Amatör bir futbolcu, 15 yaşını doldurmuş olması kaydıyla, bu talimat hükümlerine uygun olarak profesyonel futbolcu statüsünü kazanabilir. 18 yaşın altındaki amatör futbolcuların profesyonel statüye geçişlerinde, adına tescilli oldukları kulübün yazılı muvafakatinin alınması zorunludur.

(2) Kulüpler, en az 6 ay süre ile kendisinde tescilli olan amatör futbolcuları ile tescil dönemleriyle sınırlı olmaksızın profesyonel sözleşme imzalayabilirler. Profesyonellikten amatörlüğe dönüş yapan futbolcular bu haktan yararlanamazlar.

(3) Birinci transfer ve tescil döneminde bir kulüp adına tescili yapılan amatör futbolcuların ikinci transfer ve tescil döneminde profesyonelliğe geçmeleri için futbolcunun yaşına bakılmaksızın, mevcut amatör tescil işleminden kulübü ile karşılıklı olarak vazgeçmeleri zorunludur.

 MADDE 6 – AMATÖRLÜK STATÜSÜNÜN YENİDEN KAZANILMASI

(1) Profesyonel futbolcuların herhangi bir tazminat ödemeden amatör statüsünü yeniden kazanabilmesi için kulübü ile olan sözleşmesinin süresinin hitamı veya feshi veya karşılıklı mutabakatla sona ermesi gerekir. Sözleşmenin haksız feshi hallerine ilişkin tarafların tazminat hakkı saklıdır. Her halükarda, futbolcunun profesyonel statüde oynamış olduğu en son resmi müsabakadan en az 30 günlük bir süre geçmesi şarttır.

(2) Amatör futbolcular için belirlenen tescil dönemlerinin birinde amatörlüğe dönüş yapan futbolcular, takip eden ilk transfer ve tescil döneminde yeniden profesyonelliğe geçiş yapamazlar.

 (3) Amatörlük statüsüne dönüş yapan futbolcunun 30 ay içerisinde yeniden profesyonellik statüsünü kazanması durumunda; yeni kulübü işbu talimatın 16. maddesine ve Ek-1 hükümlerine uygun olarak yetiştirme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak bu halde, futbolcunun amatör statüsünü kazandığı kulübün yetiştirme tazminatı talep etme hakkı yoktur.

 (4) Sözleşmesi devam eden profesyonel futbolcuların tescilli oldukları kulübün profesyonel ligden amatör lige düşmesi halinde, kulübe tescilli profesyonel futbolcular, sözleşme sürelerinin sonuna kadar aynı kulüpte profesyonel statülerini korurlar. Bu süre içerisinde tarafların sözleşmesi yükümlülükleri devam eder.

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI ANDROİD İÇİN: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tebilisim.android.oncuhaber

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI İOS (İPHONE) İÇİN: https://apps.apple.com/tr/app/%C3%B6nc%C3%BC-haber/id1080207561?l=tr