Çevre sorunlarını önlemede hukuki mücadele veren İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Alev Seher Tuna ve komisyon üyesi 3 avukat Düzce'de köylerine yapılan katı atık tesisinin kaldırılması için 90 günden bu yana eylem yapan köylüleri ziyaret etti. Ziyarette köylülerle görüşen avukatlar süreç hakkında bilgi aldılar. Basın mensuplarına ziyaretlerinin amacını anlatan Tuna, sürecin kendileri açısından da iki konuda önem arz ettiğini ve gelişmelerin takipçisi olduklarını söyledi.

“Yasal süreci başından beri takip ediyoruz”

Tuna, “Düzce’nin bizim için iki önemi var. Melen Çayı’nın suyu İstanbul’a içme suyu olarak veriliyor. İstanbul Avrupa yakasının su ihtiyacının yüzde 51’i Melen Çayı’ndan karşılanıyor. Bu suyu halkımızla birlikte bizde içiyoruz. İki önemine dikkat çekmek ve İstanbullulara da bunun önemini anlatmak amacıyla geldik. Yasal süreci başından beri takip ediyoruz. Süreç hukuka aykırı bir şekilde devam ediyor. Yargı verdiği kararla ÇED Raporunu iptal etti. Tesisin faaliyetinin durdurulmasıyla süreç askıya alındı. Bu süreç tekrar başlayacaktır.” Dedi.

“Anayasal hak ihlal ediliyor”

Tesisin insan sağlığının yanında tüm canlılara zarar verme riski taşıdığını söyleyen Tuna, hukuka ayrılık olduğunu söyleyerek gerekçesini aktardı. Tuna “Su Kullanma Yönetmeliğinde, İSKİ yönetmeliğinin ilgili maddelerinde su havzalarının ne kadar mesafede bir tesis ya da yapının oluşturulabileceğini çok açık ve net bir şekilde hükme bağlamıştır. Maalesef buradaki Katı Atık Bertaraf Tesisi, su koruma havzası alanlarının içinde yer alıyor. Zaten burada başlangıçta bir hukuka aykırılık var. İnsan sağlığı açısından insan haklarına aykırıdır. Anayasada ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ diye güvence verilmiştir. Görüyoruz ki burada bu hak ihlal ediliyor. Bu nedenle buradayız. Halkın 90 gündür burada halkın verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz. Soğuk sıcak demeden nöbet tuttular. Kalplerimiz onlarladır.” İfadelerini kullandı.

İSKİ Yönetmeliğinde değişiklik söz konusu olduğunu ifade eden Tuna, yönetmelik değişmezse Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başlayacağını söyledi.

Haber:Y.SEVER