Otopark sayısı artıyor, Düzceli park etmiyor
Düzce şehir merkezinde neredeyse her adım başı hizmet veren özel ve belediye sorumluluğundaki otoparklara karşılık bir çok sürücü, tercihini paralı olmayan yol kenarlarından yana kullanıyor. Gerekçe olarak ise 5 TL olan otopark ücretinin pahalılığını gösteriyor. Düzce Belediyesi tarafından 2012 yılında şehre kazandırılan ve işletmeciliğini yine belediye şirketi olan YEYPAŞ'ın yaptığı katlı otoparkın tam kapasite dolmadığı bilinirken, eski Başkan Mehmet Keleş döneminde 'Yapılacak' denilen robotik otoparkın akıbeti konusunda ise hala kamuoyuna bir bilgilendirme yapılmıyor. Düzce'de artan araç sayısına bağlı olarak otoparkların sayısı arttırıladursun 'pahalılıktan' yakınan çoğu Düzceli, ücretli park yerlerinin adeta yanından geçmiyor. Hal böyle olunca gözler fiyatlandırmayı yapan Düzce Belediye Meclisi'ne çevriliyor. Büyükşehirlerde belli bir saat dilimini aştıktan sonra artan rakamlarla otopark ücreti alındığı bilinirken, Düzce'de sabahtan akşama kadar 5 TL alındığına ve bunun 'makul' bir fiyat olduğuna işaret ediliyor.

Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği 22 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmelik Düzce'yi de yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler içeriyor.

Anıpark'ın altına otopark yapılır mı?
Yeni düzenlemeye göre; park ve meydanların üst dokusu bozulmadan altına otopark yapılabilmesi mümkün hale gelecek. Yönetmelikteki bu düzenleme akıllara, Düzce'de bir dönem Anıtpark Meydanı'nın altına yapılması gündeme gelen 500 araçlık yer altı otoparkını getirdi. 2013 yılında dönemin Belediye Başkanı İsmail Bayram tarafından dillendirilen projenin Düzce için ihtiyaç olduğu vurgulanmıştı. Projeye ilişkin konuşan Bayram, "Katlı otoparkı hizmete girdi ancak bir kaç noktada daha mutlaka otoparkın olması gerektiğini ifade etmiştik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmada Anıtpark'ın altında bir yer altı otoparkının merkezdeki park problemini büyük ölçüde çözeceğini gördük. Dolayısıyla bununla ilgili bir çalışma başlattık." diyerek yer altı otoparkının trafik sorununu gidereceğine işaret etmişti. Kendisinden sonra tekrar başkanlık koltuğuna oturan Mehmet Keleş döneminde askıya alınan projenin bu yeni düzenlemeler sonrası yeniden tozlu raflardan inip inmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Her daireye bir otopark alanı
Diğer taraftan yönetmelik ile binalardaki her konut için bir otopark alanı ayrılması zorunluluğu getirildi. Yerleşim yerlerinde araçların yol açtığı park ve trafik sorunlarına çözüm bulunması hedeflenen yönetmelikte, otopark bedellerine yönelik de düzenleme yapıldı. Bu kapsamda belediye meclislerince kent, sosyo-ekonomik durumu gibi kriterlere göre bölgelere ayrılarak sosyo-ekonomik gelişmişliği düşük bölgelerde otopark bedellerinde yüzde 40’a kadar indirim uygulayabilecek.

Haber: C. ÜSTÜNER