Yüksek Seçim Kurulu, genelge yayımlayarak, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri seçimlerinde, sandık kurullarının görev ve yetkilerini belirledi.

24 Mart 2009 tarihi itibariyle kesinleşecek seçmen listelerine kayıtlı bulunan taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu olanlar; ceza ve tutukevlerinin bulunduğu seçim çevresinde yapılacak tüm seçim türleri için oy kullanabilecek. Kasıtlı suçlardan koşullu salıverilenler hükümlülük durumları devam ettiğinden, tahliye oluncaya kadar oy kullanamayacak.

YSK'nın başka bir kararında da ilçe seçim kurullarının, dağınık seçim çevrelerinde ve yakın köylerdeki sandıkları bir köy veya bir yerde toplayabilecekleri bildirildi. Sandıkların bir yerde toplanmasına karar verilmesi halinde durum, seçim gününden en az bir hafta önce ilgili çevrelerde duyurulacak.

YSK, yerel seçimlere girecek siyasi partilerin ilgili kanun uyarınca bir seçim döneminde iki kereden fazla seçmen kütük örneği isteyemeyeceğini duyurdu. Kararda, seçmen kütüğü örneği istemeyen siyasi partilerin genel merkezlerinin yetkili olduğu ancak yetki verilmesi koşuluyla il ve ilçe başkanlarının da istemde bulunabilecekleri kaydedildi.