Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı AK Parti iktidarı boyunca 81 ilde yapılan çalışmaları "Bakanlık Şehrim İçin Ne Yapıyor?" başlığı altında topladı. 2003-2015 döneminde yapılan karayolları çalışmalarını il il anlatan bilgilendirme kataloğunda yol standartlarının yükseltilmesi hedefiyle 12 yılda Düzce'de yapılanlar da detaylı şekilde anlatıldı.

36 kilometre iyileştirme yapıldı

Bu kapsamda 2003-2015 yılları arasında 36 kilometre yol iyileştirmesi yapılan Düzce'de 295 km asfalt çalışması gerçekleştirildi. Karayolları denilince şehirde en çok eleştiri konusu olan köprü çalışmalarına bakıldığında ise 8 köprünün ulaşım hizmetine açıldığı belirtildi. Ankara-İstanbul arasında önemli bir geçiş noktası olan Düzce'de sık sık kazaların yaşandığı kara noktalara yönelik de çalışmalar yürütüldüğü, buna göre iyileştirilen kara nokta sayısının 22 olduğu bilgisi verildi.Trafik kazalarında yoldan düşme tehlikesi olan yerlere çekilen korkulukların ölçüsü ise 143 km olarak kayıtlarda yerini aldı.

Bölünmüş yol uzunluğu yüzde 111 arttı

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün toplam 238 km yol ağının bulunduğu Düzce'de 2003-2015 yılları arasında bölünmüş yol uzunluğunun ise yüzde 111 arttığı kaydedildi. Daha önceki yıllarda başlayıp 2002 yılı sonuna kadar 78 km bölünmüş yol yapılan şehirde, 12 yılda 87 km daha bölünmüş yol yapılarak 165 km uzunluğa ulaşıldığı hatırlatması yapıldı.

8 yıllık çalışma: Düzce-Akçakoca yolu

Yine aynı dönemde ilçelerde tamamlanan projelere de yer verilirken, devam eden karayolu çalışması olarak Düzce-Akçakoca yolu gösterildi. 2008 yılında başlayan asfalt çalışmalarının bitiş tarihi olarak ise 2016 yılının hedeflendiği açıklandı.

"Güvenlik ve konforda önemli iyileştirmeler sağlandı"

Bakanlık açıklamasında, ayrıca Düzce'deki çalışmalarına dönük şu değerlendirmelerde bulundu: "Düzce'de karayolları ağının fiziki ve geometrik standartlarının daha iyi duruma getirilmesi ve bölünmüş yolların yapımı, kaza kara noktalarının iyileştirilmesi, yol üst yapısının standartlarının yükseltilmesi, trafik işaretlemelerinin ve sinyalizasyon sistemlerinde gelişmiş teknolojilerin kullanılmasıyla trafik güvenliğinde ve seyahat konforunda önemli iyileştirmeler sağlanmıştır. Ayrıca yol kullanıcılarının seyahat sürelerinin ve taşıt işletme giderlerinin azalmasıyla ekonomimizde önemli katkı elde edilmiştir."

Düzce'den yükselen eleştiriler

Öte yandan Düzce'ye 12 yılda verilen ulaşım hizmeti bu şekilde kamuoyuyla paylaşılırken, D-100 ve D-655 karayolları üzerindeki akıllı olarak tabir edilen kavşakların devasa büyüklüğü, yeni yapılan çevre yollarındaki hatalı uygulamalar ve estatikten uzak yaya köprüleri kentte eleştiri konusu olmaya devam ediyor. Bunların yanı sıra sık sık heyelanların vurduğu Gölyaka bağlantı yolu ve kurumlararası anlaşmazlıklar yüzünden yapılmayan ışıklandırma çalışmaları sonucu karayollarının Düzce kesimindeki bazı noktaların karanlığa gömülmesi gibi sorunlar da çözüm için sırasının gelmesini bekliyor.

haber;C.ÜSTÜNER