Akçakoca'da balıkçılar Karadeniz'e açılamadı, tezgahlardaki balık fiyatları arttı. Kentte etkili olan fırtına nedeniyle balıkçıların ava çıkamaması tezgaha yansıdı. Balıkların en lezzetlendiği aylar olarak nitelendirilen kış mevsiminde hamsinin kilosu 15 TL'ye kadar fırladı. Uzmanların haftada en az iki kez tüketilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunduğu balıkta avlanmada yaşanan sıkıntı, hem balıkçıları hem de balıkseverleri olumsuz etkiliyor. Şu günlerde cinsine göre 10 TL'nin üzerinde fiyatlarla satışa sunulan balıktaki fiyat artışlarının nedenini Düzceli balıkçılara sorduk.

"Balık bulamıyoruz"

Düzce'de balık satan esnaflardan Eşref Guguk, fiyatlardaki yükselmenin sebebini yanlış avlanmaya bağladı. Guguk, "Balık fiyatlarında mutlaka artış var. Neden? Balığın yok olmasından. Balık bulamıyoruz. Tezgaha getirmek için gerçekten sıkıntı. Denizde yok. Balıkçıların birçoğu, teknelerin paydos etti. Balık erken bitti. Sıkıntı büyük. Şu ayda balık en bol olması gereken, ucuz olması gereken zaman. Ama maalesef bizden öncekilerin yapmış olduğu hatalar var. Biz de aynı hataları yapmıyor muyuz? Yapıyoruz. Torunlarımızın rızıklarından yemeğe başladık ve maalesef bitti yani." dedi.

"Oturduğumuz dalı kesiyoruz resmen"

Bir önceki yılla kıyaslandığında bu sezon palamutta yaşanan hüsrana dikkati çeken Guguk, şöyle dert yandı: "Palamut bu sezon hiç olmadı gibi bir şey. Geçen sene boldu. Bu sene tezgahlara bile koyamadık. Bereketli bir balık sezonu geçirmiyoruz yani. Allah sonumuzu hayırlı etsin. Denizde teşkilatlar arttı. Avcılık teknoloji oldu artık. Yani adam oturduğu yerden bir dünya yeri çevirebiliyor. Ne kadar balık var, küçüğünü büyüğünü toplayabiliyor. Yarını düşünmüyor diyeyim. Oturduğumuz dalı kesiyoruz resmen."

"Gördüğünüz gibi iş yok bekliyoruz"

Bir başkan esnaf Orhan Keleş ise şunları kaydetti: "Balık fiyatları çok yüksek şuan, balık çıkmıyor. Satışı da zor bulması da zor. Balık şuan olmadığı için fiyatı 15 TL. Daha yükseğe çıkma ihtimali de var. Deniz bozuk olduğu için balık çıkmıyor, çıkmadığı için balık fiyatları da çıkar. Az çıkıyor. balık kış ayında yenir, balık yağlanır, soğuk da yenir ama çıkmıyor, çıkmadığı için yiyemiyoruz. Bütün balık fiyatları yüksek, vatandaşa yüksek geliyor. Gördüğünüz gibi iş yok bekliyoruz, inşallah düşer, şunda bu mevsimde her balık yenir, lezzetli olur, sular soğumaya başladı. Balığın tam yenilecek zamanı ama olmayınca fiyatlar yüksek geliyor vatandaşa, bizim için de sıkıntı oluyor."

İşte balık fiyatları

Şu mevsimde müşteri kaynaması gereken ancak zamlanan fiyatlar yüzünden çoğu vatandaşın bakmakla yetindiği balık tezgahlarında hamsinin kilosu 15-20 lira, mezgit 20-25, istavrit 13, barbun 25 liradan işlem görürken levrek ve çupranın tanesi ise 12 liradan satışa sunuluyor.

Haber: C. ÜSTÜNER