Ülkedeki hayat pahalılığına sebze ve meyvelerdeki artış da eklenince vatandaşın sıkıntısı daha da arttı. Patates, soğan derken domatese de bu yıl yüzde 400’lere kadar zam yapılınca artık Düzceli vatandaşlar önceden iğne atsan yere düşmeyecek pazarlara artık gitmiyor. Domatesin kilosu ise 3 liradan başlayıp 7 liraya kadar çıkıyor. Pazarcı esnafı fiyatlar ucuz diyerek sesleniyor ama dinleyecek vatandaş bulamıyor.

“Burada mağdur olan halk.”
Satış yapamadıklarını belirten pazarcı esnafından Emre Saraçoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır pazarcılık işiyle uğraşıyoruz. Pazarda durum vahim görüyorsunuz. Bugün pazartesi ama Pazar bomboş. Burada mağdur olan hem biz hem de vatandaş. Şu domatesi halden 3 lira 80 kuruşa alıyoruz ve 4 liraya satıyoruz. Bu domates kalırsa mahvolacak. Bundan salça bile yapamazsınız. Kalmasın diye, halk mağdur olmasın diye 20 kuruş karlan satıyoruz. Domates fiyatının düşmesi için herkesin tarlasına iki sıra ekmesi gerekiyor. Biz az satacağız, herkes bahçesinden yiyecek ama komisyoncuları bu şekilde dizginleriz diye düşünüyorum. Burada mağdur olan halk.”



“ 3-4 kilo alamadıkları için bir kilo alıyorlar.”
Diğer pazarcı esnafı Güngör Turan da yaşadıkları durumu şu cümlelerle özetledi:

“Pazarda dolu yağışından dolayı durgunluk oldu ama marketlere göre daha ucuz satıyoruz. Domates dışındaki ürünlerde her hangi bir artış yok. Çoğu bahçe yandı çünkü dolu vurdu. Bu nedenle bu sene domates fiyatları düşmez. Şu an asgari ücret bin 60 lira bu yüzden vatandaşlar üç kilo dört kilo alamadığı için bir kilo alabiliyor. Talep az ama yavaş yavaş düzeleceğini tahmin ediyoruz.”

“Bu sene düşüş olacağını zannetmiyorum.”
Son olarak mikrofon uzattığımız pazarcı esnafı Ömer Becit ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Şu an pazaryerindeki fiyatlardan domates, biber yani sebzede artış var. Hallerde de fiyatlar çok yüksek. Her halde yaşanan dolu nedeniyle bu artış çiftçiden kaynaklanıyor. Halka bulamıyoruz çünkü şu an pazaryeri boş. Pazaryerindeki pahalılıktan dolayı vatandaş buralı olmuyor. Genelde market ve indirimli yerlere bakıyorlar. Bu sene fiyatlar düşmez çünkü havalar çok kötü gitti. Şu an yaz sezonundayız ama istediğimiz yazı yaşayamadık. Çiftçinin bağında bahçesinde hiçbir şey yok ki. Çiftçiler de hallerdeki malı alıp geçinmeye çalışıyor. Bu sene düşüş olacağını zannetmiyorum.”

"Allah yardımcımız olsun"
Pazar yapmaya gelen ama yapamayan Yusuf Atay ise şu cümlelere yer verdi:

“Özellikle domates ve salatalık çok pahalı. Vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu pazarcıların hatasıdır. Vatandaşın sırtına vur gitsin nasıl olsa vatandaş kaldırıyor. Bugün pazara alışveriş yapmaya geldim ama yapamadım. Yapmaya da korkuyorum. Çünkü çok pahalı 5 kilo domates alsam 20 lira 3 kilo salatalık alsam kilosu 3 lira o nedenle çok zor. Vatandaş birbirine acımıyor. Allah yardımcımız olsun.”

Diğer vatandaş Sefer Koç ise durumlarının çok zor olduğunu dile getirerek  “Her şey pahalı olduğu için kimse pazara gelemiyor. Düşecek dediler ama düşmüyor. Pazarda her şey pahalı ve iki kilo üç kilo alacağımıza bir kilo alabiliyoruz. Dört liraya beş liraya patates yenilir mi?” ifadelerini kullandı.

Haber: M.AYDIN