Metek Köyü ve Beyköyü'nde yapılan toplu konutların uzun süre geçmesine rağmen hala teslim edilmemesi nedeniyle isyan eden hak sahipleri, ekonomik açıdan zor günler yaşıyor. Henüz evlerine oturamadan ödeme yapmaya başlayan vatandaşlar, teslim tarihi hakkında neden net bir açıklama yapılmadığını da merak ettiklerini dile getiriyor.

Metek Köyü'nde yapılan toplu konutların ilk teslim tarihi olarak Mayıs 2009 verilmişti ancak 5 ay geçmesine rağmen evlerine kavuşamayan hak sahipleri, teslimatın 2010 yılın sarkmasına isyan ediyor. Özellikle kirada oturan ve taksit ödemeye başlayan vatandaşlar, evlerin hiç olmazsa Kasım ayında teslim edilmesini istiyor. Ekonomik açıdan oldukça zor günler geçiren hak sahipleri, uygun olduğu için TOKİ'den ev sahibi olmak istediklerini ancak bu durumda pişman olduklarını dile getiriyor.

Evlerin teslim edilme tarihi gecikince vatandaşa yapılan tek açıklama “ çevre düzenlemeleri yapılıyor” şeklinde olurken, hak sahipleri ise, “ evler teslim edilsin çevre düzenlemesine devam edilsin” şeklinde şikayetlerini dile getiriyor. Metek Köyü konutlarında olduğu gibi teslim tarihi Mayıstan Temmuz daha sonra Ağustos ayına ertelenen Beyköy Konutlarınında ne zaman teslim edileceği belirsizliğini koruyor. Bu durumdan en çok kirada oturan vatandaşlar şikayet ederken, taksit ödemek için neredeyse varını yoğunu satmak zorunda kalan vatandaşlar, evlerine oturduktan sonra kira ödemek zorunda kalmayacakları için rahatlayacaklarını belirtiyor.
Düzce'de olduğu gibi Türkiye'nin bir çok bölgesinde konutların teslim aşamasında sorun yaşayan TOKİ, zamanında iş yetiştiremeyen anlaşmalı müteahhitlerini kara listeye aldı. İş verdiği müteahhitleri, "iş yapma becerileri, imalatın kalitesi, işin zamanlaması, resmi kurumlar nezdinde işin takibi, piyasaya borç ödemeleri, icra-haciz durumu, taşeron-işçi alacakları konusundaki tutumu, inşaat sonrası meydana gelebilecek şikayetlerin giderilmesi konusundaki tutumu" gibi kriterlere göre değerlendiren TOKİ, bu yıl Eylül ayı itibariyle yapılan değerlendirmeler sonrasında hazırladığı "Yüklenici Listesi" kitapçığında sorun yaşadığı firmaların isimlerini yayımladı. Firmaların "iş bitirme ve başarı" düzeylerine göre sıralandığı kitapçıkta, firmaların adı yanında, üstlendikleri projeler, ihale tutarı ile firma yetkilisinin adı ve firma telefonu da ilan ediliyor.