Geleneksel 5. Kafkas Şurası, Düzce'nin Akçakoca İlçesi Esmahanım Köyünde yapıldı.

Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan bir çok Abaza vatandaşın katıldığı 5. Kafkas Şurası'na, Ak Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, Akçakoca Garnizon Komutanı Jandarma Üstğ, Cem Yalçın, Akçakoca Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu, Türkiye Kafkas Federasyonu Başkanı Cihan Candemir ve Abhaz Dernek Başkanı Oktay Koçak katıldı.

Türkiye'de yaşayan Abaza halklarının silahsızlanmaya yöneltilmesi, Abaza köylerinde yaşayan vatandaşların köylerde yapılan çeşitli etkinliklerde silah kullanılmaması ve alkol tüketiminin kontrollü bir biçimde yapılabilmesi için yapılan şura öncesinde, davetlilere mancarlı ceviz ve ahulçapa gibi geleneksel Abaza yemeklerinde oluşan ikramda bulunuldu.

Ak Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu şura ile ilgili yaptığı açıklamada, silahsızlanma adına yapılan böylesi bir organizasyondan ötürü, emeği geçen herkesi kutladığını belirtti.

Çeşitli etkinliklerde ve kutlamalar sırasında silah kullanımları yüzünden çok canların yandığını ifade eden Kaşıkoğlu, ''Umarım Abaza halklarının bu 5 yıldır uğraştıkları silahsızlanma çalışmaları, tüm Türkiye'ye yayılır. Bizde siyasetçiler olarak, hükümet olarak bu çalışmalara sonuna kadar destek vereceğiz'' şeklinde konuştu.

5. Kafkas Şurası Divan Başkanlığını Yapan Mecdi Cengiz ise yaptığı konuşmada, düğün ve benzeri eğlencelerde silah kullanımının önüne geçmek için 5. kez bir araya geldiklerini ifade etti.

Daha önce bu şuranın Düzce Hendek, Efteni, Sakarya Akyazı, da yapıldığını belirten 5.Kafkas Şurası Divan Başkanı Cengiz, ''Sadece Abaza köylerinde değil, tüm Türkiye'de silah kullanımının önüne geçmek için çalışıyoruz. Bu terör örgütlerinin de ekmeğine yağ sürüyor. Daha önce yapılan şuralarda Ankara, İstanbul Eskişehir, Bilecik gibi şehirlerde bu uygulanmaya başlandı. Herhangi bir amaçla silah kullanımına karşı ciddi yaptırımlarımız var.  Bu kararı ihlal eden vatandaşlara cenazelerine bile katılmama gibi kararlar alabiliyoruz, ihlal edenler uyarıldı ve özürler dilendi.Çok sert kararlarımız vardır ve uygulamada kesinlikle kaçınmıyoruz'' dedi.

Akçakoca Esmahanım Köyünde yapılan 5. Kafkas şurası gün boyu yapılacak etkinlerle devam etti. Şura, köy düğünlerinde alkol ve ateşli silah kullanım yasağının uygulanması ve Abaza Köy düğünlerinin zenginleştirilmesi konuların karar alınması ile son buldu.