldi. Aynı zamanda bizim İl kadın kolları ve az önce saydığım ilçe kadın kolları teşkilatlarımız ile birlikte yaklaşık 60 kişilik şu an 5 ayrı ekip şeklinde sahadalar. Özellikle ağır hasarlı haneler başta olmak üzere tüm kardeşlerimize evlerimizin içine ulaşacağız” şeklinde konuştu.

“Kadına karşı şiddet olaylarına karşı aldığımız önlemler Avrupa’nın ilerisinde”

Konuşmasında, kadına yönelik şiddet olaylarına ayrı bir paragraf açan Keşir, “Bugün burada bulunmamızın bir başka sebebi de hem depremden sonra ki süreçte yaptıklarımızı anlatmakla birlikte malumunuz bugün 25 Kası Kadına yönelik şiddetle mücadele günü. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla ifade ettiği gibi kadına yönelik şiddet insanlığa ihanettir. Bizim bakış açımız felsefemiz budur. Biz Ak Parti olarak 2002’de ki seçim beyannamemizde kadına yönelik şiddetle mücadeleyi en önemli çalışma alanı olarak görmekteyiz. Kadına yönelik şiddetin tanımı yoktu ülkede bunu da biz getirdik.  Özellikle son bir yılda pek çok Avrupa ülkesinin önünde olacak şekilde boşanmış eşe işlenen şiddeti de tıpkı nikahlı eşe işlenen şiddet seviyesinde cezalarını artırdık.  25 Kasım nedeniyle en önemli mottomuz, kararlıyız mottosu. Bütün çalışmalarımızı bu motto ile gerçekleştiriyoruz. Kadına şiddetle mücadele de tek bir cana dahi zeval gelmeyecek şekilde kadına mücadele konusunda kararlıyız” açıklamalarında bulundu.