Düzce'yi ikiye bölen Asar Deresi gün gün güzelliğini kaybetmeye başladı. Su seviyesinin azlığı, kirliliği, bakımsızlığı, biçimsiz köprüleri geceleri korku filmlerini aratmıyor. Her seferinde Eskişehir'in Porsuk Çayı'na benzetilerek değerlendirilememesi 5 Eylül günü Öncü RTV'nin resmi facebook sayfasına taşındı. “Bir Eskişehir olabiliriz aslında ne dersiniz”diyerek yaptığımız paylaşım takipcilerimiz tarafından yorum patlamasına neden olurken yeni bir tartışmanın da kapısını araladı.

 



Kentin ortasından usulca akan, üzerinde birçok köprü ve heykel, etrafında ise birbirinden sevimli kafe ve restoranların olduğu Porsuk Eskişehir denince akla gelen ilk görüntülerin baş rolünde. Peki Düzce'nin göbeğinden geçen Asar deresi neden bir Porsuk deresi gibi değerlenirilemiyor?

NEREDE O ÖDÜLLÜ ASAR DERESİ

2008 yılının son aylarında Dünya Su konseyi ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde düzenlediği 'Derelerimi Geri İstiyorum' temalı yarışma Asar Deresi Projesiyle birincilik aldı ancak dere üzerinde yapılmaya çalışılan uygulamalar yarım kaldı. Özellikle yaz aylarında dere suyunun çekilmesine formül üretilemediği gibi, Asar Deresini Eskişehir’deki Porsuk Çayı gibi değerlendirmek için de herhangi bir çalışmada hayata geçirilemedi, dere içindeki düzenlemeler de kaderine terk edildi.

ASAR DERESİ'NE İLGİ NE KADAR?

Asar Deresi'nin şimdiki hali ise içler acısı. Dere kenarından işyeri bulunanlar tarafından araba parkı için kullanılıyor. Derenin sağı ve solu olmak üzere trafiğe açık ve yayaların kaldırımlarda yürümesi neredeyse imkansız. Kaldırım üzerine dikilen ağaçlar, ışıklandırma direkleri ve hatta çöp kutuları yayaların kaldırımda durmadan zikzaklar çizmesine neden oluyor. Asar Deresi'ne gösterilen ilgide ayda bir kepçenin su içine girerek dibinde oluşan yosunları ve halkımız tarafından atılan çöplerin temizlenmesiyle kalıyor. Mehmet Keleş döneminden dere içinde kalan süs lambalarının bakımsızlığı ve pas tutmuş halini, dere boyunca asılan tablolar bile kapatamaz hale geldi.

NEDEN OLMASIN ?

Asar deresi üzerinde 8 köprünün yenileme çalışmalarına geçtiğimiz aylarda başlandı. Öncü Tv Facebook takipçilerimiz de ıslah çalışmalarının da devam ettiği derenin tıpkı Porsuk çayı gibi değerlendirilmesinin iyi olacağı yönünde hem fikir oldu. Takipçilerimizin bir çoğu, Asar Deresi'nin her iki tarafının trafiğe kapatılarak yayalar için yeniden düzenlenmesinin gerektiği görüşünü bildirdi. Takipçilerimiz kafe ve restorantların yol boyunca açık olduğu, dere kenarlarında yeşillendirmenin yapıldığı düzenleme ile Düzce merkezinin sadece spor sokak, Gaziantep caddesi ve Krempark AVM üçgeninde çıkarılabileceğini belirtti.

 

Haber: G. KARDUZ