'Yatırım bütçesinin dağılımını bekliyoruz'

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Nigar Demircan Çakar, 2019 bütçelerinin 250 milyon lira olduğunu ve yatırım bütçesinin dağılımını beklediklerini açıkladı. Üniversitenin bugün yılda  450-500 milyon lira nakit döngüsü sağladığına dikkat çeken Çakar, ‘Bu bakımdan üniversitemiz Düzce’de tektir’ şeklinde konuştu.

Dünden bugüne üniversiteye eklenen fakülteler, ek binalar ve yeni projeler hakkında bilgiler veren Prof.Dr.Çakar, 'Bütçemizi yüzde 50, öğrenci sayımızı da yüzde 30 arttırdık' dedi. Bu eğitim öğrenim yılı için öngörülerinin 35 bin öğrenci olduğunu ifade eden Çakar, 2015'ten bugüne lisanslı öğrenci sayısında yaşanan artışa dikkat çekti. 126 devlet üniveritesi olduğunu ve bunların kontenjan doluluk oranlarının yüzde 70'lerde olduğunu belirten Çakar, 'Bizim kontenjan doldurma oranımız yüzde 90'lara ulaştı' dedi.

Bu yıl için 6 bin yeni kontenjan isteyeceklerini ve 30'dan fazla ülkeden 500'ün üzerinde yabancı öğrencileri olduğunu söyleyen Çakar, 230 milyon lira olan bütçelerinin 2019 yılı için 250 milyon liraya yükseldiğine dikkat çekti. Üç fakülteyle açılan Düzce Üniveritesi'nin bugün 14 fakültesi olduğunu lisansta radyo-tv, ön lisansta yeni açılan ve tek olan nüfus vatandaşlık programının yüzde 90 dolduğunu vurgulayan Çakar, '2019 yılı itibariyle 504 ünvanlı hocamız var. Bu gurur verici' diye konuştu.


'Çocuk Acil' Servisi bu yıl hizemete açılacak

Dört farklı marka tescili için başvuru yaptıklarını, 2018 yılında 233 projeye destek verdiklerini açıklayan Çakar, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi hakkında bilgiler aktardı. Hastanenin yatak sayısını 310’dan 368’e çıkarmak için başvuru yaptıklarını ve 2019 yılında ‘Çocuk Acil’ servisini hizmete açacaklarını ifade eden Çakar, ‘Şu an 44 olan yoğun bakım yatak sayımızı plakamıza endekslemek ve 81’e çıkarmak istiyoruz’ dedi.

Hastanede günlük ortalama poliklinik sayısının 2200’e oturduğunu açıklayan Çakar, hastanenin Sağlık Bakanlığı tarafından 3 günlük denetime tabi tutulduğunu, A’dan Z’ye incelendiğini ve denetlemeden 92 puanla geçtiğini, bundan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.  Açık Kapı ve Açık Kampüs uygulamalarının yanı sıra ‘Açık Ders’ uygulamasının da başlayacağını hatırlatan Çakar, ‘Açık kürsü uygulamasını başlatmak istiyorum' şeklinde konuştu.


'Oturduğu yerden kimse ahkam kesmesin!'

Üniversiteye bir kez gelmemiş ve görmemiş olanların 'Bu üniversitede ne yapılıyor ki?’ şeklinde söylemlerde bulunduğunu ve bundan üzüntü duyduklarını vurgulayan Çakar, ‘Kimse oturduğu yerden ahkam kesmesin. Bilgisi olmadan fikri olanlar bizleri üzüyor' dedi. 'Ayda bir sabah ve akşam birer tur olmak üzere açık kapı, açık kampüs, açık ders uygulamalarından vatandaşlarımız faydalansın diye otobüs kaldırıyoruz. Ricam bir kez olsun gelsinler' diyen Çakar, 'Böylece burada ne yapıldığını bizzat görme şansı bulurlar' diyerek sözlerini sürdürdü. 


'Örnek Köy' Köprübaşı'nda kurulacak

Üniversitenin Ruanda’dan YÖK bursu alan 20 öğrencisi olduğunu ve Orta Doğu ülkelerine de açıldıklarını söyledi. Endemik bitkilerin, süs bitkilerinin yetiştirileceği botanik bahçesinin bu yıl faaliyete geçeceğini müjdeleyen Çakar, 2019 yılı için en büyük projelerinin ‘Örnek Köy' olduğunu söyledi.

Örnek köy projesinin Köprübaşı köyünde üniversiteye tahsil edilen alanda hayata geçirileceğini ifade eden Çakar, ‘Burası tıbbi ve aromatik bitki ekim alanı olacak.Burada bir yandan bal süzülecek bir yandan tıbbi bitkilerin hasadı yapılacak. Yani ARGE den üretime kadar tüm süreçlerin gözlenebileceği bir köy yaratılacak' dedi.


'2 yıl daha Efteni Otel'e talibiz...'

Üniversite olarak Efteni Otel'e hala talip olduklarını vurgulayan Çakar, şöyle konuştu;

'Ancak bu talebimiz için son 2 yıl. Zira ihtisaslaşma programlarımız 5 yıllık ve 2 buçuk yılını geride bırakmış bulunuyoruz. Dolayısıyla 2 yıllık süre zarfı için Efteni Otel’e talibiz.’ Teknopark’ın 1601 TÜBİTAK desteğini aldığını ve bunun önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Çakar, ‘6 milyon lira değerinde tıbbi cihaz ve donanım aldık. Bütçemizin dağılımı belli olunca teknik yatırımlarımız devam edecek.’

2018’in açılışlar yılı olduğunu ve ihtisaslaşma çalışmalarının hızlı şekilde ilerlediğini ifade eden Çakar şunları dile getirdi;

‘Bütün tohumları ektik. 2018 hasat zamanı oldu. Kapalı alanımız 250 bin metrekareye çıktı. Sağlık alanları dahil. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni açtık. Sokak hayvanları için bütün yemek artıklarımızın depolandığı özel bir alan oluşturduk. Teknoloji binamızın dış cephe tadilatı devam ediyor. Camimizin yapımı devam ediyor. Burası için bütçemizden kullanamasak da Düzceli olan olmayan tüm hayırseverlerden destek bekliyoruz.’ 

Haber: S.AYAN