Her yıl illere aktarılan ve köy altyapılarının inşası açısından hayati önem taşıyan Köydes ödeneklerinin ne miktarı, ne de ne zaman dağıtılacağı, hala belli olmazken, bir süre daha geçerse yaz aylarının büyük bölümünün kaybedilebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Yaz ayları her gün biraz daha yaklaşırken, Köy muhtarları da daha sık İl Genel Meclisi üyelerinin ve Özel İdare’nin kapısını aşındırmaya başladı. Ancak muhtarlar bir türlü bekledikleri cevapları alamıyor.

2007 yılında ne kadar ödenek geldiği ile ilgili açıklama şubat ayında yapılırken, 2008 yılı için hangi ile ne kadar ödenek ayrıldığı mayıs ayının girmesine rağmen hala açıklanmadı. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda Düzce’de köylere yönelik su ve yol götürme çalışmaları başlamıştı.

Gerek tamir, gerekse inşa çalışmalarının özel idare olanaklarıyla tamamlanabilmesi mümkün değil. Toplam 8 Milyon 500 Bin YTL’lik bir bütçesi olan ve bunun sadece küçük bir bölümünü yatırıma ayırabilen Özel idarenin 2008 yılı için temel çalışmasını duble yollarda yapacağı dikkate alınırsa, ekipman sıkıntısı yaşanması da sürpriz olmayacak. Sonuç olarak eğer Köydes ödeneğinin miktarı bir süre daha açıklanmazsa, planlama yapılmasında da güçlükler çıkacak ve 2008 yılı köylerimiz açısından kara bir yıl olacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında İl Özel İdaresi bütçesi görüşülürken, özel idare bütçesinden beklentilerini sorduğumuz İl Genel Meclisi üyeleri, özel idare olanakları ile yapılabilecek fazla bir şey olmadığını, esas beklentilerinin Köydes’ten olacağını dile getirmişlerdi.

Bilindiği gibi Köydes ödeneğinin gecikmesi ile ilgili olarak yapılan haberler üzerine Düzce Valiliği bir genelge yayınlamış, sorunun Ankara’dan kaynaklandığını, toplamda 500 Milyon YTL’nin ayrıldığının bilinmesine rağmen,  Yüksek Planlama Kurulu’nun henüz toplantısını yapmaması nedeniyle miktarın belli olmadığını açıklamıştı. Valilik ihtiyaca matuf olarak Düzce’nin tekliflerinin Ankara’ya iletildiğini de bildirmişti.