Çarşamba akşamları Öncü TV ekranlarında izleyicisiyle buluşan “Kitabın Ortasından” programının bu haftaki konuğu MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz oldu. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu programda Yılmaz, gündemden öne çıkan ve merak edilen birçok konuya dobra dobra yanıtla verdi.

“Düzce’nin köklü birçok sıkıntısı var”
Programın ilk dakikalarında kendisi hakkında yapılan halk röportajını yorumlayan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Düzce’nin bütün sorunlarını sürekli gündemde tutmaya çalışıyoruz. Sadece Düzce için değil ülkenin de sıkıntılarını gündeme taşıyoruz. Düzceli vatandaşlarımızın sorunları olmasa biz de devamlı Düzce’yi dile getirmeyiz. Düzce’nin köklü birçok sıkıntısı var bizde bunlara çözüm bulabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.”





“TMO’nun piyasada olması üreticiler için önemli”

Parti olarak fındıkla ilgili çalışmalara devam ettiklerini belirten Milletvekili Ümit Yılmaz, şöyle devam etti:
“Fiyatların daha fazla olmasını biz de istiyoruz. Dünya ele alındığında üreticinin ezilmemesini sağlamaya çalışıyoruz. TMO’nun devrede olması vatandaşları biraz rahatlattı. İnşallah daha iyi ve aktif olarak Fiskobirlik piyasada olursa her şey daha güzel olur. TMO’nun piyasada olması üreticiler için önemli.”

Düzce il kongresi tarihi 2020’nin ocak ayında belli olacak
MHP Düzce il kongresinin ne zaman yapılacağı ve gönlünde bir aday olup olmadığı yönündeki sorular üzerine Yılmaz, şunları kaydetti:
“2020 yılının ocak ayında Ankara’da genel toplantımızda Türkiye genlinde kongre tarihlerinin belli olacağını tahmin ediyoruz. Devlet beyin kongre takvimi açıklaması yapılacaktır, ona göre de kongre çalışmalarımız başlayacaktır. 2021 yılının mart ayında da genel kongremizi yapacağız. Bunları tahminen söylüyorum ama yasal sürece bakıldığı zaman bu şekilde görülüyor.

“Caboğlu görevinin başında, Halil Uzun çalışkan”
Bizim delegelerimizin ve vatandaşımızın vermiş olacağı karar her zaman başımızın üstündedir. İlhami Caboğlu görevinin başında ve bu işi yürütüyor. Kendisi aday olacak veya olmayacak bunun açıklamasını kendisi yapacaktır. Kendisi başarılı bir dönem geçerdi. Halil Uzun bey de iyi, çalışkan bir arkadaşımızdır. Oy kullanacak olan delege arkadaşlarımız en doğru kararı vereceklerdir. Biz buna inanıyoruz. Bunun için bir şey söylemek için çok erken.”

“Sadece konuşmak ile kalmıyoruz”
Sık sık meclis kürsüsünde sorunları dile getirmesi ile tanınan Milletvekili Yılmaz’ın çözüm noktasında geldiği aşamanın sorulması üzerine Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
“Biz sorunların çözümü ve tespiti konusunda ilgili makamlara uyarılarda bulunuyoruz. Denge ve denetleme görevi bize verildi. Biz o görevi yerine getiriyoruz. Örnek verecek olursak sağlık problemleri ve hekim eksikliği ile alakalı yaşadığımız problemlerdi. Biz ilk geldiğimiz dönemde ciddi hekim eksikliklerimiz vardı. Biz bunu dile getirdik, getirdikten sonrada başarılı olduk. Olmaya devam ediyoruz. Tamamen eksiklikler tamamlanmadı. Hala eksiklerimiz var. Bunları tamamlamak için gayret gösteriyoruz. Hem devlet hastanemizde hem de üniversite hastanemizdeki eksiklerimizi tamamlamak için çalışmalara devam ediyoruz. Biz eksikler için başvurmak ve işi takip etmek ile sorumluyuz. Ama bizim elimizde bir sihirli değnek yok. Bizim elimizde böyle bir yetki ve güç de yok. Biz halktan aldığımız güç ile beraber yetkili yerlere başvuruyoruz ve takip ediyoruz. Sadece konuşmak ile kalmıyoruz. Aslında konuşmakta iyidir. Çünkü konuşmazsanız insanlar bu sorunlardan habersiz kalıyor. Biz bunları konuşarak gündeme getirdiğimizde ise ilgili merciler kulak kabartmak zorunda kalıyor. Biz vatandaşın isteklerine kulak vermek zorundayız.”





Yığılca yolu için tarih verdi: 2021 yılında bitecek

Düzce-Yığılca karayolunda devam eden çalışmaların çok ağır ilerlemesi hakkında konuşan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Yığılca yolu ile alakalı önemli bir çalışmamız var. Yığılca yolunu ilk meclis kürsüsünde dile getirdikten sonra karayolları genel müdürüyle, ulaştırma bakanlığıyla alakalı olarak da gerekli görüşmeleri yaptık. Yaz sezonunda Yığılca yolu bir ara durur gibi oldu. Yine müdahalede bulunduk. Müteahhit firmanın ciddi sorunları vardı, bu sorunların aşılması noktasında bizde devreye girdik. Diğer vekil arkadaşlar da bununla ilgili çalışma yaptılar. Çalışmalar şuanda hızlı bir şekilde yapıldı. Göreve geldikten sonra derhal çalışmalara başladık. 2021 yılında yolun tamamen biteceği kararındayız. Bu yolun bitmemesini ülkemizin ayıbı olarak kara yollarında yapmış olduğumuz görüşmede dile getirdik. Yığılca son dönemlerde değil geçmiş dönemlerde de ihmal edilmiş bir ilçe. Saklı bir cennet gibi.”

“Nedenini bilmediğimiz ve ani bir şekilde Türkiye’den çıktı”
Düzce sanayisinin üzerinde dolaşan kara bulutları yorumlaması istenen Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İTO kilit fabrikasında ilk problem oldu. Nedenini bilmediğimiz ve ani bir şekilde işletmeye kilit vurup Türkiye’den çıktı. Bir diğer fabrika ise Venüs Giyim. Tekstil alanında büyük fabrikalardan biriydi. Ekonomide yaşamış olduğu sıkıntılar sonucu fabrikada kapısına kilit vurdu. Ülke genelinde büyük bir ekonomik kriz baş göstermekte bundan etkilenen firmalardan biride Venüs Giyim fabrikası oldu. Teşviklerin de artmasıyla 2020 yılında yeni yatırımlar yapılacaktır.”

“Hızlı trenin Düzce’den geçmesi büyük bir katkı sağlayacak”
Son dönemde Düzce’den geçmesi için girişimlerin hızlandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) Proje hakkındaki düşüncelerini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Faruk bey (Özlü) Bilim ve Sanayi Bakanı olduğu zamanlarda kendisiyle yapmış olduğumuz bir görüşmede dile getirmiştik. Bu projenin Düzce’den geçmesi büyük bir katkı sağlayacaktır. Ülke ve Düzce ekonomisine büyük bir fayda sağlayacaktır. Milletvekili seçildikten sonra ülke gündemine taşıdık. Bu güzergâhın değiştirilmesi için ulaştırma bakanı ile görüşme yaptık. Birçok yetkiliye sözlü ve yazılı bildirimlerimizi yaptık. Biz bu trenin Düzce’den geçmesinin daha faydalı olması gerektiğini dile getirdik. Sayın Cahit Turan bu projeyi inceleyip kendilerinin bize beyan edeceğini bildirdi. “Karadeniz bölgesinin kapsama alındığı neden böyle bir proje yok?” diye kendisine serzenişte bulundum.”

“Tüm yetkililerin tek yumruk olarak hareket etmesi gerekir”
Geçtiğimiz günlerde Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Yüksek Hızlı Tren Çalıştayı’na katılımın az olmasını eleştiren Yılmaz, bu serzenişinin hatırlatılması üzerine şu ifadeleri kullandı:  
“Böyle bir kazanım için tüm Düzce olarak kenetlenmemiz gerekir. Sadece bu da yeterli olmaz. Ülke genelinde de yeterli yerlere iletilmesi lazım. Tüm yetkililerin tek yumruk olarak hareket etmesi gerekir. Bu projenin ciddiyetini ortaya koyarsak çevre iller ve yetkilileri olarak bir bütün olunması lazım ki bir sonuca varabilirim. Münferit olarak bu tür büyük projelerde sonucu varamayız. Eğer ki bu proje olmazsa herkes birilerini suçlamaya çalışacaktır. “Sen eksik yaptın ben yaptım” gibi.”

“Akçakoca sahil yolu yapılırken birileri kendi rantları için yolu kendi arazilerinden mi geçirmişler?”
AK Partili eski vekil Osman Çakır’ın sosyal medya hesabından hızlı tren için Düzceliler'e "Önünüze Türkiye haritası alınız ve Ankara’dan Sakarya üzerine bir cetvelle çizgi çiziniz. Düzce’nin bu çizgiden ne kadar mesafesi olduğuna bakınız. Boşa hayal kurup yorulmayalım." diye seslenmesi hakkında da konuşan Yılmaz, şunları söyledi:
“Ülkede hiçbir yatırım cetvelle koyup da cetvelle ölçülmez. Yani yatırımlar yapılırken birinci öncelik yatırımın ne kadar süre içinde ülkeye döneceğidir yani 1 lira yatırdınız o 1 lirayı ne zaman kazanırsınız? Yapacağınız yatırıma göre ikincisi hangi güzergahta daha çok kazanırsınız? Yoksa cetvelle koyup ölçtüğünüz zaman yollarda viraj olmaması gerekiyor. Ve dümdüz olması gerekiyor Sayın Çakır’ın tespitine göre bir kere yatırımlar cetvelle yapılmaz, yatırımlar daha başka mantıklarla yapılır. Önce yapılacak yatırımın etki analizi yapılır. Örneğin kaç kişiye faydası olacak, nereye faydası olacak ve ne kadar sürede fayda sağlayacak. Verimli mi verimli değil mi? Ne kadar kısa sürede yapılır? Bunlara bakmak lazım öncelikle. Osman Çakır burada eski milletvekilliği yapmış birisidir. Akçakoca sahil yolu yapılırken birileri kendi rantları için yolu kendi arazilerinden mi geçirmişler? Bu şekilde yaparak devleti zarara mı sokmuşlar. Zarara sokmuşsa kendi döneminde bu zarara sokanlar kimlerdir? Tespit edilmiş mi? Neler yapılmış bunları kamuoyuna açıklaması gerekiyor. Üçüncüsüne katılınabilir son tespitine yani Düzce’den Sakarya’ya bağlanabilecek bir raylı sistemi eğer bu yüksek hızlı tren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan değerlendirilip yok kardeş sizin bize söylemiş olduğunuz proje açıklamalarıyla beraber şu eksiklikleri var şu yüzden yapamayız bunu, öbür hattan yapmamız gerekir diye eğer bir açıklama getirirlerse Sayın Çakır’ın tespiti noktasında ülkemizin kurucusu Sayın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de Bolu, Düzce ve Sakarya hattını birbirine bağlayan bir raylı sistem düşünülebilir ama burada bu tespiti yapacak olan yine dediğim gibi Ulaştırma Bakanlığı’nın. Eğer bizim Üniversite’mizin hazırlamış olduğu YHT projesini makul mantıklı bir açıklama getirirlerse eğer o zaman bunu ortaya koymamız lazım. Çünkü yeniden söylüyorum sadece bu hat için söylemiyorum bunun harici Karadeniz’i baştan sona geçecek olan ve ilk etabının Düzce’den Sakarya’ya bağlanacak olan bir YHT projesinin ciddi ciddi oturulup tartışılması kanaatindeyim.”





“Vatandaşlarımızın ve belediyelerimizin kaybettiklerinin yarısı karşılanmadı”

Program yapımcısı Sadullah Ünsal’ın “Düzce, Cumayeri ve Akçakoca’da ciddi bir afet yaşandı. Belediyelere bir takım sözler verdiler, bunların takipçisi oldunuz mu? Verilen sözler tutuldu mu? Burada ne aşamadayız?” sorusu üzerine Milletvekili Ümit Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Sözlerin bir kısmı yerine getirildi ama kaybettiklerimizi tabii ki belediyeler açısından da vatandaş açısından da birebir karşılandığını söylemek imkan dahilinde değil. Takip ettik belediyelerimize bir miktar para geldi bunların rakamlarını şuanda tam olarak hatırlamıyorum ama 3.5 milyon TL civarında zannederim Akçakoca Belediyesi’ne bir para geldi. Yine Cumayeri ve Gümüşova belediyelerimize de para geldi ama bunlar tabii ki vatandaşlarımızın ve belediyelerimizin kaybettikleri yanında karşılanmadı. Hatta yarısı bile karşılanmadı bana sorarsanız.”

“Bu bir ayıptır”
Ünsal’ın “Gümüşova Belediye Başkanı Muharrem Tozan, belediyenin yüzde 33 hissesi olmasına rağmen OSB mütevelli heyetine alınmıyor, bunun yazısı yazılmıyor. Bürokrasiye siyasi baskı yapıldığı noktasında bir takım söylemler var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Milletvekili Yılmaz, şu yanıtı verdi:
“Bırakın isimler üzerinden gitmeyelim, partiler üzerinden de gitmeyelim. A Belediyesi mevcut OSB’de yüzde 33 hissedar. OSB kanunu ve yönetmelik gereği de buranın yönetim kurulunda payı oranında temsil edilmesi gerekiyor. Bunu yapmadılar ve biz bunu ilgili mercilere ilettik. Dedik ki; “Yanlış yapıyorsunuz.” Hangi parti, hangi isim olursa olsun varsayalım ki bu Çilimli’de olsun, varsayalım ki Yığılca’da olsun bu bir ayıptır. Açık ve net ifade ediyorum buna kim yol açıyorsa müsebbibi odur ve bunun hesabını vermek zorundadır. Kime vermek zorundadır Düzce ilinin Gümüşova ilçesine seçilmiş belediye başkanına değil onu seçip oraya getiren halkına vermek zorundadır.”

“FETÖ ile mücadelede Düzce’de sadece iş adamları boyutunda değil memuriyet kısmında da ciddi araştırma yapılması gerekiyor”
“Düzce’ye baktığımız zaman 15 Temmuz’dan sonra bu FETÖ’nün devletin, ticaretin, siyasetin askeriyenin ilmek ilmek örümcek ağı gibi ördüğü dönemlerde sebepsiz zenginleşen çok adam var. Buradan baktığımız zaman Düzce’de FETÖ ile mücadelede tahmin ettiğiniz, bildiğiniz devletin bilgisinde, ilgisinde nasıl görüyorsunuz?” soruna cevabı şu şekilde oldu:  
“Şimdi benim konumum itibarıyla şüphelendiğim birisi varsa o kişi hakkında suç duyurusunda bulunurum. Sadece düşünceyle olmaz bu elimde belge varsa olur. Ama şu da var Düzce’de de ciddi araştırılması gerekiyor bu işin. Yani Düzce’de sadece iş adamları boyutunda değil memuriyet kısmında da ciddi araştırılması gerekiyor. Sadece Düzce için söylemiyorum bunu Türkiye’nin en küçük ilçesinden kasabasından en büyük metropolüne kadar.”

“Keleş’in eleştirdiğimiz icraatları oldu ama ciddi hizmetleri de oldu”
Programın son bölümünün klasikleşen ‘İsim-Yorum’ köşesinde Milletvekili Yılmaz, kendisine yöneltilen isimler için şu yorumlarda bulundu:
Ayhan Şamandar: Hızlı Tren
Mehmet Keleş: Eski belediye başkanımız Düzce’ye ciddi hizmetleri de oldu, yoğun bir mesai harcadıDüzce için. Yanlışları var mıydı vardı eleştirdik mi o zaman eleştirdik. İşte yapmış olduğu treniyle, saat kuleleriyle ama yapmış olduğu heykel, sözde heykellerle eleştirdiğimiz icraatları oldu ama ciddi hizmetleri de oldu.
İbrahim Korkmaz: Sosyal medya paylaşımları
Dr. Cengiz Tuncer: Mesleki olarak takdir ettiğim bir hekim kendisi bence orada kalsaydı daha fazla hizmeti olurdu Düzce’ye
Selim Yirmibeşoğlu: OSB’nin gelişmesi için ciddi çalımları var kendisini takdirle takip ediyorum
Halil Uzun: Hayri bey bizim partilimiz yaşça da benden büyüktür. Geçmiş dönemde partimizin il teşkilatında çeşitli hizmetleri olmuş bir arkadaşımız.
İlhami Caboğlu: İlhami başkan ile  geçmiş dönemden çok uzun bir dostluğum var sadece il başkanı olarak değil kendisi şahsi de dostumdur ayrıca o yüzden onun yeri daha farklı
Ali Dilber: Her yere aday
Nigar Demircan Çakar: Düzce’nin yetiştirmiş olduğu güzide insanlardan biri. Düzce’nin öz evladı. Kendisi Üniversite’nin gelişmesi için ciddi mesai harcayan hocamız.
Ayşe Keşir:  Plan bütçe komisyonunda çalışan ittifakımızın diğer milletvekili adayı o da plan bütçe de ciddi efor sarf ediyor. Düzce için de emek harcadığını biliyorum ben
Bülent Arınç: Görüşleri tamamen zıt olduğum bir insan ama FETÖ’cülerin babası mıdır, değil midir benim elimdeki bilgiler doğrultusunda bunu söyleyemem ama son yaptığı açıklamaları talihsiz olarak görüyorum.
Mehmet Okan Yanmaz: Şanssız belediye başkanı. Gerçekten bir belediye başkanını zor durumda bırakabilecek bir durumla karşılaştı kısıtlı imkanlarla elinden geldiğince çalışmalar yapmaya gayret gösteriyor.
Muharrem Tozan: Hem devlet tecrübesi hem de belediye başkanlığı tecrübesi olan bir başkanımız
Birol Şahin: Atom karınca. Siyasi birikimlerini çok hızlı faaliyete geçiriyor ve hiçbir an durmuyor.
Hacı Hidayet Türkseven: Büyüğümüz, çok saygı duyduğumuz Düzce’nin en eski esnaflarından. Hidayet amca Düzce’nin hafızası.
Sadullah Ünsal: Tehlike
Ümit Yılmaz: İnsanın en zor kendisini anlatmasıdır. Her gün kendi eleştirimi yapmaya çalışıyorum açık net söylüyorum. Vatandaşlarımız da bunu bilsin. Ne yaptığımızdan çok neyi eksik yaptığımızı kendimize soruyoruz. Her şeyi doğru yaptık diye bir şey yok ama samimiyetle en iyisini ve en doğrusunu yapmaya çalışıyoruz.