MHP Düzce Milletvekili Ecz. Ümit Yılmaz, son zamanlarda artan aşı reddi ile ilgili Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yazılı olarak cevaplaması için soru önergesi verdi.

Aşılanma oranlarının düşmesiyle yayılan, önlenebilen bulaşıcı hastalıkların tüm dünyayı etkilediği ve ölümlere yol açtığı yapılan araştırmalar ile ortaya koyulduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye’de aşı reddinde artış olduğunu vurguladı.

Türkiye’de de örneğin kızamık hastası sayısının 2019’da 4 kat artarak 3 bine doğru yükseldiği belirten Yılmaz, çocuklarını aşı yaptırmayan ailelerin sayılarında ki artış böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda toplum sağlığını tehdit etme riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

MHP Düzce Milletvekili Ecz. Ümit Yılmaz’ın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yazılı olarak cevaplaması için verdiği soru önergesinde bulunan sorular şöyle:

  1. Aşıların faydaları ile alakalı olarak aileleri bilinçlendirmek amacı ile ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

  2. Türkiye’de giderek artan aşı reddi nedeniyle önlenebilir bulaşıcı hastalıkların yarattığı tehlikeyi engellemek amacı ile ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

  3. Son dönede artan ve gerek görsel gerek yazılı basında yer alan sözde sağlık programlarının ve sorumsuzca yazılan kitapların aşı reddinde etkisi olduğunu düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu tip yayınların ve kitapların incelenmesi için uzmanlardan oluşan bir etik kurulu oluşturmayı planlıyor musunuz?

  4. Çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısının 2015 yılından bu yana artış oranları nedir?