Sempozyuma Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, Komiser Şerafettin Eyioğlu, Emniyet personelleri, Yeşilay Danışmanlık Merkezi Psikoloğu, Yeşilay Düzce Koordinatörü Feyza Mutlu’nun yanı sıra, mahalle ve köy muhtarları katıldılar.‘Uyuşturucu ile Mücadele’ sempozyumu öncesindeki açılış konuşmalarında sempozyumun amacı ve bağımlılıkla mücadelenin önemi hakkında açıklamalar yapıldı.



'Çalışmalarımız ses getiriyor'

Bu konunun sadece emniyet güçlerini alakadar eden bir asayiş olgusu olmadığını vurgulayan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, şunları kaydetti: Sayın Cumhurbaşkanımızın bir sözü var, Bağımlılık uyuşturucu en az terör kadar ülkemizin önündeki bir tehdittir. 15-25 yaş arası genç nüfus olduğu için bunların bağımlı hale gelmesi ülkeyi bağımlı nüfusu arttırmış oluyor. Böyle bir sıkıntı var. Avrupa ülkelerine göre bizim dezavantajımız bu. Genç nüfus çok fazla. Emniyet ve jandarmanın altında olan sadece yapılması gereken bir mücadele tarzı değil. Bu mücadele topyekûn yapılması gereken bir mücadele. Toplumun tüm katmanlarıyla, tüm temsilcileriyle. Aklı başında olan herkesin birlikte yapması gereken bir çalışma. Bağımlılıkla mücadele, bağımlı olduktan sonra değil olmadan önce yapılması gereken bir mücadele tarzı. Önemli olan o alana yaklaşmadan çocuklarımızı gençlerimizi korumak. Her ayın 15’inci günü toplantılarımızı yapıyoruz. Tüm kamu kurumlarımız, sağlık müdürlüğümüz, spor müdürlüğümüz aile müdürlüğümüz. Her ay birebir takip ediyoruz."

 

Vali Dağlı, Düzce'de bağımlılıkla mücadelede farklı bir model geliştirildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti; "Düzce de farklı bir model geliştirdik. Kamu üniversite sivil toplum kuruluşları birliktelikle bu mücadeleyi yapmak. Belediyemiz, muhtarlarımız sizler ve tüm kurumlarımız Düzce Üniversitesi bağımlılıkla mücadele geçen yıl kuruldu. Geçen yıl yine YEDAM’ı kurduk. Burada olmazsa olmaz sivil toplum kuruluşlarımız derneklerimiz ve muhtarlarımız ve köy muhtarlarımız. Bu mücadele hep birlikte yapılıyor. Bizim Düzce’de yaptığımız çalışmalar ses getiriyor. 2 hafta önce uluslararası mücadelede bir sempozyum yaptık. Bakan yardımcımız geldi. 100’ün üzerinde bilim adamı tebliğlerini sundu. Düzce’de bu mücadele’nin iyi yapıldığını dün sayın Bakanımız Sarıkamış anma programında Kars ve Ardahan programlarında andığını biz öğrenmiş oldu.  Öğretmenlerimize, imamlarımıza eğitim verdik. Önleme çalışmalarında din grevlilerinde muhtarlarımızdan il aile müdürlüğümüzden yararlanıyoruz. Cami gençlik merkezlerini yaygınlaştırıyoruz. 18 tanesi bitti. Birkaç aya kadar 25 tane gençlik merkezlerimizi camilerimizi devreye sokmuş olacağız. Biz hep uğraşacağız”

 

'Gece operasyonları mücadelede önemli'
 
Belediye Başkanı Dursun Ay, muhtarlara seslenerek şunları söyledi; Emniyetimiz, Emniyet Müdürümüz Jandarma komutanımız ile birlikte gece operasyonlar düzenleyip bu konuyla ilgili metruk binalarda ve parklarda bu tür alışkanlık eden kişileri denetliyoruz. Muhtarlarımızdan istediğim şu, Özellikle Cumhurbaşkanım size çok önem veriyor. Siz bu ülkenin kılcal damarlarısınız. En ücra köşeleri siz takip ediyorsunuz. Bulunduğunuz mahallenin veya köyün bir listesini çıkarın ve aile yapısını gözden geçirin. Biz vali olarak belediye olarak hepsini görmemiz mümkün değil. ”
 
'Bağımlılık, nörolojik bir bozukluktur'
 
Bağımlılığın  psikolojik yönlerini anlatan Yeşilay Danışmanlık Merkezi psikoloğu ise  “İl koordinasyon kurul çalışmalarımız Sayın Valimiz Zülkif Dağlı başkanlığında her ayın 15’ini takip eden her pazartesi gerçekleştiriliyor. Herkes katılım sağlanabiliyor. Burada yapılan çalışmalar ilde yapılan çalışmaların derlenmesi üzerinde oluyor. Katılım sağlamak isteyenler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir koordinasyon kurulu oluşturuyoruz. Sorunu sahadan aktif olarak konuşarak somut çözümler bulmaya yönelik, hangi kurumun göreviyse oraya devretmeye yönelik bir çalışma ve faaliyetlerin değerlendirildiği bir toplantı gerçekleştiriliyor. Bağımlılık sadece bağımlılık hakkında okuyarak ya da gördüğümüzde fikir sahibi olabileceğimiz bir alan değil. Nörolojik bir bozukluk. Yapmış olduğumuz çalışmaların işe yarayıp yaramadığını da test etmemiz gerekiyor. Bu nedenle Düzce Üniversitesinin ayağı bizim için çok önemli. Bir de benim de görev aldığım Yeşilay Danışmanlık Merkezi’de halka yönelik çalışmaların yapıldığı danışmanlık hizmeti karşılayabilmek amacıyla kurulmuş bulunmakta” dedi.

 

'Bağımlılık kronik bir hastalıktır'
 
Düzce Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Merkezi Müdürü Dilek Demiresen, bağımlılığın bir kısır döngü olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri aktardı;“ Bağımlı olan kişiye destek sağlıyoruz. Tedaviye yönlendiriyoruz. Eğer tedavi iyi giderse bir miktar hastahaneye yatış(DETOKS) süreci, tedavi iyi giderse bıraktım tamam diyor birey. Bu tadavi süreci içerisinde tamam iyiyim diyor. Hayatını devam ettirirken, arkadaşlar beni çağrıyorlar gidiyor. Ben bıraktı artık kullanmam diyor. Alıyor tekrar aynı yer. Bu iş bir kısır döngü. Belli bir tedavisi var diyemiyorum. Anca durdurabiliyoruz. Bu kısır döngünün içerisinde bir yerlerde bizim bir müdahalede bulunmamız gerekiyor. Bu bir kronik hastalık.” 

 

Komiser Şerafettin Eyioğlu ise bağımlığın ekonomik yönden maliyetine de değinerek , “Uyuşturucu Türkiye’ye yönelmiş sinsi hastalığı olan uyuşturucu, toplum psikolojimize, milli ekonomimize büyük zararlar vermekte bizi zehirlemekte, ülkemizin gelişmesinde büyük bir tehdit olarak durmaktadır. Ülkemiz coğrafi konumu ve genç nüfusu nedeniyle doğrudan etkilenen ülkeler arasındadır”  şeklinde konuştu.



Haber: E.B.SUNMAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ