Yaşanan depremden sonra Düzce’de birçok bina ve okul ağır hasar aldı. Özellikle okullarda hasar tespit çalışmalarının incelemesinin ardından ağır hasarlı olan okullarda ki öğrencilerin başka okullara taşınacağını Milli Eğitim Bakanı Özer bildirdi. Konu ile alakalı Düzce CHP İl Başkanı Cemşit, bakanlar gittikten sonra Düzce’de ki yöneticilerin gerekli çalışmaların titizlikle yürütülmediğini dile getirdi.

Düzce CHP İl Başkanı Semih Cemşit ağır hasarlı olan iş hanlarının hala yıkılmadığını ve yöneticilerin yıkılacak olan ağır hasarlı binalar ile ilgili neyi beklediği sorusu sorarken şu açıklamalara yer verdi:

“Yaşadığımız depremin ardından Afet Bölgesi ilan edilen ilimizde, bakanlar gittikten sonra ilin yöneticileri işin ciddiyetinden uzak bir şekilde eski tas eski hamam devam ediyorlar."

“İl Milli Eğitim Müdürü gerekli plan çalışmayı yapamadı!”

“Depremin ardından Düzce’ye gelen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 4 okulda eğitim gören öğrencilerin başka okullara ücretsiz servislerle taşınacağını söyledi. Bakan Özer’in açıklamasına rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü gerekli planlama ve çalışmayı yapamadığı için velilere son dakika mesajı gitti. Mesajlarda servislerin ücretli olacağı ve deprem öncesi gibi ücret ve güzergâh izleneceği bildirildi. “

“İlla ki bakanların Düzce’ye gelip afet merkezini yönetmeleri mi gerekiyor?”

“Bununla beraber, birleştirilen okullarda öğrenciler bodrum katlarında eğitim almaya başladı. Yetkililerin 15 gündür planlama yapamaması öğrencilerimiz mağdur etmeleri kabul edilir değil. İllaki bakanların Düzce’ye gelip afet merkezini yönetmeleri mi gerekiyor?”

“Yerel yöneticilerimiz kriz durumunda eksik kaldı!”

“Yerel yöneticilerimizin kriz durumunda eksik kaldığını görüyoruz. Eğitim hayatına başlayan öğrencilerimizin sorunları acilen giderilmeli, Bakan Bey’in talimatları uygulanmalıdır. Ayrıca aynı bahçede yapılan, inşaat halindeyken 99 depremini gören Turgut Özal ve Fen Lisesinden sadece Turgut Özal’ı yıkıp diğerinin tutulması ileride yaşanacak bir felakette bizlere kötü tecrübeler yaşatacaktır. O bölge dere yatağında olup 5-6 katlı binalara uygun değildir. Yetkililerin derhal Fen Lisesi Binası için gerekeni yapmaları için uyarıyoruz. Afet Bölgesi ilan edilmişken, okullarımızın yenilenmesi için bütçe sıkıntısı çekmeyeceğimizi düşünüyorum. Çocuklarımızın güvenliği her şeyden önemlidir.

Afet sonrası yönetimde eksik kalan yerel yöneticilerimize bir uyarımız da ağır hasar tespit edilen binaların halen kullanılması ile alakalıdır. Unutmayalım ki 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Bolu Valisi tarafından evlerine yollanan vatandaşlarımız 12 Kasım 1999 depremine hasarlı binalarında yakalandılar ve kayıplarımız bu nedenle çok oldu. Örnek vermek gerekirse Kültür Mahallesi Eski Akçakoca Caddesindeki Rüşdiye Hocası iş hanı ağır hasar almasına rağmen neden hala önlemler alınmamıştır? Binanın kendi kendine yıkılması mı beklenmektedir? İş merkezi içinde bulunan esnafımızın mağduriyet yaşamasını engelleyerek binanın tahliye edilmesi bu kadar zor mudur?”

Editör- Nalan Tayyar