Batı Karadeniz’in Efes’inde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor… Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, Konuralp Kırkbasamaklar’da Üniversite ve Konuralp Müzesi’nin iş birliğinde devam eden Antik Tiyatro kazı çalışması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ayengin, geçtiğimiz sene Temmuz ayında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile başlayan kazının Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ile Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in destekleriyle devam ettiğini belirtti.

 


Restorasyona yönelik sürdürülen kazı çalışmalarında yaşanan zorlukları anlatan Yrd. Doç. Dr. Ayengin, “Antik tiyatronun bulunduğu alanda yıllar içinde gerçekleşen yerleşimler sonucunda toprak seviyesi dört metreye yakın yükselmiş. Bu dolgu alanı çıkarttıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlayacağız” dedi. Batı Karadeniz bölgesindeki en iyi korunmuş antik tiyatrolardan birinde çalışmaktan duydukları mutluluğu belirten Nurperi Ayengin, “Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu her zaman yanımızda oldu. Öğrencilerimizin çalışmalar sırasında konaklayacakları kazı evimizi yaptılar. Barınma sıkıntımız ortadan kalkınca çalışmalarımızın ilerlemesi hızlandı.” şeklinde konuştu.

 


Ayengin sözlerine, “Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü’nden altı öğrencimizin, harita teknikeri, taş ustası, mimar ve uzmanlardan oluşan ekiple beraber çalışma yaptıkları kazıda, antik tiyatronun bazı alanlarında restorasyon aşamasına gelindi.” diye devam etti. Yapı planına göre giriş kısımdan oturma alanına kadar çıkan kısımda, koridorların olması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, toprak dolgu kaldırıldıktan sonra bu alanın estetik bir görünüme kavuşacağının müjdesini verdi. Kazı alanında bulunan taşların tasnif edilerek olması gereken yerlerine yerleştirileceğini belirten Ayengin, “Düzce Üniversitesi, Düzce Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Düzce Belediyesi ve Konuralp Müzesi’nin de destekleriyle İnşallah 4-5 yıl sonra antik tiyatromuza restore edilmiş bir şekilde kavuşacağız” dedi.

 

Haber: S. Kaşkır