Özel İdare programına alınmadan ve merkezi bütçeden ödenek aktarılmadan yerel imkanlarla başlanan yol çalışmalarında bürokrasi uzadıkça çalışmalar da gecikiyor.

 

Yenikent’te oturan on binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren ve üzerinde fırtınalar kopan bağlantı yolunda Mayıs ayı itibariyle kamuoyunun baskısı ile çalışmalar başladı. Ancak çalışmalar başladığında İl Özel İdaresi yatırım programında yer almayan yol için merkezi bütçeden ödenek de gelmemişti.

 

Sonuç olarak çalışmalara gerek ekipman gerekse parasal olarak yerel imkanlarla başlandı. Çalışmalar Kazukoğlu kanal yoluna kadar ilerledikten sonra Haziran ayı toplantılarında konu İl Genel Meclisi gündemine geldi ve yatırım programına alındı. Akabinde Milletvekili Celal Erbay’ın yol için 5 milyon YTL ödenek çıktığını müjdelemesi ile para sorunu da çözüldü. Erbay’ın ifadesine göre ödenek Karayolları aracılığı ile değil direk ilimize, üstelik bağlantı yolunda kullanılmak kaydıyla çıkarılmıştı.

 

 Ancak tam da sorunlar çözüldü denirken, bürokratik engellerin tam olarak ortadan kalkmadığı anlaşıldı. Ödeneğin İl Özel İdare’ye gelebilmesi için yolun İl Genel Meclisi’nin yatırım programına alındığına dair yazı bakanlığa gönderildi. Ödenek ancak bakanlık onayının ardından Düzce’ye gelecek. Şu anki durumda makine parkı, eleman ve mali imkanlar açısından yetersiz olan Özel İdare’nin hizmet satın alarak işi hızlandırması ancak bundan sonra mümkün olabilecek.

 

Öte yandan belediyenin yolun yapımına talip olma olasılığı üzerinde de duruluyor. Bu durumda İl Özel İdare’ye gelecek ödenek yolun yapımında kullanılması için belediyeye aktarılacak. Dolayısıyla yeni yazışmalar gündeme gelecek. Ancak belediyenin makine parkının büyük bölümünün Kurugöl’de çöp depolama alanı ve bu alana gidecek yol üzerinde çalışması nedeniyle belediye de dışarıdan hizmet satın alma yoluna gidecek.

 

 Yolu Özel İdare de belediye de yapsa dışarıdan hizmet satın almak gerekeceği için bir ihale sürecinin başlaması kaçınılmaz gözüküyor. Tüm bunlar yol çalışmasında kamuoyunun beklediği hızlı sürece girilmesi için bürokratik manada yine zaman kaybedileceğini gözler önüne seriyor.