Düzce Üniversitesi ve Türkiye Faal Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) ile ortaklaşa düzenledikleri panele Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Haldun Müderrisoğlu, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölüm Başkanı Levent Görün TÜRFAD Başkanı Av.Levent Erdoğan, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Eski Başkanı Ertuğrul Dilek, FİFA Hakemi-Eski MHK Başkanı Mustafa Çulcu, Sinan Vardar, Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, Gazeteci Yazar Naci Arkan ve FİFA Eski Yardımcı Hakem Maksut Balta konuşmacı olarak katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Levent Görün’ün açılış konuşması ile başlayan panelde dört dakika süren tarihten bugüne görüntülerin yer aldığı kısa bir tanıtım gösterisi yapıldı. Daha sonra Türk Futbolunun dünü, bugünü ve yarını konulu panele Düzce Üniversitesi öğrencileri, Spor Lisesi öğrencileri, Spor Meslek Lisesi öğrencileri, il hakem kurulu yöneticileri ve spor adamlarının yoğun katılımı ile yapıldı.


Konuşmacılardan Av. Levent Erdoğan, geçmiş yıllarda futbolun ve futbol hakemliğinin daha çok sevgi barış ve birliktelik ile oynandığını, fakat günümüzde 14 yabancı oyuncunun olmasından dolayı müsabaka öncesi coşku ile okuduğumuz İstiklal Marşımızı okuyacak oyuncu grubunun olmamasının üzüntü verici olduğu ifade etti.
Eski FİFA Hakemi ve MHK Eski Başkanı Mustafa Çulcu ise ülkemizde de uygulanan VAR sisteminin henüz tam manasıyla oturmadığı görüşünü ifade etti. Ülkemizde futbolun sevilen bir branş olması ve kitleleri peşinden sürüklediğini bu nedenle her bir bireyin gönül verdiği takıma karşı yapılan hakem hatalarının günlerce tartışıldığını söyledi. MHK Başkanlığı döneminden de bahseden Çulcu hakem atamaları yapılırken birçok kritere dikkat edildiğini ve bunun günümüzde de uygulandığını belirtti. Görev yapan hakemlerin yaptığı hataların saatlerce TV programlarında ve Gazetelerde konuşulduğu, hakeminde bir insan olduğu ve oyun içinde karar vermenin zorluklarını belirterek saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

Dilek, 1952 yılında başladığı hakemlik hayatının olduğu ve 30 yıl bu görevi yaptığını, eski yıllarda tüm taraftarların birarada oturarak maçı izlediklerini, zor şartlar altından oynanan futbolun daha çok sevildiğini, taraftar gruplarının birbirleri ile sadece şakalaştığını ve aşırı fanatikliğin olmadığını söyledi. Türkiye’de en çok derbi yöneten hakem olarak tarihe geçen Dilek, günümüzde misafir takım taraftarlarının kapalı bir kafes içinde tutulduğunun altını çizerek hoş bir görüntünün olmadığını ifade etti. Yönetmiş olduğu eski maçlardan da örnekler vererek konuşmasını tamamladı.
Sinan Vardar ise yaptığı konuşmada Türk futbolunun kurtuluşunun alt yapıya verilecek önemle kurtulacağını ifade etti. Ne yazık ki kulüpleri spor adamlarının değil iş insanlarının yönettiğini bu nedenle de olaya ticari mantıkla baktıkları için iyi yönetilmediğini ifade etti. Yabancı oyuncu sınırlamasına karşı olmadığını belirten Vardar, geçmiş yıllarda futbolculuk yıllarında Düzcespor’la oynadıkları maçtan da anısını anlattı. Bandırmaspor’da oynadığı yıllarda Düzce deplasmanının çok zorlu bir deplasman olduğunu 2-0 geriye düştüğümüz maçta 3-2 kazandıklarını ve maçtan sonra futbol adına üzücü olayların olduğunu anlattı.

Gazeteci ve Yazar Naci Arkan ise yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda medyanın önemli bir görev olduğunu, eskiden kulüp başkanları ve yöneticilerinin medya gruplarının spor müdürlerini ziyaret ettiklerini, fakat günümüzde ise sadece antrenmanlarda 15 dakika görüntü almalarına müsaade edildiğini, bu nedenle yöneticilerin ve futbolcuların medya mensuplarına güvenlerinin kalmadığını belirtti.

Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, futbolun dışında diğer branşlar hakkında görüşlerini ifade ederek, benim kendi görüşüm Türk futbolu bitmiştir vurgusunu yaptı. Halter sporunda kötü geçen 8 yıl aranın ardından yeniden yapılanma ile başarılı sonuçların elde edildiğini belirterek ülkemizin tanıtımı için bu branşta birçok şampiyonluklar yaşanarak İstiklal Marşımızı tüm dünyaya ezberlettiklerini söyledi. Halter sporunda rahmetli Naim Süleymanoğlu’nun başarılardan ve hayatından da örnekler verdi. 7 Dünya 7 Olimpiyat şampiyonluğu bulunan değerli sporcu için federasyon olarak 14-17 Kasım tarihlerinde Gaziantep’te ulusal bir organizasyon yapacaklarını da salonda bulunan izleyicilerle paylaştı. Düzce’den de ellerinden gelen herşeyi yaptıklarını da ifade etti. Ayrıca Düzce’li ve Düzce Üniversitesi öğrencilerinden Nuray Levent’in çok başarılı bir sporcuları olduğunu ve bundan sonraki yıllarda Nuray Levent’in çok daha büyük başarılar kazandıracağını da sözlerine ekledi.

Son olarak söz alan, Eski FİFA Yardımcı Hakemi Maksut Balta ise, öncelikle konuşmacıların ilimize gelmelerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum diyerek başladı. Yaptığı kısa konuşmada VAR sisteminin Türk futbolunda çok uzun sürmeyeceğini ifade etti. FİFA ve UEFA kurallarına da uymak zorunda olduklarını ifade etti.
Panelin sonunda Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı, Haldun Müderrisoğlu teşekkür konuşması yaptı. Konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür eden Müderrisoğlu, katılımcılara da teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Panel sonunda Prof. Dr. İdris Şahin konuşmacılara Düzce Üniversitesi adına plaket takdim etti.