Bu mevsimde, suyun bol olduğu Nisan ayı içinde bir balık havuzunda bulunan alabalıkların ani ölümü işletmeyi büyük maddi zarara sürüklerken ölümlerin nerden kaynaklandığı henüz anlaşılamadı.


Balık ölümlerinin etrafında bulunan tekstil fabrikalarından akan atık maddelerinden mi yoksa başka sebeplerden mi kaynaklandığı merak ediliyor. Kendisine kasıtlı zarar verecek herhangi bir düşmanı olmadığını sandığını dile getiren işletme sahibi, "Balıklar gözümün önünde öldüler bir şey yapamadım" diyerek üzüntüsünü dile getirirken konunun araştırılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'yle irtibata geçtiğini sonucu da merakla beklediğini dile getirdi.

 Zarar büyük

Konuralp Bölgesi'nde Şehit Hüseyin Kıl Mahallesinde alabalık tesisi bulunan emekli Numan Oral(49), tesisine su çektiği çaya fabrikalar tarafından sanayi atıklarının atıldığı iddiasını sıralıyarak,  20 yıldır aynı yerde işletmecilik yaptığını ve son zamanda çaydan su çekmesi nedeniyle balıklarının telef olduğunu ifade etti.

Oral, derenin fabrikalardan dökülen atıklar sonucu kirlendiğini ve bu nedenle çok sayıda balığın telef olduğunu anlattı: "Sanayi tesisinden gelen atıklar dereye karışıyor. Biz bunu anlayıncaya kadar büyük bir zayiatla karşılaştık. Balıklarımız telef oldu, kurtaramadık. Deredeki ve işletmemin içindeki havuzda bulunan balıkların tamamı öldü, zararımız büyük" diye konuştu.


Çayın, İSKİ havzasına ulaştığını belirten Oral şöyle devam etti: "Bu deredeki su, İSKİ vasıtasıyla Melen Çayı’na karışıp İstanbul'a kadar gidiyor. Fakat deremiz sağlıklı değil, gittikçe kirleniyor. Bizi aşan sorunlar var. Şu anda Maddi ve manevi olarak sıkıntıdayız. Emeklerimiz boşa gitti. Biz bu işi yapmasak bile deredeki balıkların ölmemesi gerekiyor."

"Çok üzgünüm, yetkililerden çözüm bekliyoruz"

Uzun yıllardır bu işi yaptığını ve ilk kez böyle bir hadiseyle karşılaştığını ifade eden Oral, yaklaşık 30 bin lira zararı olduğunu belirtti.  Oral, "Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre İl Müdürlüğü'nden ekipler gelerek numune aldı. Raporlarını tutacaklar. Şuan işletmemiz kapalı, büyük bir zayiat var. Çok üzgünüm, yetkililerden çözüm bekliyoruz." dedi.

Balık ölümlerinin nerden kaynaklandığı yapılacak tahlil ve araştırmanın ardından daha sonra belli olacak.

Haber:E.TAYHAN