Bir süre önce açılışı yapılan 112 Acil Çağrı Merkezi’nin ilk koordinasyon kurul toplantısı Vali Ali Fidan başkanlığında çağrı merkezinde yapıldı. Tanıtım filmi gösterimi ile başlayan toplantıda Vali Fidan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Fidan öncelikle oluşturulan yeni sistemi anlattı.


Bu sistemde artık jandarma, polis, itfaiye, AFAD, orman yangını, sağlık gibi acil numaraların tek çatı altında toplandığına dikkat çeken Fidan,  “Hangi acil birimle işiniz olursa olsun tek bir numara ile 112’yi arayarak halletmeniz mümkün. Bu hem vatandaşlarımız, hem Türkiye’ye gelen yabancılar için bir kolaylık. İkinci artı özelliği, bütün acil hizmet veren kurumlar aynı binada, yakın bir işbirliği ve koordinasyon içinde çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda sistemin eksikliklerini masaya yatıracaklarını dile getiren Fidan, rapor oluşturarak İçişleri Bakanlığına ileteceklerini kaydetti.

Vali Fidan’nın toplantı da bir de uyarısı oldu.  Fidan, “ 18 kasım 23 şubat arasında ilimizde toplam 79 bin 806 arama olmuş, bu çağrılardan 67 bin 527’si gereksiz çağrı. Bu çağrılarla burayı meşgul etmeyelim. Bu sistemi kurgularken bir ceza sistemi de getirildi, 112 acil sistemi gereksiz yere meşgul edenlerle ilgili bir para cezası da hukuk sistemimize girdi. Önemli olan cezalandırmak değil vatandaşın burayı meşgul etmemesi. Meşgul edildiği zaman gerçekten acil ihtiyacı olan belki beklemek zorunda kalıyor. Acil vakaya müdahale etmek zorlaşıyor. Gelen çağrılardan 33 bin 459’u görev kapsamında çağrılar, bunlardan da 4 bin 135’i için vaka formu oluşturulmuş ve müdahale edilmiş.” Dedi.

Ardından Çağrı Merkezi Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu yürütülen çalışmalar ve genel değerlendirme üzerine sunum yaptı. 112 Acil Çağrı Merkezi teknik sunumu da mühendis Gülçin Onat tarafından yapıldı. Toplantıya Garnizon Komutanı Albay Bilal Güvenir, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz , kurum idarecileri ve birim müdürleri katıldı.

Haber;S.KAŞKIR