14 yıldır kanayan yara haline gelen hasarlı binalarla ilgili sürecin 2 yıldır bir türlü tamamlanamadığı Düzce’de çalışmalar yeniden başladı. Vali Vasip Şahin döneminde başlayan yıkım çalışmalarından bir süredir ses seda yoktu. Komşu iller dönüşümde önemli yol kat ederken Düzce'de sadece bir binanın yıkımı gerçekleştirilmişti. Uzun süre koltuğun boş kaldığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde atamanın yapılmasının ardından kentsel dönüşüm adına da hareketlilik yaşanmaya başladı.

 

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında Düzce’de binalarının risk tespiti çalışmaları yapılarak işlemler başlatıldığı belirtildi. Yapıların tespit çalışmalarının sonucunda “riskli” olarak tespit edilen binaların sahipleri tarafından yıkım çalışmaları yapılmaya başlandı. Diğer binaların da ilgili kurumlarla yapılacak yazışmalar sonrasında yıkımları bina sahipleri tarafından yapılacak.

 

Kanunun amaçlarının daha iyi anlaşılması için Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelleri ve lisanslı firma temsilcileri tarafından halkı bilgilendirme çalışmaları devam ettiği belirtildi.

 

6306 sayılı Kanun kapsamında devlet tarafından verilen imkânlardan da yararlanarak oturdukları konutlarını ya da işyerlerinin tespitini yaptırmak isteyen vatandaşların öncelikle Bakanlıkça yetkilendirilen lisanslı kuruluşlar aracılığı ile tespit yaptırılması gerektiği, riskli olarak tespit edilen bina sahiplerine kira yardımı ya da bankalardan kullanacakları konut ya da işyeri yapım kredilerine faiz desteği olanakları sağlandığı kaydedildi. Ayrıca konutta kiracı olarak oturanlara da taşınma yardımı yapıldığı bildirildi.

 

Kentsel Dönüşüm hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne şahsen ya da 524 58 27 numaralı telefonla ulaşabileceği ya da Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hattından da sorulara cevap bulabileceği kaydedildi.

 

Haber: S. KAŞKIR