Karadeniz'de altın değerinde olan fındığın, tarihi bir düşüşle 7 liraya kadar gerilemesinin yarattığı şok  devam ederken, üreticilerin sık sık kapısına dayandığı Düzce Ziraat Odası sonunda basının karşısına geçti. Daha önce “Yükselecek” dediği ancak öngürüsü tutumadığı fiyat konusunu es geçen Başkan Ramazan Öztürk, “Et ve Süt Kurumu’nun süte müdahalesinde olduğu gibi fındık piyasasına da acilen müdahale edilmelidir.” diyerek hükümete seslendi ve üreticinin dayanacak gücü kalmadığını vurguladı.

Sezon başında 15 lira iken son günlerde 7 liraya kadar gerileyen fiyatıyla tehlike çanları çalan fındık konusunda üreticilerin çözüm için aracı adres olarak gördüğü Düzce Ziraat Odası, tepkiler karşısında sessizliğini bozdu. Fiyata isyan eden üreticilerin mağduriyetini dile getirmek ve hükümete seslenmek için basın toplantısı düzenleyen Oda Başkanı Ramazan Öztürk, kötü gidişata 'dur' denmesi için yapılması gerekenleri anlattı.


Fiyat konusunu es geçti

Öztürk, Şubat ayında yaptığı açıklamalarda o dönem 9 lira olan fındık fiyatı için Mart ayı sonunda 12,5 liraya kadar yükseleceğini belirtmiş ve üreticilere 'Bekleyin' çağrısı yapmıştı. Öngörüsü tutmayan Öztürk, basın açıklamasında bu konuya hiç değinmemekle birlikte düşüşün sebepleri için önceki açıklamalarını yineledi.

Daha önce düşüşün nedeni olarak Türkiye'nin ve piyasanın en büyük firması Oltan Gıda'yı 2014 yılında bünyesine katan İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’nu gösteren Öztürk, bu kez hem ihracatçıyı hem de emanete fındık bırakan çiftçiyi sorumlu tuttu. Çözüm olarak ise Toprak Mahsülleri Ofisi'nin devreye girmesini gösterdi.

Çiftçimiz, uyarıları dikkate alıp emanete bırakmasaydı daha iyi olurdu

Oda Başkanı Ramazan Öztürk, emanete verilen fındığın fiyatı düşürdüğünü belirterek, "Fındık Karadeniz için vazgeçilmez bir ürün. Bölgemizde 400 bin fındık üreticisi, gecesini gündüzüne katarak, kar demeden, kış demeden, yağmurda, çamurda üretim yapıyor. Üreticinin kendi fındığının politikasını oluşturamaması bizleri üzüyor. Fındıkta çözümler üretilmedikçe sıkıntılar hep devam eder. Fındık fiyatı bazı kesimler tarafından maksatlı düşürüldü. Bazı tüccar ve ihracatçılar üreticilerin kendilerine emanet ettiği fındığa ihanet ederek, yurt dışına emanete verdi. Bu nedenle fındıkta sert düşüşler oldu. Bu da fiyatlarının haksız yere düşürülmesine neden oldu. Avrupa bizden yaklaşık 80 bin ton daha fındık alacak. O yüzden oyuna gelmeyin. Çiftçimiz, Ziraat Odalarımızın uyarılarını dikkate alıp emanete bırakmasaydı daha iyi olurdu." dedi.

“Mal senin elinde değilse başkasının elindeyse sıkıntı doğar”

Fındık politikasının oluşturulamamasına bağlı olarak emanete fındık vererek mağdur olan üreticiler olduğunu belirten Başkan Öztürk, şöyle devam etti: “Mal senin elinde değilse başkasının elindeyse sıkıntı doğar. Ülkemizde 2015 yılında 2,8 milyar dolar döviz kazandıran fındıkta adaletsiz bir paylaşımın olduğu ortadır. Rekabet şartlarının oluşmadığı, serbest piyasa sisteminin işlemediği fındıkta, yüzbinlerce satıcıya karşın çok az sayıda alıcı bulunmaktadır. Fiyatı üç-beş ihracatçının belirlediği piyasada, esas zorluğu çeken üretici mağdurdur. Her sene rekolte tahmin oyunlarıyla fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler, sezon başında 14 lira 50 kuruş olan fındık fiyatlarını 7 lira 50 kuruşa kadar indirmiş durumdalar. Bu insafsızlıktır, bu fındık üreticini açlığa mahkum etmektir, bu geleceği düşünmemektir. 3-5 tekel, fındığı üreten olmazsa kendilerinin de olmayacağını göz ardı etmektedir." diye konuştu.

“Üreticinin dayanacak gücü kalmamıştır”

Karadeniz’de fındık yoksa hiçbir şeyin olmayacağını belirten Başkan Öztürk, “Hiç kimse bindiği dalı kesmeye kalkmasın.” diyerek açıklamalarını sertleştirdi. Öztürk, şunları kaydetti: “Fiyatlar daha ne kadar düşürülecektir. Fındık üreticisi isyan etmektedir. Her gün ziraat odalarımızın kapısını aşındırmaktadır. Üreticinin dayanacak gücü kalmamıştır. Acilen devlet, Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla piyasaya müdahale etmeli, fiyatları yükseltmelidir. Bu piyasada tekelleşmenin olduğu, serbest piyasa düzeninin işlemediği açıktır. Fiyatları yükseltmelidir.” diye belirtti.

“Toprak Mahsulleri Ofisi, bu oyunu bozmalıdır”

Yapılmak isteneni piyasada panik havası yaratarak, psikolojik baskı yapmak ve üreticinin elinden kalan fındığı ucuz fiyattan kapatmak olarak yorumlayan Öztürk, üreticilere “Bu oyuna gelmeyin.”  diye seslendi.  Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, “İhracat için fındığa ihtiyaç olacağı açık. Eninde sonunda üreticinin elindeki fındığı ederinden almak zorunda kalacaklar. İşte bu ortamda Toprak Mahsulleri Ofisi’ne büyük görev düşüyor. Piyasa girseydi, fiyatlar bu kadar düşmezdi. Toprak Mahsulleri Ofisi, bu oyunu bozmalıdır. Et ve Süt Kurumu’nun süte müdahalesinde olduğu gibi fındık piyasasına da acilen müdahale edilmelidir. Bu devlet olmanın bir geleneğidir.” diye aktardı.

“Bu sıkıntılar yetmezmiş gibi yine don zararı aldık”

“Kimse çiftçiyi sahipsiz sanmasın. Biz her zaman üreticinin yanındayız.” diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Öztürk, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Bütün bu sıkıntılar yetmezmiş gibi bir de Mart ayı sonunda yine don zararı aldık. Dalda neredeyse karanfil kalmadı. 750 metre rakım üzerinde tamamen yok olmuş durumda. Fındık rekoltesinin 2015 yılının altında olacağı aşikardır. Bunu bilen malum çevreler, var olan fındığı ucuza alıp yeni sezonda karlarını katlama çabaları içindeler. Toprak Mahsulleri Ofisi, bu oyunu bozmalıdır.”

Milletvekili Ayşe Keşir şimdi nerede?

Öztürk'ün basın açıklamasını takip eden bir üretici de fiyata olan tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Seçim zamanı köylerine evlerine gelip de fındıkla ile ilgili dertlerimizi çözeceklerini söyleyen Milletvekili Ayşe Keşir şimdi nerede?” dedi.


Haber;C.üstüner