Düzce’de Ahilik Haftası bu yıl 12. kez kutlanıyor. Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve odaya bağlı tüm meslek odaları 12.’si düzenlenen Ahilik Haftası nedeni ile bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinlikler bu yıl hava muhalefetine takıldı.  DESOB tarafından organize edilen Ahilik Haftası programında yer alan kortej yürüyüşü ve stantların açılımı hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.

Etkinlikler bu nedenle DESOB toplantı salonundaki tören ile başladı. Törene Vali Ali Fİdan, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Garnizon Komutanı Jandarma Albay Bilal Güvenir, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, daire amirleri ile DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı ve diğer esnaf odaları başkanları katıldı.

AHİLİK MANEVİ BİR TERBİYE OCAĞI

Törende konuşma yapan  Vali Ali Fidan, Ahiliğin ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, tevazu, kardeşlik, yardımseverlik, herkesin kendi sanatında yükselmesi ve gelişmesi gibi değerleri esas alan köklü bir esnaf dayanışma teşkilatı olduğunu belirtti.  Fidan, “Ahilik müessesesi, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır. Esnaf ve sanatkârlığı ahlaki değerlerle harmanlayan, mesleki ilkelerle süsleyen ahilik kültürü Aziz Milletimizin geçmişinde ticari ve toplumsal hayatın tanziminde çok önemli görevler ifa etmiştir. 13.yüzyıldan günümüze kadar yıllardır süre gelen ahilik geleneğimiz; tüketici hakları, ticari ahlak kuralları ve ticari yapımızın çekirdeğini oluşturmuştur. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu’da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve berberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir. Başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bu hafta vesilesiyle gerçekleştirilecek etkinliklerin hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

FUAR ALANI EN GEÇ 2017!

Ahiliği insanı amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen ve uygulamada insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemi olduğunu belirten Belediye Başkanı Mehmet Keleş, belediye-esnaf dayanışmasına dikkat çekti. Keleş konuşmasında esnafların ürünlerinin sergileneceği fuar alanı projesi için tarih verdi.

Keleş “Esnaflar bizim göz bebeğimiz. Esnaf teşkilatları bizi ayakta tutan en büyük değerlerimizden birisidir. Biz Düzce’de esnaflarımızın yardımcısıyız. Belediye olarak onların hizmetindeyiz, emirlerindeyiz diyeyim daha doğru olur. Mustafa Kayıkçı kabul etmedikten sonra belediyenin esnaflar için cebri bir uygulaması asla olmaz. Ancak esnaflarımız belediyeye ne kadar yardımcı. Belediyenin yaptığı hizmetleri esnaflar korumalı, korumayanları uyarmalı. Sizlerden alıveriş yapan vatandaşın haklarını da korumalı. En büyük örneği kaldırım işgalleri. Esnafların ürünlerini sunabileceği, etkinliklerini yapabileceği bir fuar alanını en geç 2017 yaz aylarında yapacağız” diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı da öncelikle ahiliğin tanımını yaptı:  “Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi” dedi.

KAYIKÇI FUAR ALANI TALEBİNİ YİNELEDİ!

Kayıkçı konuşmasına şöyle davam etti; “Esnaf odalarımız Düzce’de yaklaşık 60 bin kişiyi temsil eden en büyük sivil tolum kuruluşudur. Esnaf teşkilatı bu ülkenin çimentosu olmuştur. Esnaf, semtimizin, sokağımızın ağabeyidir. Ahilik toplumsal barış ve uzlaşma içeren akıl birlikteliğidir. Günümüzde yaşanması ve yaşatılması gereken felsefedir. Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Teşkilatı olarak gönlümüz isterdi ki, İl olmayı hak etmeye çalışan Düzce’mizin şehir kimliği içerisinde esnaf ve sanatkarların ürünlerini sergileyip tanıtabilecekleri bir fuar alanına kavuşmasını tekraren söylemek istiyoruz” diye konuştu.

YILIN AHİSİ İBRAHİM VURAL

Konuşmanın ardından DESOB tarafından belirlenen yılın ahisine ödül verildi. Bu yıl yılın Ahisi olarak 77 yıldır esnaflık yapan İbrahim Vural yılın ahisi seçildi. Yılın Ahisi Vural’a cübbe, kemer ve vefisini Vali Ali Fidan, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Garnizon Komutanı Jandarma Albay Bilal Güvenir ile DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı giydirdi. Daha sonra genç ve bayan esnaflara plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

Haber;S.C.AKYÜZ