Hepimizin bildiği üzere AK Parti, 25 il merkezinde temayül yapılmayacağını açıkladı.
İl merkezlerinde üç aşağı beş yukarı adaylar belli.
Temayül ilçeler için yapılacak denildi, yapıldı.
Aday belirlemede ne kadar etkili olacak onu zaman gösterecek.

***

Akçakoca’da Erdoğan Yanmaz’ın haricinde Cüneyt Yemenici’nin adaylığını etkileyecek ciddi bir isim yok.
Dursun Çakır ile Esvet Sarıoğlu aday adaylığı için müracaatta bulunmadılar. Bulundularsa da bu, kamuoyuna yansımadı.
Akçakoca’nın yerel seçimde koltuğa oturacak ismi kim derseniz seçim ortada.
Üçüncü dönem aday olan seçimi kıl payı kaçıran Okan Yanmaz koltuğa en yakın başkanken, CHP eski Belediye Başkanı Fikret Albayrak’ın sahaya inmesi dengeleri alt üst etti. Hizmete bakarsanız Cüneyt Yemenici ama halka bakarsanız Okan Yanmaz veya Fikret Albayrak.
Şimdi ne olur sorusuna bakılınca Akçakoca’da Okan Yanmaz seçime ciddi hazırlanmış, mağduriyet yaşamış bir isim. Bence seçimin birinci derecede ki favorisi Okan Yanmaz.

***

Çilimli de eğer Muhsin Yavuz, il belediye başkanı adayı olursa yardımcısı seçimde en etkili isimdir. Zaten Yavuz İl Belediye Başkan adaylığı gündeme gelmeseydi Çilimli’de AK partiden aday adayı bile çıkması mümkün görünmüyordu. Yavuz başkan Çilimli’ye öyle bir iz bırakmış ki kendiside aday olmasa birini de işaret etse Çilimli de kaleler fethedilmiş.

***

Yığılca da Muzaffer Yiğit’in karşısına çıkan iki aday adayının temayülde de halkta da karşılığı görünmüyor. Biri bürokrasiden gelen diğeri başka bir şehirde yaşamış bayramdan bayrama gelip görmüş biri. Yığılca da yaşamamış bir o kadarda halk diliyle tercümansız konuşamayacak haldeler. Ben Yiğit Başkanla devam edileceğini büyük bir zaferle seçimden çıkılacağını düşünüyorum.

***

Gümüşova’da işler tam sarpa sarmış vaziyette. Ahmet Azap belediye arazilerini en çok satan başkan olarak anıldı bilindi. Beş senedir bir su meselesini çözemeyen Azap, seçimde azaplı günlerini yaşayacak gibi görünüyor. Ersoy Gündoğdu ile zemin yoklayan AK Partinin, Gümüşova’da yeni bir ivme kazanmayı planladığını görüyoruz. Muharrem Tozan ile Ersoy Gündoğdu’nun beslendikleri kaynak aynı olunca seçim Ersoy Gündoğdu ve Muharrem Tozan arasında geçecek gibi görünüyor. Yok Ahmet Azapla devem denilirse iktidar olup muktedir olamayan Azap, düşen kale komutanı olarak anılacak gibi görünüyor.

***

Gölyaka da Bekir Akbulut le eski Başkan Nihat Çelik’in siyasi çekişmesi, partide de halkta da yeter artık noktasına gelindiğini sağır sultan bile duydu. Bekir başkanın İl’de Belediye Başkanları toplantılarına bile katılmaması parti ile arasında soğuk rüzgarlar esmesine sebep oldu. Gölyaka’da Nihatsız ve Bekirsiz bir formül ile çıkış aranıyor. Bu çıkışta Gölyaka’da Lokman Düzce’de Yakup Demircan olarak bilinen isimle hayat bulacak gibi görünüyor. Bekir Akbulut’la devamda sürpriz olur diğer aday Murat Acar’la devam da sürpriz olur.

***

Kaynaşlı derseniz tam bir muamma. Beş yıldır Kaynaşlı için canını dişine takıp çalışan Erol Bayraktar kendine herkese anlattı bir ilçe Başkanı Saim Özkan’a anlatamadı. Sözün ve iradenin sahibi olduğuna inanan Özkan, Bayraktar ile kavgasını bu seçimde sonuçlandırmak için sahaya indi. Kaynaşlı’da gazeteci Osman Altın ışık, Kaynaşlıspor eski Başkanı Nihat Keskin ve mevcut başkan Erol Bayraktar üçlüsünden biri aday gösterilecek. Ancak AK Parti yönetimi kavga edenlerin ikisine de bilet kestiğine göre Kaynaşlı sonucunu kim biliyorum derse canının istediğini söyler. Kaynaşlı çok fullu.

***

Cumayeri Recep Tuna ile devam eder. İlçe başkanı adaylık için sinyal verse de, genç ve ısrarlı hanım Kübra Arslan’ın sonuca gideceğine pek ihtimal vermiyorum. Çilimli’de Muhsin Yavuz neyse Cumayeri’nde Recep Tuna aynı durumda görünüyor.

***

Bunlar tabi olarak halk ve partililerden alınan intibalar.
Biz müneccim değiliz her dediğimiz doğru, her öngörümüz isabetli olmayabilir.

Bilinen bir gerçek var ki oda; AK Parti bu seçimde halka rağmen bir adayı gösterirse milletten darılmak için mazeret arıyor.
Özellikle fındıktaki istikrarsız siyaset en ciddi görülmeyen, dillendirilmeyen muhalefet.
 
Şimdiden Düzce’nin tamamı  için hayırlısı neyse o olsun.