“YIĞILCA'YA BİR ÇİMENTO FABRİKASI KURMAK CİNAYET İLE EŞDEĞERDİR”

Aylardır gündemde olan ve bir çok kesimden 'Yığılca'nın doğasını katledecek” eleştirileri yapılan çimento fabrikası konusunda bu kez Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş konuştu. Katıldığı Günlük programında çimento fabrikasına bakış açısı sorulan Başkan Keleş, söze şöyle başladı: “Her yerde açık açık söylüyorum. Bugüne kadar da söylediğimden hiç çekinmedim. Siyaseten zarar vereceğini bile düşünsem her zaman doğru bildiğimi söylemişimdir. Bana göre Yığılca tarafına bir çimento fabrikası kurmak cinayet ile eşdeğerdir diye düşünüyorum. Asla tasvip etmem.”

“KATI ATIK ÇOK TEPKİ ALIRKEN...”

Yine Yığılca sınırlarında bulunan Hecinler mevkiinde kurulan ve yöre halkının açtığı dava sonucu kapısına kilit vurulan katı atık depolama tesisi üzerinden örnek veren Başkan Keleş, şunları söyledi: “Biz oraya düzenli depolama sahası yaptık. Onun da kararını ben vermedim. Benden öncekiler orayı seçmişti. Biz sadece işi bitirdik. Düzenli depolama sahası olmasına rağmen, çevreye hiçbir kirlilik saçmamasına rağmen o bile orada çok ciddi tepki aldı. Yığılca'da bir sürü su kaynağı var, baraj gölü var, bal ormanları oluşturuldu. Aslında Düzce Ovası; denize Melen Suyu'nun aktığı tek açık ucu olan bir havzadır. Düzce Havzası'nın arkasında da bir tek Yığılca havzası vardır. “V” şeklindir. Aşağıya kadar iner Düzce ile birleşir. Şimdi bütün bu akarsuların oluştuğu arka plana çimento fabrikası koyuyorsunuz. Tabii “Çok modern yapılacak”, “Çevreyi kirletmeyecek”, “Ekonomiye katkı sağlayacak”, “Bölge halkı çalışacak” mazeretleri var ama bana göre oraya değil de illa Düzce'ye yapılacaksa başka köşesine yapılsın. Malzemenin orada olmuş olması çok mu önemli? Taşınır oradan buraya.”

“SENDE TAŞI! İLLA ORADA KURMA İSTEĞİ NEDİR?”

Düzce Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan bir cam fabrikasının hammaddesini Ereğli'den sağladığını söyleyen Başkan Keleş, şöyle devam etti: “Sende taşı. İlla orada kurma isteği nedir? Turizmin geliştiği akarsu olan alanların içerisine niye ısrarla yapmak isteriz. Fabrika kurulacak yer, havzanın başlangıcı ve en steril noktası olan yer. Şimdi diyelim ki Asar Deresi şehir içinden geçerken kirli gözüküyor. Çıkın Yığılca tarafına bakın boncuk gibidir. Boncuk gibi olduğu yere kirlilik götürmenin bir alemi yok.”

“ZARARI GÖRECEK KİŞİLER YIĞILCALILAR”

Bölgedeki arıcılık ve bal ormanlarına da dikkati çeken Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, şöyle konuştu: “Yığılca balı tescil edilmiştir. Bal ormanı oluşturulmuştur. Bunun kararını veren kim olursa olsun zararını çekecek kişi bellidir. Kararı veren kişi zarar görür mü, görmez mi onu bilemeyiz. Ama zararı görecek kişiler Yığılcalılar.”

“KİREÇ TAŞINI ORADAN ORAYA TAŞISAN İNCİLERİN DÖKÜLÜR”

“Hereke'de çimento fabrikası var. Hereke halkına tek tek sorsanız bu çimento fabrikası buraya kurulsun der mi?” diyerek başka bir örnek üzerinden giden Başkan Keleş, fabrikanın oraya neden kurulduğunu anlattı. Keleş, “Neden kurulmuş oraya çimento fabrikası, arkasında kireç taşı ocağı var. Dağın bir kısmını yok etti. Çimento fabrikası doğal görüntüyü bozdu. Önünde karayolu, denizyolu, tren yolu var. İstanbul'a yarım saat mesafede. Adam en ideal yeri bulmuş, koymuş oraya. Hiçbir maliyeti yok, her türlü imkanı var. Böyle bir ballı börek de şeçilmez ki kardeşim. İki adım at da öbür tarafta yap. Kendine ait limanı var onun, demiryolu önünde olacak, liman önünde olacak, karayolu, doğalgaz önünde olacak, hafriyat sahası hammadde arkada olacak. Bir milletin sırtına bu kadar da binilmez ki! Zengin adamsın, oradan oraya hammadde taşımak karından ne götürecek? Oraya değil de şuraya kur. İlla buraya kuracağım demenin ne mantığı var? Düzce'nin bütün su kaynaklarının oluştuğu doğanın bütün güzelliklerin olduğu yere sırf kireç taşı orada diye oraya kuruyorsun. Kireç taşını oradan oraya taşısan incilerin dökülür.”


Haber; C.ÜSTÜNER