1864 yılında Kafkasya'dan sürgün edilerek Türkiye'ye gönderilen, Abhazlar, Anavatanlarından sürgün edilişin  148. Yılını Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Kefken sahilinde düzenlenen törenle andı. Türkiye’de düzenlenen törenlere katılan Abhazya Cumhuriyeti Parlamento Başkan Yardımcısı Otar Çücba, Parlamento Sosyal İlişkiler  Ve Sağlık Komitesi Başkanı Dr. Apolon Gurgulie, Parlamento Uluslararası İlişkiler Komite Başkanı Dina Gumba bugün Düzce’ye geldi.
Türkiye'de Abhazlar’ın yoğun olarak yaşadığı İzmit, Adapazarı, Düzce illerine ziyaretlerde bulunan heyet  Gölyaka Aksu köyündeki cenazeye katıldı. Heyet, Cenazenin ardından kendileri için verilen yemekte bir araya geldi.
Ziyaret hakkında bilgi veren Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Feridun Aksoy, Abhazya Cumhuriyetini temsilen gelen konukların anma törenlerini katıldığını ve Abhaz nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bölgelere ziyaretlerde bulunduklarını ifade etti.
İlk kez Türkiye geldiklerini ifade eden heyet ise  burada yaşayan Abhaz ve Türk halkının birbirlerinin kültürlerine adapte olduklarını söyledi.
Parlemanto Başkan Yardımcısı Otar Çücba, “delegasyon olarak 21 mayıs anma törenleri buradaki soydaşlarımızla paylaşmak için geldik. Buraya gelmişken budaki soydaşlarımızın yaşam biçimlerini görmek istedik. Buradaki yaşam biçimlerinin gayet iyi olduğunu ve bizim kültürümüzü devam ettirdiklerini gördük. Bundan son derece memnun olduk.” Dedi.