Seçimlere az bir süre kala Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü seçim beyannamesini açıklamıştı. Erdoğan, beyannamede yerel yönetimlere de değinerek şu ifadelere yer verdi;

“Yeni Şehircilik Vizyonu’muz; insan odaklı, doğal kaynaklarını koruyan, iklime duyarlı, enerji etkin, tarihi ve kültürel mirasını gözeten, yöresel ve yatay mimari esaslı, dönüşüm fırsatını değerlendirerek şehirlerimizi afetlere hazır hale getiren, katılımcı, şeffaf, çözüm odaklı, akıllı şehir konseptli, yenilikçi ve özgün ilkeler üzerine inşa edilmiştir. Yeni Şehircilik Vizyonu’muzda; şehirlerimizin planlama ve tasarımı gerçekleştirilirken tarihimizde iz bırakan medeniyetlerin miraslarına, milli ve manevi değerlerimize ve kültürel kodlarımıza sahip çıkacağız. AK Parti olarak, çevre, şehir ve şehir yönetimini birbirini tamamlayan unsurlar olarak görüyoruz. İnsanın ve çevrenin ihtiyaçlarının merkeze alındığı, kültürün, sanatın hayatın vaz geçilmez bir parçası olarak kurgulandığı, medeniyet birikimine sahip çıkan, geliştiren ve yaşatan şehirler olarak görüyoruz. Şehir yönetimi anlayışında merkezi yönetim ile belediyeler arasında sağlıklı bir işbirliği ve koordinasyonu esas almakta, yerel nitelikteki her türlü kamu hizmet sunumunun asıl sorumlusunun yerel yönetimler olması gerektiğini düşünmekteyiz. Önümüzdeki dönemde başta belediyelerimiz olmak üzere yerel yönetimlerin; idari ve mali kapasitelerini geliştirerek, vatandaşlarımıza en yakın ve yerel taleplere en duyarlı hizmet birimleri olarak daha hızlı ve verimli çalışmalarını sağlayacağız. Merkezi standartlar çerçevesinde kamu hizmetlerinin yerinden karşılanması temel ilkemiz olmaya devam edecektir.”

“Belediyelerin mali kaynakları güçlendirilecektir.”
Belediyelere her konuda destek çıkacaklarını da belirten Erdoğan,

“Şehirlerimizi küresel ölçekte birer cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü şehirlerimiz güçlenirse Türkiye güçlenecek, ekonomimiz güçlenecektir. Şehir estetiği ve şehir silüeti kavramlarını önceleyen anlayışımızı devam ettirerek, insan şehir, şehir tabiat arasındaki dengeyi gözetmeyi sürdüreceğizNasıl şehirlerimizin kalkınması, markalaşması ve Büyük Medeniyet Yolunda yeniden ihya ve inşası için bugüne kadar birçok düzenleme yapıldıysa şimdi de şehirlerimizi dünyayla rekabet edebilir hale getirmek için çalışmalar yapılacaktır. Yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle uyumlu bi- çimde yerel yönetimlerde de önemli reformlar gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda belediye çalışmalarının daha verimli ve etkin bir hale getirilebilmesi için ilk olarak, belediyelerin icrai gücü artırılacaktır. Bu amaçla yerel yönetimlere yeni yetki ve görevler verilecektir. Merkezin görev alanında olan bazı işler yerel yönetimlere devredilecektir. Belediyelerin mali kaynakları güçlendirilecektir. Belediye üst yönetimlerinin (bağlı kuruluşlar dâhil) belediye başkanı ile birlikte göreve gelmesi ve ayrılması sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

Haber: M.AYDIN